Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Cine sunt cei mai mari producători de vin din România

Românii sunt mari consumatori de vinuri românești, iar ele devin din ce în ce mai populare și pe piețe internaționale. Dacă nu știi ce vin să alegi pentru o combina la o masă sau pentru a-l face cadou, iată care sunt cei mai mari jucători din piață, pentru a avea de unde începe să te orientezi.

de Redactia Observator

la 19.01.2022 , 13:07

(P) Cine sunt cei mai mari producători de vin din România (P) Cine sunt cei mai mari producători de vin din România

România este al cincelea cel mai mare producător de struguri pentru vin din UE, în 2020, cu o cotă de 3,7% din piață, arată datele Eurostat. Pe primul loc se situează Italia, desigur, cu 29,7% din piață, urmată de Spania, cu 27,1%, Franța, cu 24,4% și, la depărtare, Germania, cu 4,8%.Producția europeană totală de struguri pentru vin se situează la 24,1 milioane de tone.

În ceea ce privește producția de vin și must, România se situează pe locul 6 la nivel european, după țările de mai sus – Italia, Spania, Franța, Germania – la care se adaugă și Portugalia. 

Comisia Europeană estimează că producția României va crește la 5,2 milioane de hectolitri, în recolta 2021/2022, în creștere puternică de la o producție de circa 4 milioane de hectolitri în ultimii doi ani. Am putea depăși astfel și cifrele din 2018/2019, un an foarte bun pentru industria viticolă de la noi, când producția se cifra la aproape 5,2 milioane  de hectolitri.

Articolul continuă după reclamă

Cu o producție estimată la 44,5 milioane de hectolitri (o scădere de 9%), Italia va rămâne cel mai mare producător din UE, urmată de Spania (39 de milioane de hectolitri, în scădere cu 15%) și Franța (33,3 milioane de hectolitri, o scădere de 27%). Producția acestor trei state membre, care reprezintă aproape 80% din producția UE, este estimată la 117 milioane de hectolitri în 2021, în scădere cu 23 de milioane de hectolitri (-17%), comparativ cu producția lor în 2020, de 140 de milioane de hectolitri.

Bătălia pentru cel mai mare producător

Ani la rândul, bătălia pentru cel mai mare producător de vin din România s-a dus între două companii majore: Crama Recas și Jidvei.

În 2016, situația arăta complet diferit față de în prezent. Doi ani la rând, piața de vin fusese dominată de cramele Murfatlar. Însă încă din acea perioadă compania a început să se confrunte cu probleme financiare serioase, în timp ce toți ceilalți producători de top au terminat anii pe profit.

Astfel, în 2016, Jidvei a devenit regele industriei de vinificație și avea atunci afaceri de 150 de milioane de lei, după ce în urmă cu trei ani se situa abia pe locul 3 în topul producătorilor. Compania era urmată atunci de Cotnari și de Crama Recaș.

Ulterior, în 2019, Crama Recaș a preluat supremația pieei de vinificație și a devenit cel mai mare producător de vin din România. compania deținea o cotă de peste 11% din piață, în timp ce Jidvei a rămas sub 11%. 

La acea vreme, țara noastră a rămas pe locul 13 în topul celor mai mari producători de vin din lume și pe locul 6 în Europa.

Este de menționat însă că rezultatul net al pieței vinului din acei ani a fost sever afectat de rezultatele financiare ale Murfatlar SA, al cărei faliment a fost declarat în 2018, potrivit KeysFin.

În 2020, în ceea ce priveşte topul producătorilor de vin locali, liderul pieţei a rămas Crama Recaş, cu o cotă de 11,6% din total şi o cifră de afaceri de 201 milioane lei, potrivit unei analize KeysFin.

„Clasamentul este completat de Jidvei SRL Filiala Alba (jucător care a înregistrat în 2020 cea mai mare scădere anuală din Top 5, de 25%, ajungând astfel la o cotă de 8,4% din total), Cotnari SA (8,2% din total), Crama Ceptura SRL (care a înregistrat cea mai mare creştere procentuală din Top 5 şi a ajuns la o cotă de piaţă de 7,2%) şi Zarea SA (6,4% din total în 2020)”, arată analiza.

În anul 2020, în România existau 596 de companii care aveau ca obiect de activitate producţia de vinuri şi/sau cultivarea de struguri, cu 0,8% mai multe raportat la 2019 şi în creştere cu 41% faţă de 2010.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Inedit » (P) Cine sunt cei mai mari producători de vin din România