Antena Meniu Search
x

Cum se prepară ţuica fiartă în Banat. Reţeta pentru răchie fiartă

În Banat, există o lege a purităţii când vine vorba de ţuica fiartă sau răchia fiartă, cum îi spun localnicii. Fiecare ingredient are o semnificaţie simbolică.

Vezi și

În Banat, există o lege a purităţii când vine vorba de ţuica fiartă sau răchia fiartă, cum îi spun localnicii. Fiecare ingredient are o semnificaţie simbolică, iar reţeta se prepară după reguli stricte. 

Zahărul, nuca şi răchia, adică ţuica. Sunt cele trei ingrediente necesare pentru o ţuică fiartă ca la carte. În Banatul Montan, reţeta răchiei nu se reinterpretează. Tradiţia se respectă întocmai, pentru că fiecare preparat are o semnificaţie aparte.

Cum se prepară ţuica fiartă în Banat (răchia fiartă)

Pentru că reţeta e moştenită din străbuni, prepararea vine la pachet şi cu... superstiţiile.

"La noi avem obiceiul să spargem cu două lemne. Unul jos şi cu unul dai. Nu se foloseşte metalul. "Pentru ca viaţa să fie dulce, zahărul se pune din abundenţă. Câte o linguriţă la fiecare două păhărele de răchie. Punem zahărul întâi să se ardă şi după aia punem nuca în el", explică un localnic.

În zahărul caramelizat se rupe nuca. Urmează apoi ingredientul de bază, ţuica. Zahărul se întăreşte la contactul cu răchia rece. Pe măsura ce licoarea se încălzeşte, însă, dulceaţa îşi face loc în băutură.

Răchia fiartă de bea de Anul Nou. Nu doar pentru gust, dar şi pentru noroc. Se spune că licoarea le dă oamenilor... lipici la cele bune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Inedit » Cum se prepară ţuica fiartă în Banat. Reţeta pentru răchie fiartă