Sfecla elveţiană, tot mai apreciată de români. Frunzele de mangold au proprietăţi miraculoase
Cea mai scumpă frunză din pieţe şi supermarketuri se vinde cu aproape un leu bucata şi îşi face tot mai mult loc pe mesele românilor. Se numeşte mangold şi are proprietăţi miraculoase.
Cea mai scumpă frunză din pieţe şi supermarketuri se vinde cu aproape un leu bucata şi îşi face tot mai mult loc pe mesele românilor. Se numeşte mangold şi are proprietăţi miraculoase. Numită şi sfeclă elveţiană, planta poate fi folosită în salate, tocăniţe, sucuri sau chiar sarmale. Şi agricultorii i-au prins gustul şi au început să o cultive pe suprafeţe mari.
Doar câteva frunze de mangold sunt suficiente pentru o salată plină de vitamine şi culoare. Planta crudă sau înăbuşită timp de câteva minute la foc mic se adaugă peste roşii, ardei, măsline şi caşcaval.
Cunoscut încă din vremea Imperiului Roman, mangoldul a prins acum rădăcini în pământul românesc. În Bihor, un agricultor testează mai multe soiuri, pentru a vedea care se adaptează cel mai bine în ţara noastră.
Dorin Szilagy, agricultor:
Am şapte soiuri, aduse ca seminţe din Franţa. Produce între 30-40 şi chiar 50 de tone pe hectar.
Profitul e garantat. În supermarketuri, o legătură de mangold cu 6 frunze se vinde cu 5 lei. Clienţi există, pentru că sfecla elveţiană se poate prepara în nenumărate feluri şi are un gust plăcut, asemănător spanacului. În plus, are proprietăţi care o fac unică în lume.
Dorin Szilagy, agricultor:
Mangoldul are calităţi antitumorale, antidiabetice şi elimină radicalii liberi din organism. Totodată poate regenera celulele de tip B ale pancreasului şi datorită conţinutului de luteină intervine şi în menţinerea sănătăţii ochilor.
Sfecla elveţiană poate fi folosită şi în curele de slăbire. Pe cât e de bogată în vitamine, pe atât de săracă în calorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰