Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ele sunt PRIMELE femei care au ajuns în ANTARCTICA! "După mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviță alături de noi"!

Este prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica, numită după exploratorul român Emil Racoviță! Stația "Law-Racoviță" a fost inaugurată în urmă cu zece ani, pe data de 13 ianuarie.

de Redactia Observator

la 13.01.2016 , 11:06

 Este prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica, numită după exploratorul român Emil Racoviță! Stația "Law-Racoviță" a fost inaugurată în urmă cu zece ani, pe data de 13 ianuarie. Se găsește în regiunea "Prințesa Elisabeta", în dealurile Larsermann, la 2 km distanță de o stație chineză, cu care întreține schimburi de experiență.

"Este o premieră pentru cercetarea antarctică din România, țară semnatară din 1971 a Tratatului Antarctic, care ne dă dreptul la utilizarea teritoriului din Sudul extrem în scopuri pașnice. (...) Este mult mai ușor pentru o țară aflată într-o poziție geografică ca aceea a României să preia o bază mai veche decât să construiască una nouă", a afirmat, cu prilejul inaugurării stației, directorul Institutului Român de Cercetări Polare, Teodor Negoiță.

Stațiunea de cercetare se află într-o zonă acoperită cu rocă, nu cu gheață. Ea oferă numeroase posibilități de acces pe calota antarctică și pe jos, și cu mașini cu șenile.

Articolul continuă după reclamă

Demersul exploratorului Teodor Negoiță de a inaugura o bază românească în Antarctica a demarat în anul 1997, când a început să prezinte lucrări la „Tratatul antarctic”, la care România aderase încă din anul 1971. Nici un român nu prezentase până atunci contribuții evidențiate prin cercetări.

După doi ani de negocieri, cu prilejul întâlnirii anuale a Tratatului Antarctic, care s-a desfășurat în orașul Stockholm în iunie 2005, s-a semnat un acord prin care Australia a donat Fundației Antarctice Române și Institutului Român de Cercetări Polare, conduse de Teodor Negoiță, una dintre bazele sale de cercetare de pe coasta de est a Antarcticii (Stația Law).

S-a stabilit ca noua stațiune să se numească Stația Law- Racoviță. Astfel, exploratorului român Teodor Negoiță i-au fost recunoscute eforturile de continuare a tradiției începute de Emil Racoviță în urmă cu mai bine de un secol.

"După mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviță în Antarctica. Cea mai mare satisfacție din cariera mea am avut-o când am preluat baza de la australieni. Am fost atât de emoționat atunci, că nici nu puteam semna", a marturisit dr. Teodor Negoiță.

Cu scopul de a inaugura stația din Antarctica, Teodor Negoiță a efectuat cea de-a XIII-a expediția a sa în regiunile polare, petrecând două luni și jumătate pe continentul antarctic, într-o echipă de cercetare alături de două femei, cercetătoare în domeniul biologiei și biochimiei, primele românce în Antarctica.

Ca urmare a posibilității folosirii acestei baze, costurile anuale ale deplasării și prezenței unei expediții românești în regiune sunt estimate la circa 20.000 de dolari.

Sunt efectuate cercetări de bioprospectare, ecologice, de prognoză a vremii, de măsurare a activităților seismice și geomagnetice, de culegere a datelor privind interferențele în radiocomunicații.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi cere sfatul unui avocat înaintea unei tranzacţii imobiliare?
Observator » Inedit » Ele sunt PRIMELE femei care au ajuns în ANTARCTICA! "După mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racoviță alături de noi"!