Antena Meniu Search
x

Mariyka, născută și crescută în Cernobîl. Povestea tinerei care a învins radiațiile

Mariyka, acum în vârstă de 19 ani, a fost crescută în zona contaminată din Cernobîl, după ce autoritățile ucrainiene au refuzat să le ofere părinților cazare alternativă.

de Redactia Observator

la 11.06.2019, 11:23

Mariyka, acum în vârstă de 19 ani, a fost născută și crescută în zona contaminată din Cernobîl, după ce autoritățile ucrainiene au refuzat să le ofere părinților cazare alternativă.

Singurul copil crescut în Zona de excludere Cernobîl, după catastrofala explozie nucleară din 1986, a devenit o femeie în toată firea, sănătoasă și care studiază la una din universitățile de top din Kiev.

Mariyka a intrat în atenția opinie publice imediat după naștere, atunci când s-a aflat că va crește în teritoriile puternic contaminate din apropierea orașului Prîpeat. Timp de ani întregi, însă, despre micuță nu s-a mai știut nimic. 

Mariyka s-a născut lângă Cernobîl

Acum, ajunsă la vârsta de 19 ani, Mariyka a fost descoperită de Sunday Express în Kiev, capitala Ucrainei, acolo unde studiază într-un centru universitar.

"Sunt bine, lucrez. Am grijă de mine și asta e tot", le-a spus jurnaliștilor.

Tânăra urmează o facultate din Kiev

Atunci când s-a născut, în 1999, oficialitățile ucrainiene au încercat să ascundă faptul că va fi crescută de o familie care locuia ilegal în zona de excludere de 30 de kilometri.

De altfel, părinții ei refuzaseră să-și părăsească locuința pentru că autoritățile nu le-au oferit un loc de cazare alternativ. Potrivit Mirror Online, au fost hărțuiți și acuzați că "își omoară" fiica.

O copilărie printre radiații

Mariyka a avut o copilărie cât se poate de normală, însă plină de radiații. A înotat în râul în care tatăl ei obișnuia să pescuiască și care face contoarele Geiger să țiuie puternic și a băut lapte de la vacile ce pășteau pe pământul contaminat.

Copilă crescută în Cernobîl

"Dacă oamenii cred că ea e un mutant, sau are două capete, se înșeală. E un copil minunat care e absolut sănătos, din câte putem vedea", a mărturisit mama ei, Lydia Sovenko.

"Nu prea îi pasă că e unică, fiind crescută la Cernobîl. De fapt, știind că e singurul copil născut acolo după explozie și care a crescut lângă Cernobl e mai degrabă dureros pentru ea", a explicat un prieten. 

Explozia de la Cernobîl

(Centrala nucleară de la Cernobîl, după explozia din 1986)

"Oamenii cred că Mariyka este un simbol al renașterii Cernobîlului, un semn de la Dumnezeu pe care îl interpretează ca o binecuvântare de a locui aici, și că viața revine în acest loc ruinat", a mai spus mama tinerei, ajunsă acum la vârsta de 66 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Mariyka, născută și crescută în Cernobîl. Povestea tinerei care a învins radiațiile