A apărut votca Atomik, făcută cu cereale de la Cernobâl
Cernobâlul are, mai nou, propria lui votcă - Atomik. Specialiștii au reușit să distileze băutura folosind cereale și apă minerală din zona radioactivă, iar acum speră ca produsul să ducă la renașterea economică a regiunii.
Cernobâlul are, mai nou, propria lui votcă - Atomik. Specialiștii au reușit să distileze băutura folosind cereale și apă minerală din zona radioactivă, iar acum speră ca produsul să ducă la renașterea economică a regiunii.
Potrivit cercetătorilor britanici, citați de The Guardian, care au realizat băutura spirtoasă, Atomik este lipsită de particule radioactive și deci bună pentru consum. Desigur, în cantități moderate.
Profesorul Jim Smith, de la Universitatea din Portsmouth, speră ca votca, cu o denumire sugestivă, să fie produsă și vândută de către compania Chernobyl Spirit Company, ce ar urma să distribuie 75% din profit către comunitatea din apropierea fostei centrale nucleare.
"Cred că este cea mai importantă sticlă de tărie din lume, pentru că ar putea ajuta la renașterea economică a comunităților ce trăiesc în sau lângă zonele abandonate", a precizat Jim Smith.
Deși echipa de cercetători a descoperit radioactivitate în cerealele crescute în apropierea centralei, se pare că distilarea elimină orice pericol.
"Pentru că distilarea reduce orice impuritate din grâne, singura radioactivitate pe care cercetătorii au detectat-o în alcool este Carbon 14, la un nivel întâlnit în toate băuturile spirtoase", a spus purtătorul de cuvînt al Universității din Portsmouth.
"Nu credem că zona contaminată ar trebui să fie folosită extensiv pentru agricultură, pentru că este o rezervație naturală, dar sunt alte zone în care oamenii trăiesc dar agricultura este interzisă", au conchis specialiștii.
"Aș zice că e o tărie de calitate. Nu e o votcă foarte distilată, dar are gustul cerealelor din metodele noastre ucrainiene de distilare. Îmi place", a fost de părere Oleg Nasvit, directorul adjunct al agenției din Ucraina care administrează zona contaminată.
Reactorul cu numărul patru de la Centrala Nucleară din Cernobâl a explodat pe data de 26 aprilie 1986, în urma unui test scăpat de sub control, și a trimis un nor radioactiv în toată Europa.
350.000 de oameni au fost evacuați în urma deflagrației, iar pe o rază de 30 de kilometri accesul a fost interzis. Specialiștii estimează că zona va putea fi locuită în siguranță peste 24.000 de ani.
În mod paradoxal, Cernobâl s-a dovedit a fi o sursă de profit pentru agențiile de turism, 30 de ani mai târziu, iar turiștii nu se feresc de excursii în Pripeat sau în pădurile ce înconjoară reactorul. De altfel, studii recent3 arată că radiațiile au avut efecte minore asupra faunei și florei din zonă, în ciuda temerilor inițiale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰