Puţini sunt cei care ştiu asta! Celebrul turn Eiffel, "Made în Reşita"
Românii nu limite atunci când vine vorba despre ingeniozitate. Pe fiecare piesă de metal ce compune Turnul Eiffel scrie "Made in Reșita, România".
Românii nu limite atunci când vine vorba despre ingeniozitate. Granițele au fost doborâte și numele țării a fost dus mai departe în timp, prin personalități, descoperiri, invenții la care nimeni altcineva nu s-ar fi gândit. Așa s-a întamplat și în Paris. Pe fiecare piesă de metal ce compune Turnul Eiffel scrie "Made in Reșita, România".
Celebrul Turn Eiffel a fost realizat după o tehnologie inventată în România de inginerul Gheorghe Pănculescu.
După ce a absolvit cursuruile Politehnicii din Zurich, Pănculescu ajunge să lucreze în cadrul companiei Eiffel, la recomandarea marelui scriitor Vasile Alecsandri. În 1878, revine în țară pentru a construi calea ferată București-Predeal. Datorită metodei de montare a șinei pe traverse în afara spațiului căii ferate, a reușit să termine lucrarea în mai puțin de un an, deși termenul de livrare era de aproape cinci ani.
Impresionat de proiectul inginerului român, Gustave Eiffel se deplasează special la Vălenii de Munte pentru a-l întalni pe Pănculescu, cel care avea să devină inspector general al Căilor Ferate Romane. Eiffel a vrut să vadă tehnologia folosită de acesta la montarea căii ferate.
Atunci, Gustave Eiffel, care avea să devină celebru, i-a vorbit gazdei despre proiectul: înălțarea unui turn ieșit din comun, la Paris, pentru Expozitia Universala din 1889. Împreună au discutat despre adaptarea tehnicii inventate de Pănculescu la construcția turnului. Interesant este și faptul că destinul celor doi ingineri avea să se incheie, în același an, 1922.
Din păcate, numele inginerului este mai cunoscut în Franța decât în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰