Antena Meniu Search
x

Video O nouă specie de orhidee, descoperită în Bucegi. Cercetătorii au crezut că a dispărut din cauza dezvoltatorilor imbobiliari

E oficial! În munţii Bucegi există o nouă specie de orhidee şi oamenii de ştiinţă confirmă. Floarea a fost observată prima dată în 2009, dar ulterior s-a crezut că specia a fost distrusă din cauza dezvoltării imobiliare din zonă. Anul trecut, cercetătorii au găsit din nou floarea în partea de sud-est a Parcului Natural Bucegi. Specialiştii de la Univesitatea de Științe Agronomice din Bucureşti au stabilit că specia poate forma populații stabile şi numeroase. Orhideea de Bucegi are florile închise, culori discrete şi este lipsită de miros.

de Redactia Observator

la 31.07.2023, 22:24

Vezi și

O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munții Bucegi, prima observație fiind făcută în iulie 2009 în cadrul unor studii în teren în Parcul Natural Bucegi din Carpații Meridionali. După 14 ani, noua specie de orhidee endemică a dovedit că poate forma populații stabile. Noua specie de orhidee endemică a primit numele de Epipactis bucegensis și a dovedit, în 14 ani, că poate forma populații stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

"La prima vedere, în lumina aspră a zilelor fierbinți de vară, plantele arătau mai degrabă ca un grup deosebit de Epipactis helleborine deshidratate, verzi-gălbui, ofilite, perfect camuflate în vegetația maronie, ierboasă, din jur. Cele mai izbitoare trăsături au fost inflorescențele alungite, purtând mai multe flori discrete, alb-crem, complet închise, atârnate ca un pandantiv, ovare de culoare verde-gălbui, un indiciu clar al unei specii cleistogame, autogame, total diferite de cele cu polenizare încrucișată, chasmogame de ex. Epipactis helleborine. După o examinare mai atentă, care a presupus deschiderea manuală a mai multor flori, împreună cu colaboratoarele mele Lori și Mihaela Balogh, am observat structura neobișnuită a labelului fără nectar, căruia îi lipsea complet mezohilul, adică segmentul îngust dintre porțiunea bazală (hipohil) și vârf (epihil), trăsătură care diferențiază acest taxon de toate celelalte specii europene de Epipactis", a spus Nora Anghelescu, doctorand al Univesității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și autoarea "Orchids of Romania", primul album botanic care include toate speciile de orhidee sălbatice cunoscute și confirmate până în prezent în România.

Nora Anghelescu a fost, de altfel, cea care a descoperit noua specie de orhidee, în 2009. Apariția florii a fost monitorizată în următorii ani. Au fost făcute mai multe fotografii digitale, dar nu au fost efectuate nici măsurători detaliate, nici descrieri formale la momentul respectiv. Din păcate, monitorizarea ulterioară a populației de Epipactis bucegensis nu a fost posibilă, deoarece în vara anului 2012, zona a fost complet distrusă și cea mai mare parte a florei a fost pierdută din cauza unei dezvoltări imobiliare masive. Cu toate acestea, la 17 iulie 2022, în cadrul unui studiu de teren botanic, au fost (re)descoperite două noi populații în partea de sud-est a parcului natural, la o altitudine de aproximativ 820-980 metri. Împreună, cele două populații conțineau aproximativ 60-75 de exemplare.

Deoarece Epipactis bucegensis este autogamă, aceasta prezintă toate trăsăturile morfologice caracteristice unei specii autopolenizatoare. Florile sale sunt închise, pandante, fără miros și colorate discret.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Inedit » O nouă specie de orhidee, descoperită în Bucegi. Cercetătorii au crezut că a dispărut din cauza dezvoltatorilor imbobiliari