Antena Meniu Search
x

Video Oaza de liniște din România care fascinează turiștii. Datează din secolul 13 și continuă să atragă vizitatori: "Merită venit aici"

Aşezările ridicate în evul Mediu au pus amprenta pe Ţara Haţegului, în judeţul Hunedoara. Printre numeroasele clădiri legendare, găsim acolo şi Biserica de Piatră, una dintre cele mai vechi biserici zidite din ţară. Fie că vin să viziteze lăcaşul de cult sau doar în pelerinaj, turişti rămân fascinaţi.

de Redactia Observator

la 31.03.2024, 13:24

Vezi și

Cu forme arhitectonice şi ziduri înalte cu inscripţii latine, biserica din Sântămărie Orlea, ridicată în secolul 13, continuă să atragă vizitatori şi-n zilele noastre. Intrarea în biserică se face printr-un portal de tip romanic, cu o bogată decorație sculptată, iar interiorul te întâmpină cu o pictură murală extrem de valoroasă.

Nicolae Giredia, aministrator biserică: Aceasta "draperie", aşa i se spune, în jos, de jur imprejur şi cele douăsprezece semne, cercul şi crucea. Sunt crucile de consacrare a bisericilor creştine. Pictura s-a terminat in anul 1311, când deja biserica este catolică.

Turișitii, fascinați de lăcașul de cult

Specialiştii spun că biserica prezintă caracteristicile fazei de trecere de la romanic la gotic.

Pe acelaşi subiect

Daniel Iancu, cercetător ştiinţific: Este de o importanţă foarte mare, e una dintre putinele biserici de piatră din secolul 13. Sunt picturi foarte valoroase, care au fost descoperite în a doua jumătate a secolului 20 și ele reprezintă practic o marturie a faptului că aceasta biserică a aparținut mai multor culte.

Arhitectura, dar şi povestioarele obiectelor antice ce aparţin bisericii, îi fascinează pe turişti, care sunt numai ochi şi urechi.

De-a lungul timpului, creştinii din mai multe culte s-au rugat aici. Deşi în acest lăcaş sfânt preotul slujeşte mai rar, vizitatorii vin şi pentru un moment de reculegere.

Turist: Este un loc foarte frumos de vizitat, merită venit aici.

Localnicii speră că vor găsi fonduri pentru restaurarea lăcaşului sfânt. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Oaza de liniște din România care fascinează turiștii. Datează din secolul 13 și continuă să atragă vizitatori: "Merită venit aici"