Video Macheta celui mai rezistent pod din lume, realizată de studenţii din Iaşi. Construcţia cântăreşte 79 de kilograme
Viitorii ingineri din Iaşi au reuşit să construiască cel mai rezistent pod din lume. Macheta de 79 de kilograme, înscrisă într-un concurs internaţional, a primit premii la mai multe categorii, cel mai important fiind cel de rezistenţă. Podul inventat şi realizat în totalitate de studenţi poate fi construit şi la scară reală. Şi dacă ne uităm la infrastructura de la noi din ţară şi la podurile care stau să cadă, pare că doar proiectele viitorilor ingineri mai pot salva ceva.
Un vis devenit realitate după şapte luni de muncă titanică. Patru studenţi de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Tehnice din Iaşi au lucrat zi şi noapte pentru a fi la înălţime la un concurs internaţional. Şi au reuşit. Au venit acasă cu premul întâi pentru cel mai rezistent pod.
Student: Facem simularea unui pod peste un obstacol de 6 metri, peste un râu. Am putea spune că este scara 1:10. Toate piesele sunt depozitate pe mal, într-o zonă specială de montaj și ele trebuie să fie amplasate peste râu.
Victorie pentru echipa de la Iaşi
Pentru proiect, studenţii au avut în vedere patru aspecte importante: să fie uşor, rezistent, uşor de montat şi foarte estetic.
- Elevii de elită ai României, cazaţi în condiţii crunte înainte de faza finală a olimpiadelor. ISJ Timiş:...
- Antonia, tânăra româncă de doar 10 ani care a reuşit o performanţă uimitoare: e campioană absolută la...
- Studenţii şi tinerii ar putea lua credite de 10.000 şi 15.000 de euro garantate de stat. Guvernul pregăteşte un...
- Şi-a refăcut viaţa după ani de locuit pe străzi, dar și-a găsit sfârșitul. Britanica de 24 de ani a căzut...
- România și Republica Moldova, legate de 4 poduri noi peste Prut. Contracte de 4,4 milioane de lei, fără TVA
Bahrin Catalin student: Ei au făcut totul la laser, prin programe, noi am făcut totul de mână. Am făcut aici, la staţia de la facultate, eu cu colegul şi domnul tehnician care ne-a ajutat cu sudura. Toate piesele sunt făcute de noi.
Popescu Nicoleta studenta: Este o competiţie foarte grea, dar foarte frumoasă în acelaşi timp pentru că am căpătat o experienţă pe care, pe băncile facultăţii, nu o capeţi. Printre foi şi pixuri.
Boacă Gheorghiţă, şef lucrări: Avem în România poduri similare, în formă de arc, în special cel peste canalul Dunăre-Marea Neagră, la Medgidia. Sunt structuri similare şi poate să fie aplicat la scară reală şi în România.
Tineri şi ambiţioşi, în ultimul an universitar, elevii nu ţintesc spre ţările din vest. Îşi doresc să recostruiască infrastructura de la noi din ţară.
Irina Şcunde, studentă: Mă văd făcând treaba asta. Chiar mă axez pe poduri, pe tuneluri. Vreau să continui cu aceste lucrări de artă, cred că aş putea să aduc un plus ţării noastre, nu aş vrea să plec în străinătate.
În clasamentul general, Universitatea Tehnică din Iaşi a terminat pe locul al II-lea. Este una dintre cele mai bune clasări din istoria participărilor echipelor studențeşti la acest tip de competiție.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰