Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Preparatele printate 3D, inovaţie culinară. Care sunt primele produse comestibile create de o imprimantă

Micul dejun ar putea fi printat! Nu, nu este o greşeală. Este ceea ce vom spune, cel mai probabil, în viitor despre mâncare.

de Redactia Observator

la 22.04.2023 , 09:05

Replicatoarele din Star Trek încep să fie mai puţin un concept SF şi mai mult o invenţie din lumea reală. Nu avem încă un dispozitiv care să ne facă la comandă orice mâncare ne dorim, dar nu suntem chiar departe de acel moment, odată cu apariţia imprimantelor 3D pentru mâncare. Cercetătorii de la Universitatea Columbia au creat o astfel de imprimantă care poate face inclusiv deserturi complicate cu mai multe straturi. Cum ar fi o prăjitură asemănătoare unui cheescake, care ar trece testul gătitului dacă ne-ar fi servită la restaurant.

Cercetătorii americani au vrut să înţeleagă mai multe despre modul în care tehnologia alimentară imprimată 3D ar putea îmbunătăţi experienţa culinară. Așa că au creat un desert din șapte ingrediente, gătit exclusiv de o imprimantă. Prăjitura vegană a fost realizată folosind biscuiţi, unt de arahide, cremă de ciocolată, piure de banane, dulceaţă, glazură de căpşuni, dar şi puţin sirop de cireşe.

Cum pregăteşte imprimanta 3D desertul

Vezi și

După mai multe încercări eșuate, cercetătorii şi-au dat seama și care trebuie să fie ordinea ficărui strat de ingrediente astfel încât produsul final să imite în cel mai mic detaliu o felie de prăjitură făcută de mâna omului. Forma conică s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru a preveni dezintegrarea desertului. La final, brațul robotic al imprimantei 3D a copt desertul cu ajutorul unui laser. Întocmai aceasta este inovaţia. Imprimanta 3D a laboratorului Universităţii Columbia poate găti de la zero un preparat gata de servit. Oamenii de ştiinţă au descoperit astfel în urma experimentului că imprimantele 3D ar putea fi uşor de personalizat în funcţie de alimente.

Pe acelaşi subiect

Şi nu doar deserturile pot fi preparate la imprimantă. O companie din Israel și-a propus să redefinească noțiunea de friptură, prin carne imprimată 3D. Inovația culinară a fost adusă și în Europa.

Friptura vegană, opţiune din meniul imprimantei

Yaron Eshel, 3D-printers project manager, Redefine Meat: Când vreau să îmi creez friptura am o bibliotecă cu câteva opţiuni diferite. Pot să aleg oricare dintre ele şi să adaptez în consecinţă. Pot să determin cantitatea de marmorare, grăsimea din interior, dar şi cea din exterior şi acum pot să pornesc printarea.

Compania utilizeaza tehnologia imprimantei 3D pentru a copia textura si aroma cărnii reale, însă printr-un amestec de proteine din soia, mazăre, năut, sfeclă roșie și grăsime din nucă de cocos.

Eschar Ben-Shitri, co-founder and CEO Redefine Meat: Am încercat să înţelegem conceptul de carne şi ce îl face atât de fascinant şi am identificat câteva elemente pe care le putem recrea din plante şi care să se comporte la fel ca ţesuturile din carnea de la animale. Vedem o lume în care peste 10 ani noua carne sau carnea făcută din plante va fi o parte importantă în industria cărnii. Va înlocui o mare parte din carnea pe care oamenii o consumă astăzi care este dăunătoare mediului înconjurător.

Carnea din plante, imprimată 3D, este deja disponibilă în 70 de restaurante din Marea Britanie, Germania și Olanda.

Mâncarea imprimată 3D nu este menită să înlocuiască metodele tradiţionale de gătit, ci mai degrabă să reprezinte o alternativă la producerea alimentelor. Se estimează că piața globală a produselor alimentare imprimate 3D va depăşi un miliard de dolari până în 2025. Iar asta ne spune multe despre mâncarea viitorului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Inedit » Preparatele printate 3D, inovaţie culinară. Care sunt primele produse comestibile create de o imprimantă