Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Din dragoste pentru tradiţie, un vestit olar din Maramureş salvează case vechi de secole

Din dragoste pentru tradiţie, un vestit olar din Maramureş salvează case vechi de secole. Le restaurează cu migală şi găzduieşte în ele turişti din toată lumea.

de Redactia Observator

la 25.08.2018 , 01:51

În vreme ce în mijlocul oraşelor clădiri istorice stau să cadă sub nepăsarea autorităţilor, în Maramureş un olar salvează trecutul. De unul singur şi pe propriile cheltuieli, restaurează case vechi de secole şi reuşeste să readucă la viaţă satul românesc de altădată. Lutul şi dragostea pentru tradiţie îi sunt ajutoarele de nădejde.

Într-un colţ din Baia Sprie, timpul pare că s-a oprit în loc. Casele de odinioară au prins din nou viaţă şi te îndeamnă să le calci pragul. Această locuinţă ridicată în anii 1700 risca să cadă, dacă nu ar fi salvat-o mâna măiastră a unui meşter îndrăgostit de Maramureş. 

Când nu dă viaţă lutului pe roata de olar, Daniel Leş reface zidurile pline de poveşti. Camerele mici păstrează încă atmosfera din vechiul sat românesc, iar sobele şi paturile sunt exact acolo unde le-a fost locul şi în urmă cu sute de ani.

Vezi și

"Lemnele le-am restaurat. Pe fiecare în parte l-am tratat. Au fost geamurile mult mai mici şi le-am lărgit un pic să ai lumină", povesteşte Daniel.

În locuinţele care au aparţinut cândva minerilor din zonă, internetul sau telefonul mobil nu fac parte din decor. Aici, viaţa e mai simplă ca oriunde. 

La doar câţiva metri distanţă, o altă casă păstrează încă pe pereţi pozele şi tablourile proprietarilor din trecut. La fel şi uneltele de zi cu zi. 

În casele restaurate stau acum turiştii care caută liniştea. 

Mai mulţi locuitori din zonă au urmat acum exemplul lui Daniel Leş şi au renovat şi ei casele străbunilor. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?
Observator » Inedit » Din dragoste pentru tradiţie, un vestit olar din Maramureş salvează case vechi de secole