Antena Meniu Search
x

Video Fenomenul neobişnuit care se petrece de două ori pe an la Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică de piatră din ţară

Fenomen deosebit întâlnit de doua ori pe an la Biserica Rotonda din Geoagiu, veche de peste un mileniu. Razele soarelui creează un joc de lumină inedit după ce pătrund pe un gemuleţ de pe peretele vestic al monumentului şi ies pe partea estică în zona altarului. Fenomenul a creat numeroase legende inclusiv că ar indica locul unei presupuse comori ale templierilor. Rotonda este cea mai veche biserică de piatră din ţară, construită între secolele 11 şi 13. 

de Redactia Observator

la 10.04.2024, 09:07

Vezi și

Cercetătorii spun că fenomenul razelor de soare care străbate clădirea a fost realizat după calcule astronomice și matematice. Și asta cu peste 1000 de ani în urmă. Nu este vorba despre un fascicol gen laser cum ar crede unii, ci de razele soarelui care creează un fenomen spectaculos. 

Claudiu Şimonaţi, ghid turistic: Răsărind din poziţia cardinal estică, face un ocol când ajunge în partea vestică pe geamul acela de mici dimensiuni, lumina soarelui, mai corect spus un fascicul de lumină solară intră pe geamul vestic ieşind pe cel din partea estică. 

Spectacolul razelor de soare, la Rotonda

La biserica din Geoagiu și la o mănăstire din Moldova se produce în fiecare an acest eveniment fascinant. La începutul lui aprilie și în august, curioșii pot imortaliza acest fenomen din jurul orei 18.47, timp de câteva minute. De aici de la Rotonda au pornit și multe legende.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Şimonaţi, ghid turistic: Se mai merge şi pe o ipoteză, o legendă, cum că această biserică ar fi fost construită după schisma de la 1054 şi acei cavaleri care au sosit în zonă ar fi ridicat această biserică. Una dintre explicaţii ar fi şi faptul că aici s-ar fi ascuns o comoară. 

Nu e de mirare că sunt mulți oameni curioși să asiste la un asemenea eveniment.

Mihai Molocea, turist: Nu e o legendă, azi m-am convins că acest fenomen în realitate se petrece. Este ceva cu adevarat spectaculos, atât fenomenul în sine cât şi modul în care au gândit strămoşii noştri la vremea aia aceasta arhitectura a bisericii. 

În apropiere se găsesc și alte obiective turistice. Stațiunea Geoagiu Băi, Cascada Clocota,Termele Romane, peștera Haiducilor și multe altele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Inedit » Fenomenul neobişnuit care se petrece de două ori pe an la Rotonda din Geoagiu, cea mai veche biserică de piatră din ţară