Antena Meniu Search
x

Video Ultimul defileu sălbatic din România, un magnet pentru turiştii străini. Calea ferată spectaculoasă străpunge munţii şi traseele prin inima pădurii

Ultimul defileu sălbatic din România este mai cunoscut de turiştii străini decât de noi. În Parcul Naţional Defileul Jiului, fagii seculari, calea ferată spectaculoasă ce străpunge munţii şi traseele prin inima pădurii seduc de la prima drumeţie. Am descoperit frumuseţea ascunsă la vedere, împreună cu rangerii din parc. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.11.2023, 08:34

Vezi și

În ultimul defileu sălbatic al României, toamna face spectacol. Împreună cu Ionel şi Tibi, rangeri în Parcul Naţional Defileul Jiului, am luat-o la pas pe traseul tematic Sfinxul Lainici, unul dintre cele mai frumoase din zonă.

După o oră şi jumătate de mers printre fagi impunători, facem primul popas. E un loc de belvedere de unde se pot admira în voie Parângul şi masivul Vâlcan.

Ranger: Noi îi zicem La băncuţă, unde turiştii iau o gustare în cazul în care obosesc. De aici se poate observa Sfinxul Lainiciului, gara Lainici, privelişte spre sfinx.

Cale ferată, drum şi râu în acelaşi loc

La 800 de metri altitudine, am descoperit o imagine copleşitoare. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Această privelişte e încă un motiv pentru care Defileul Jiului este unic. Nu vezi în altă parte în acelaşi loc cale ferată, drum şi râu.

Ionel Cioca, ranger: Avem un fag de peste 200 de ani care, aşa cum îl vedeţi, aproape a crescut din stâncă. Sunt peste 3.500 de hectare de făgete, arborete de fag cu vârste de peste 180 de ani, ceea ce este impresionant pentru flora din România.

Zeci de specii de animale protejate în Parcul Naţional

Pe cele 11.000 de hectare ale Parcului Naţional, trăiesc şi multe specii de animale protejate. 

Tibi Feczko, ranger: Avem zonă de capră neagră, mistreţi. Avem şi cerbi, şi pisică sălbatică, râs, lup.

Defileul Jiului are amenajate trei trasee. Turiştii străini sunt uluiţi de frumuseţea peisajului.

Marin Şerban, director Parcul Naţional Defileul Jiului: Este mai bine promovat în străinătate decât aici. Am avut inclusiv turişti din Australia, care au poposit aici, la centrul de vizitare, dar constant turişti germani, turişti francezi, turişti olandezi vin şi se bucură de zonele izolate.

Calea ferată din zonă este considerată monument de arhitectură feroviară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Inedit » Ultimul defileu sălbatic din România, un magnet pentru turiştii străini. Calea ferată spectaculoasă străpunge munţii şi traseele prin inima pădurii