Antena Meniu Search
x

(P) 4 aspecte de luat în considerare pentru companiile care vor să investească în criptomonede

Companiile pot să cumpere și să investească în criptomonede la fel ca persoanele fizice. Marile companii au făcut deja acest lucru în ultimii ani.

de Redactia Observator

la 12.04.2022, 12:08

- Pexels

Un exemplu este Tesla, care a achiziționat anul trecut echivalentul a 1,5 miliarde de dolari în bitcoin. Fenomenul nu mai este unul atât de nou, iar aceste companii pot fi holdinguri care cumpără criptomonede în numele clienților lor, dar și afaceri care doresc să se extindă sau să își dezvolte portofoliile de investiții. Deși posibilitățile de dezvoltare prin investițiile în criptomonede sunt incontestabile, există și multe riscuri. Iată mai jos patru aspecte de luat în considerare înainte de a investi în criptomonede: 

Criptomonedele – metode alternative de plată sau investiții

Spre deosebire de monedele fiduciare, care sunt emise și garantate de o țară, monedele digitale nu au o versiune fizică, iar cererea și oferta nu sunt controlate de nicio bancă centrală. Aceste lucruri nu împiedică folosirea lor în mod similar altor valute pentru a plăti sau pentru a face investiții, inclusiv la nivel de companie, pentru bugete mai mici sau mai mari. În cazul Bitcoin, considerată cea mai importantă criptomonedă, emisiunea totală de unități este limitată la 21 de milioane – un avantaj pentru investitori, deoarece inflația este plafonată. Pe piața criptomonedelor există peste 18.000 de monede virtuale, printre care se numără Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) și Tether (USDT), cea din urmă având raport de 1:1 cu dolarul american (USD) și fiind considerat un sistem alternativ eficient de investiție sau plată. 

De unde cumpără criptomonede o companie

La fel ca o persoană fizică, o companie poate deschide un cont business crypto pe o platformă de schimb sau la un broker. Procesul de deschidere a acestui cont este mai complex decât pentru o persoană fizică, fiind necesare mai multe documente despre companie și despre angajații care vor accesa contul de criptomonede. După finalizarea formalităților, compania poate să cumpere criptomonede în cantitatea dorită. Atunci când o companie vrea să aleagă o anumită platformă sau un anume broker, trebuie să verifice dacă acestea funcționează legal, dar și dacă se bucură de o bună reputație.

Specialiști contabili și fiscali familiarizați cu criptomonedele

Înainte de a pune în aplicare planul de cumpărare criptomonede, este indicată consultarea departamentului contabil. În general, astfel de contabili, care înțeleg domeniul crypto, lucrează în firme specializate și acționează adesea drept consulțanti pentru cei care fac partea contabilă în interiorul firmei. Din punct de vedere fiscal, criptomonedele sunt tratate ca orice alt produs financiar. 

Riscurile investițiilor în criptomonede

O companie nu ar trebui să investească toți banii în criptomonede. Unii specialiști recomandă chiar un prag maxim de 10% din investiții, deoarece acestea sunt active destul de volatile. Pentru primele investiții, specialiștii mai spun că se poate miza pe Bitcoin, cea mai performantă criptomonedă în ceea ce privește capitalizarea, cea mai veche și cea mai sigură până în prezent. Ulterior, se poate opta pentru criptomonede, cum ar fi Ethereum – testată din ce în ce mai mult de instituții financiare mari pentru a efectua operațiuni. Cu toate acestea, piața este marcată de o volatilitate mare, pentru că industria este relativ nouă. 

Criptomonedele pot fi următorul mare pas în evoluția tehnologiei, dar și un concept complex, dificil de evaluat și complicat pentru potențialii investitori. Proprietarii de afaceri ar trebui să le ia în considerare ca element important în gama de plăți potențial în schimbare, inclusiv în industriile din afara finanțelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Inedit » (P) 4 aspecte de luat în considerare pentru companiile care vor să investească în criptomonede