Antena Meniu Search
x

Povestea Miţei Biciclista, “curva de lux” a Bucureştiului interbelic. Purta bikini, avea maşină coupé şi trăsură. S-a iubit cu bărbaţi celebri precum Octavian Goga şi Nicolae Grigorescu

Miţa Biciclista, pe numele ei adevărat Maria Mihăescu, şi-a căpătat renumele după ce a fost prima femeie care se plimba pe Calea Victoriei în pantaloni şi pedalând la bicicletă, lucru considerat nepotrivit pentru o femeie în jurul anilor 1900.

Miţa Biciclista, pe numele ei adevărat Maria Mihăescu, şi-a căpătat renumele după ce a fost prima femeie care se plimba pe Calea Victoriei în pantaloni şi pedalând la bicicletă, lucru considerat nepotrivit pentru o femeie în jurul anilor 1900.

Această domnişoară avea o maşină coupé, mânca doar la Athenee Palace şi făcea baie îmbrăcată în costum sumar, spre deosebire de celelalte semene de la acea vreme, care se scăldau înfofolite în halat.

A fost o femeie cochetă şi frumoasă, nu prea înaltă, cam de un metru şaizeci, şi cu ochii verzi-albaştri.

Născută în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova, Miţa Biciclista s-a dovedit a fi o tânără cu aspiraţii mari.

Fiică a unei spălătorese care lucra la un instalator neamţ, tânăra de vreo 14- 15 ani a fost remarcată şi luată cu voia ei în începerea „carierei de curtezană”. Devenită o tânără cultă şi învăţată la pension în străinătate, Maria Mihăescu l-a avut ca prim amant pe Regele Leopold al Belgiei.

“A fost un tip de femeie care a vrut să fie altfel. Miţa era mult mai versată!”, spune Adrian Majuru, istoric.

“O curvă de mare lux”

Ieşea pe străzi de bunăvoie şi îşi alegea singură clienţii, care, de obicei erau persoane cunoscute sau cu mulţi bani.

“Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, povesteşte istoricul Neagu Djuvara, în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

El mai povesteşte cum a trecut prin toate bolile copilăriei în casa Miţei Biciclista şi despre atmosfera de pe străzile oraşului din acea perioadă.

„Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei...am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, diaree, de toate”.

Curtată de mari personalităţi

Se spune că a fost curtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand, despre care se vorbea că i-ar fi făcut cadou casa care se află şi astăzi în apropiere de Piaţa Amzei şi care îi poartă şi numele.

“Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi şvarţul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluză corăi din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

Pe la mijlocul anilor '40 s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu, vremuri în care au început şi problemele financiare.

Deşi a trăit ani la rând în lux, Miţa a fost nevoită să închirieze câteva camere din casa pe care o deţinea, iar ea s-a mutat în mansardă.

Cu toate acestea, nu a vrut să renunţe la lux, mai ales când se ştia văzută pe stradă.

Se zvonea că îşi îmbrăca soţul în haine vechi şi îl trimitea la cerşit, iar cu banii de pe chirie îşi satisfăcea obiceiurile de a frecventa localuri de lux.

Se mai vorbea pe-atunci că Regele Manuel al Portugaliei ar fi cerut-o în căsătorie, ea refuzând pentru că îl iubea pe doctorul Nicolae Minovici.

Casa Miţa Biciclista

Clădirea impunătoare construită la începutul secolului al XX-lea, cu faţadă în stil art nouveau, se află pe strada Amzei nr. 9, foarte aproape de Calea Victoriei.

sursa: historia.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Inedit » Povestea Miţei Biciclista, “curva de lux” a Bucureştiului interbelic. Purta bikini, avea maşină coupé şi trăsură. S-a iubit cu bărbaţi celebri precum Octavian Goga şi Nicolae Grigorescu