Misterul craterelor uriaşe apărute peste noapte într-o regiune din Turcia. Gropile au şi 30 de metri adâncime
Un fenomen îngrijorător pentru localnici se produce într-o regiune din Turcia. Zeci de cratere gigantice au apărut în sol, punând în pericol chiar şi vieţile oamenilor. Fenomenul a atras atenţia specialiştilor mai ales că gropile s-au înmulţit în ultima perioadă.
Un fenomen îngrijorător pentru localnici se produce într-o regiune din Turcia. Zeci de cratere gigantice au apărut în sol, punând în pericol chiar şi vieţile oamenilor. Fenomenul a atras atenţia specialiştilor mai ales că gropile s-au înmulţit în ultima perioadă.
O filmare cu drona în regiunea Karapinar din districtul Konya, Turcia, arată amploarea fenomenului. Peste 100 de cratere împânzesc întreaga zonă.
Misterul craterelor din Konya
Sunt gropi de diferite mărimi, iar cele mai mari au 30 de metri adâncime. Unele au apărut pe terenurile agricole, altele s-au format chiar aproape de marginea unor localităţi.
Pentru localnici, misterioasele cratere reprezintă un motiv serios de îngrijorare. Surparea pământului poate provoca multe accidente.
Cel mai recent crater, adânc de 30 de metri şi cu un diametru de 20, a apărut într-un lan de porumb şi a prăbuşit un drum pe care circulă frecvent maşinile fermierilor.
În ultimele 3 luni, 4 astfel de gropi s-au format în apropiere. Iar, de la începutul anului, au apărut nu mai puţin de 11.
Craterele sunt un pericol real şi pentru dezvoltarea zonei: extinderea cartierelor rezidenţiale este pusă în discuţie de solul şubred.
Cum explică geologii turci fenomenul
În ciuda situaţiei alarmante, există o explicaţie ştiinţifică. Geologii turci monitorizează atent regiunea în ultimii ani, mai ales de când au fost raportate tot mai multe astfel de incidente.
Potrivit experţilor, dezlegarea misterului craterelor are legătură cu intervenţia omului asupra naturii. Formarea gropilor este provocată de reducerea până la aproape de dispariţie a pânzei freatice din regiune.
Exploatarea la scară industrială a apei, mai ales în urma extinderii culturilor agricole şi a măririi sistemului de irigaţii, a dus la reducerea masivă a rezervelor de apă din pământ, ceea ce a făcut ca solul să devină instabil.
Mai grav este că fenomenul pare să nu aibă antidot: oamenii de aici consumă mult mai multă apă decât poate furniza natura. În zonă plouă destul de rar, iar pânza freatică nu se poate reface în urma exploatării.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Turcia şi-a trimis în zonă echipele. Deocamdată, autorităţile au de gând să realizeze o hartă în care să marcheze cu exactitate locurile care pot reprezenta un pericol pentru oameni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰