Antena Meniu Search
x

Tapas, celebrele aperitive spaniole reinventate în bucătăriile din România

O gustare celebră în toată lumea a fost reinventată în bucătăriile din România. Tot mai multe restaurante au introdus TAPAS în meniu.

Vezi și

O gustare celebră în toată lumea a fost reinventată în bucătăriile din România. Tot mai multe restaurante au introdus TAPAS în meniu. Dacă pentru spanioli era în trecut o gustare rapidă, din câteva măsline şi o felie de brânză sau jambon, acum bucătarii au adăugat creveţi la cuptor, brânză de diferite texturi şi multe delicatese din carne.

Cheful ne-a invitat la masă şi ne-a propus pentru început o serie de aperitive. Avem aici nişte creveţi picanţi, gratinaţi la cuptor, cu sos de roşii, cu ardei iute, iar lista poate continua. 

GABRIEL DINA - chef: Acolo avem salată de vinete care este apreciată de toţi clienţii noştri. Sunt nişte gustări care se pot servi şi la prânz şi la cină, oricând, de oricine. 

Le numeşte tapas şi înseamnă o combinaţie între bucătăria grecească, italienească şi cea franceză. Asta deşi are la bază alte origini. 

Conceptul de tapas a aparut pentru prima data in sudul Spaniei. Si daca la inceput erau doar cateva mici gustari, acum a evoluat atat de mult, incat se poate alcatui chiar o masa completa .

Legenda spune că a apărut ca un capac pentru paharul de vin. Hangiii din Spania foloseau felii de jambon sau de brânză pentru a acoperi paharele de vin ale regilor. O altă teorie spune că tapas a derivat din obiceiul muncitorilor şi al fermierilor de a lua, în timpul muncii, o gustare care îi ajuta să îşi păstreze forţele până la masa de prânz. În timp, a devenit simbol pentru turismul spaniol. 

MIHAI JURCA - blogger de travel: În Spania, tapasurile sunt peste tot. E foarte greu să găseşti un restaurant în care nu se servesc tapasuri. E foarte interesant că atunci când te duci mai ales ca turist într-un restaurant, în loc să îţi iei un fel principal mare care poate să îţi placă sau poate să nu îţi placă, poâi să alegi mai multe tapasuri şi să le împarţi cu cel cu care iei masa

În zilele noastre, restaurante de toate tipurile au adăugat în meniuri gustări tot mai consistente. 

GABRIEL DINA, chef: În momentul în care vin 3-4 persoane şi îşi comandă o selecţie de tapasuri, au posibilitatea de a-şi alege din fiecare, să deguste 

Astfel, o ieşire la restaurant în jurul platoului cu gustări este şi un mod bun de socializare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » Tapas, celebrele aperitive spaniole reinventate în bucătăriile din România