Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Un bărbat din Giurgiu a găsit o comoară din Epoca Bronzului şi a ascuns-o ani de zile. Ce a păţit când fost vizitat de poliţişti

Poliţiştii au găsit, la un bărbat din judeţul Giurgiu, un topor din granit datând din Epoca Bronzului, obiectul fiind predat Primăriei localităţii. Totodată, bărbatul a fost sancţionat cu avertisment întrucât deţinea toporul de mai mulţi ani. Poliţiştii atrag atenţia că persoanele care găsesc obiecte din patrimoniul cultural naţional trebuie să le predea, în termen de 72 de ore, autorităţilor locale.

de Redactia Observator

la 08.08.2024 , 13:13

Poliţia Română a anunţat, joi, că poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, au desfăşurat o acţiune pentru protejarea patrimoniului cultural naţional, în comuna Buturugeni, judeţul Giurgiu.

Astfel, poliţiştii au identificat un bărbat, de 50 de ani, care ar fi deţinut de mai mulţi ani un obiect descoperit întâmplător în localitatea Buturugeni, despre care exista bănuiala că ar fi un topor specific Epocii Bronzului.

Ce pedepsă a primit bărbatul

Articolul continuă după reclamă

Bărbatul a fost de acord să pună la dispoziţie obiectul, în vederea îndeplinirii procedurilor legale.

Pe acelaşi subiect

”După consultarea reprezentanţilor Muzeului «Teohari Antonescu» din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul că obiectul este un topor cu perforaţie sau gaură de înmănuşare, realizat din granit, prin şlefuire, aparţinând, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 Î.H.). Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din această perioadă ar fi avut întrebuinţări diferite, precum unelte de gospodărire, arme, simboluri sociale şi/sau obiecte de cult”, arată sursa citată.

Bărbatul a fost sancţionat cu avertisment, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Ulterior, obiectul a fost ridicat, în vederea predării Primăriei Comunei Buturugeni, judeţul Giurgiu. În acest context, Poliţia Română informează cetăţenii cu privire la legislaţia în domeniu.

Patrimoniul cultural naţional cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie şi o expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie; cuprinde toate elementele rezultate din interacţiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani şi cei naturali.

Care este pedeapsa maximă pentru aceste fapte

Conform articolului 136, alineatul 3 din Constituţia României, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice cu scop arheologic ori geologic sau în cadrul unor cercetări arheologice de salvare ori având caracter preventiv, precum şi cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, intră în proprietate publică, potrivit dispoziţiilor legale.

De asemenea, persoanele fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la articolul 46, alineatul 1 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Totodată, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, fapta de nerespectare de către persoanele fizice a obligaţiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit întâmplător, în termenul prevăzut de lege, şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 20.000 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Inedit » Un bărbat din Giurgiu a găsit o comoară din Epoca Bronzului şi a ascuns-o ani de zile. Ce a păţit când fost vizitat de poliţişti