Antena Meniu Search
x

Foto Inginerul care a construit în 18 luni un avion în curtea casei, ca să-şi plimbe soţia şi fiicele prin Europa. Cât l-a costat totul

Povestea unui inginer care a îndrăznit să viseze spre cer îi inspiră pe mulţi, mai ales că este vorba, în primul rând, despre o lecţie de curaj şi determinare. Nu i-au lipsit nici banii, pentru că proiectul său a fost unul costisitor: alături de soţie şi cele două fiice, a reuşit să construiască un avion uşor chiar în curtea casei. Acum, având şi licenţă de pilot, zboară la bordul aeronavei G-Diya chiar şi în ţări precum Cehia, Austria sau Germania.

de Redactia Observator

la 18.10.2022, 18:41

Ashok Aliseril Thamarakshan şi-a descoperit pasiunea pentru avioane acum mai bine de 10 ani, după ce s-a mutat în apropierea unui aerodrom din Marea Britanie. Bărbatul, de profesie inginer mecanic, a început atunci să viseze cu ochii deschişi la momentul în care va putea pilota la rândul lui o aeronavă. Şi nu s-a oprit doar la vise, ci a trecut la fapte. După ce soţia i-a făcut cadou de ziua de naştere un zbor de 30 de minute, bărbatul din Essex s-a înscris la lecţii de pilotaj, iar în 2019 obţinea deja licenţa. 

Inginer cu vocaţie de pilot. Drumul de la vis la realitate

Obişnuia să închirieze aeronave uşoare, pentru a zbura pe distanţe scurte, însă curând familia lui a devenit mai numeroasă şi au apărut noi priorităţi în viaţa lui. Aliseril şi soţia sa, Abhilasha, au împreună două fiice, pe care dorea neapărat să le plimbe în înaltul cerului. Aşa că în minte i-a încolţit ideea să-şi cumpere propriul avion. Potrivit CNN, a căutat la început o aeronavă veche şi s-a uitat inclusiv la aparate de zbor construite în anii 1960'. Nu se simţea în siguranţă, mai ales că punea la bătaie vieţile celor mai importante persoane din viaţa lui.

Următorul pas a fost să plănuiască un proiect de proporţii: să construiască propriul avion, chiar în curtea din spatele casei. A studiat mult şi, într-un final, a decis modelul dorit. În ianuarie 2018 a vizitat fabrica Sling Aircraft din Johannesburg, pentru a testa avionul Sling TSi pe care urma să-l asambleze acasă. A fost plăcut impresionat de experienţă, aşa că l-a cumpărat. "Era perioada dinainte de COVID, când încă se putea călători cu uşurinţă", povesteşte el. "Am comandat primul kit imediat ce m-am întors. Dar când a ajuns, eram deja în lockdown", adaugă bărbatul.

Pe acelaşi subiect

Într-un atelier improvizat, a trecut la treabă. Proiectul său a fost monitorizat de la început până la final de Autoritatea Aeronavelor Uşoare şi nu i-a lipsit nicio autorizaţie. Avionul său, de 7,175 metri lungime şi 2,45 metri înălţime a devenit realitate sub ochii săi şi ai familiei. "Astfel de aeronave sunt concepute special pentru a fi construite de amatori. Primeşti uneletele necesare şi consiliere de specialitate. În principiu, oricine poate face astfel de lucruri", explică Ashok Aliseril Thamarakshan. Chiar şi Diya, fiica lui cea mare, acum în vârstă de 7 ani, a participat la lucrare: a îndepărtat plasticul de pe componente.

Primul zbor cu avionul G-Dya, după 18 luni de lucru

La finalul verii anului 2020, erau gata aripile şi coada avionului. Apoi, când i-au fost livrate şi restul pieselor, proiectul a început să prindă contur. Inginerul a construit unul dintre primele modele de avion Sling TSi asamblate acasă din Marea Britanie. Aeronava a primit numele G-Diya, după fiica cea mare a familiei, iar primul zbor a avut loc în ianuarie 2022, după 18 luni de meşteşug: "S-a înălţat de la sol timp de 20 de minute, apoi am aterizat". Aliseril a fost însoţit atunci de un pilot experimentat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Abia după o serie de teste, finalizate în mai 2022, a fost capabil să-şi plimbe soţia şi fetele, Diya şi Tara, cu avionul. "Copiii au fost extrem de fericiţi. Era un soi de libertate cum nu mai simţiseră", îşi aminteşte Aliseril. De atunci, cei patru au făcut mai multe excursii memorabile cu avionul, pe distanţe mici, dar şi până în Cehia, Austria sau Germania. Documentează totul pe contul de Instagram.

Cât a costat proiectul familiei

Doar avionul în sine şi construcţia lui l-au costat în jur de 80.000 de lire sterline. Însă există şi costuri adiţionale, inclusiv combustibil şi elemente de întreţinere, care ridică totalul la suma de 180.000 de lire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Inginerul care a construit în 18 luni un avion în curtea casei, ca să-şi plimbe soţia şi fiicele prin Europa. Cât l-a costat totul