Video Ambasadorul Israelului, despre cât ar mai putea dura războiul din Fâşia Gaza: Oamenii vor să eradicăm Hamas şi din Europa
Israel a declanşat alte sute de atacuri în Fâşia Gaza, ceea ce nu face decât să-i înverşuneze şi mai mult pe palestinieni! Iar noi am analizat întreaga situaţie, în exclusivitate pentru Observator, cu Reuven Azar, ambasadorul Israelului la Bucureşti.
Potrivit unui sondaj recent dat publicităţii de CNN, aproape trei sferturi dintre palestinieni afirmă că atacul din 7 octombrie a reprezentat o decizie corectă. De asemenea, susţinerea Hamas a crescut de 4 ori în Cisiordania, deşi acolo conducerea e asigurată de Autoritatea Palestiniană. Între timp, au apărut informaţii noi despre cei trei ostatici lichidaţi de IDF, deşi aceştia cereau ajutor în ebraică şi fluturau steaguri albe. Vocile acestora au fost înregistrate cu cinci zile înainte, de un câine de căutare al armatei israeliene.
Patrupedul a fost trimis într-o clădire, echipat cu o cameră de corp şi a ajuns exact în punctul în care cei trei erau ţinuţi prizonieri de terorişti. Câinele a fost împuşcat, însă camera GoPro a fost recuperată. Armata israeliană s-a ocupat de transcript abia în urmă cu două zile şi a făcut totul public. În privinţa încetării temporare a focului nu s-a făcut niciun progres, după ce Hamas spune că refuză să mai elibereze prizonierii luaţi pe 7 octombrie, dacă Israelul nu opreşte cu totul războiul.
În contrapartidă, Amnesty International cere şi Israelului să elibereze toţi palestinienii pe care i-a reţinut în mod arbitrar şi să dea explicaţii asupra unor dispariţii în masă, dar şi a unor tratamente inumane aplicate.
14 organizaţii umanitare, între care Medici fără Frontiere, Salvati Copiii, Oxfam şi Human Rights Watch, le-au trimis o scrisoare deschisă secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, şi lui Antony Blinken prin care cer ca SUA să nu mai acorde asistenţă militară care ar putea să ducă la încălcări ale legilor de război, să nu mai permită Israelului să desemneze aşa numite zone sigure şi, implicit, să conducă la strămutări forţate penru civilii palestinieni. Scrisoarea deschisă a organizaţiilor umanitare cere imperios ca civilii să nu mai fie ţinte în războiul din Gaza.
Am discutat despre toate aceste îngrijorări ale comunităţii internaţionale, despre felul în care Israelul înţelege respectarea legilor de război şi despre planurile pentru organizarea Gaza, după conflict, cu ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar. Iar aici găsiţi prima parte a interviului.
Partea a doua a interviului cu Reuven Azar
- Spunem că avem sprijinul guvernelor şi, de asemenea, al oamenilor din lumea Occidentală, da. Despre Rezoluţia de la ONU, a Adunării Generale, în care 153 de ţări au votat pentru încetarea votului şi doar 10 împotriva încetării focului ce aş putea să vă spun? În primul rând, nu sunt şefii de stat cei care votează acolo. În al doilea rând, ştim că în ONU există, ONU este complet părtinitoare şi ştiţi asta.
- Cred că este bine că Europa se uită la ONU şi încearcă să repare, pentru ca ONU să funcţioneze corect. Dar ceea ce se întâmplă în ONU este că există o grămadă de dictaturi, cel puţin câteva zeci de dictaturi care, de fapt, se grupează pentru a evita orice avans al drepturilor omului şi a ceea ce este corect.
- Ceea ce se întâmplă în ONU, în mod repetat, este că au de a face, de exemplu, cu rezoluţii despre drepturile omului pentru femeile siriene din Înălţimile Golan, deşi există alte masacre uriaşe în lume.
- Bineînţeles că este firesc să susţinem o încetare a focului, dar trebuie să înţelegem care este preţul. Oamenii vor să eradicăm Hamas şi în Europa pentru că ştiu că dacă nu facem asta, dacă acum alegem o încetare completă a focului şi Hamas rămâne şi se regrupează şi se reînarmează, nu numai că asta va ameninţa Israelul, ci şi asta va ameninţa Europa. Asta va ameninţa civilizaţia, pentru că nu putem fi într-o situaţie în care o organizaţie teroristă care se comportă astfel să fie exonerată de răspundere.
- Pot înţelege de ce oamenii doresc o încetare a focului. Eu vreau o încetare a focului, dar noi înţelegem, şi oamenii noştri sunt hotărâţi, trebuie să înţelegeţi că oamenii noştri sunt hotărâţi să înlăture complet această ameninţare, deoarece altfel nu vom avea niciodată securitate. Nu vom putea să construim o comunitate.
- Israelul face mai multe lucruri tactice pentru a reduce daunele colaterale. Am făcut-o de la bun început şi, dacă îmi permiteţi, voi detalia. În primul rând, folosim o muniţie specială care este, de fapt, foarte bine ţintită şi nu are o gamă largă, de obicei, cum vedeţi în filme, că ai explozibili care coboară şi ai un efect extins. Muniţia noastră este mult mai precisă. Am dezvoltat o tehnologie pentru asta.
- Folosim tactici pe care nicio armată occidentală nu le-a folosit. De exemplu, lovirea în acoperiş. A lovi în acoperiş este o tactica prin care trimitem un avertisment în clădire. Am folosit asta şi continuăm să folosim.
- IDF foloseşte diferite tipuri de muniţie şi tactici, în funcţie de ţintele pe care le vizează. Deci nu putem folosi tot timpul aceeaşi tactică şi aceeaşi muniţie, dar tehnologiile pe care le-am dezvotat pentru a reduce daunele colaterale sunt de fapt predate de alte armate occidentale.
- Am trimis milioane de mesaje palestinienilor să se evacueze. Hamas încearcă să-i blocheze de la evacuare. Am trimis pliante, i-am îndemnat pe oameni să plece. Am creat o situaţie în care încercăm, de fapt, să împiedicăm Hamas să blocheze drumurile. Creăm coridoare umanitare în fiecare zi, la anumite ore, pentru a permite oamenilor să meargă şi să ia apă şi mâncare.
- Chiar dacă zona desemnată sigură este de mărimea Aeroportului Heathrow, asta nu înseamnă că toată populaţia, 2,5 milioane de locuitori, trebuie să meargă acolo, pentru că evacuăm doar oameni din anumite zone şi nu din toate zonele. În plus, faptul că acest loc este folosit pentru siguranţă, odată ce acest loc este plin vom găsi şi alte locuri pentru a evacua oamenii în siguranţă. Acest lucru se face cu meticulozitate. Stăm cu organizaţii internaţionale în fiecare zi, evaluăm situaţia, ne asigurăm că intră suficientă apă, suficientă hrană.
- Desigur că este un Iad ce se întâmplă acolo. Ce credeaţi? Că războiul este o grădină a Edenului? Suntem într-o situaţie de război aici. Aceasta este o situaţie foarte dificilă. Aceasta nu este o situaţie pe care am ales-o. De fapt, în ultimii 17 ani, în ciuda faptului că a existat o organizaţie teroristă care controlează Gaza, care îşi educă poporul să elimine Israelul, care primea toate aceste arme din Iran, nu ne-am întors în Gaza pentru că nu am vrut să o facem. Democraţiile sunt despre evitarea războiului. Am vrut să evităm acest război. Acest război ne-a fost, de fapt, impus. Şi acum trebuie să ne apărăm. Acest lucru este foarte simplu.
- Trebuie să ne apărăm. Dacă nu o facem, Hamas se va regrupa din nou. Din nou, va trebui să invadăm Fâşia Gaza. Din nou, palestinienii vor suferi.
Marius Pancu: Cunoaşteţi raportul Jericho Wall, care a fost un raport pe care IDF şi Shin Bet l-au primit cu un an înainte de atacurile oribile din 7 octombrie? Raportul a descris în detaliu ceea ce era pe cale să facă Hamas. Şefii IDF şi Shin Bet au respins acest lucru ca fiind complet imposibil. Sunteţi de acord cu mine că, dacă l-ar fi luat în considerare mai serios, şi ar fi oprit complotul de la faza de plan, vieţile civililor de ambele părţi ar fi fost cruţate şi nu am fi avut acest război?
Reuven Azar: Desigur, a existat un eşec de informaţii, fără îndoială.
Marius Pancu: Permiteţi-mi atunci să aduc o completare la această întrebare. În acest context, ce fel de responsabilitate morală este dispus Israelul să-şi asume în ceea ce priveşte uciderea de civili.
Reuven Azar: Uite, întrebarea dumneavoastră este ridicolă. Vreţi să spuneţi, în esenţă, că din cauză că serviciile noastre de informaţii au eşuat, avem responsabilitatea pentru crima Hamas? Nu este nimic aici despre moralitate. Aici trebuie să înţelegeţi că eşecurile morale sunt în mâinile teroriştilor. Teroriştilor care comit genocid, care vor să elimine statul Israel şi poporul evreu şi, de fapt, înrobesc populaţia civilă pentru a-şi servi cauza. Acesta este eşecul moral. Eşecul moral este faptul că unii oameni tind să se concentreze pe aspecte complet ridicole, care nu au nimic de a face cu gravitatea crimelor pe care Hamas le-a comis.
- Sigur, trebuie să ne învăţăm lecţia. Am avut un eşec de informaţii, am avut un eşec operaţional şi am avut un eşec strategic, pentru că ar fi trebuit să ne ocupăm de Hamas cu ani în urmă. Iar faptul că nu am avut grijă de Hamas, nu am luat înapoi Fâşia Gaza şi nu am eliminat complet Hamas are de a face cu faptul că israelienilor nu le plac războaiele. Nu am vrut să ne întoarcem în Fâşia Gaza. Am vrut să creăm o situaţie în care Gaza să se autoguverneze şi să îşi găsească o cale în viitor fără a ataca Israelul. Dar adevărul este că Hamas nu a ales această cale. Ei au ales calea atacului Israelului şi, prin urmare, a trebuit să ripostăm.
- Sigur că nu considerăm fiecare locuitor din Gaza terorist. Trebuie să înţelegeţi că aceasta este o situaţie foarte precară. Soldaţii sunt după 70 de zile de război. Le lipseşte somnul, le lipseşte hrana. Uneori judecata soldaţilor este greşită. Nu ai roboţi acolo. Ai fiinţe umane. Aşa că trebuie să ţii cont, din când în când, că vor fi greşeli. De fapt, în medie, în fiecare război convenţional din trecut există între 20 şi 30% din victime care au legătură cu crimele comise de propria armată. Deci asta se întâmplă şi în Fâşia Gaza.
- Este evident că în populaţia palestiniană există o mulţime de oameni care nu sunt implicaţi, chiar dacă există o situaţie în care mulţi palestinieni susţin Hamas. Noi folosim principiul distincţiei. Nu susţinem că întreaga populaţie este formată din terorişti. Deloc. Dimpotrivă, credem că populaţia ar trebui protejată. Luăm o mulţime de măsuri pentru a vedea că se întâmplă asta. Dar, din păcate, ceea ce liderii Hamas au spus, de fapt, public este că vor să folosească sângele copiilor şi al femeilor pentru cauza naţională, pentru a ajunge să obţină sprijinul oamenilor, pentru cauza naţională, pentru a ajunge să obţină spiritul oamenilor. Ei fac sacrificiul pentru că ştiu că acest lucru mobilizează, de fapt, simpatia faţă de poporul palestinian.
- Am găsit acum două zile un tunel imens, de patru kilometri, şi dacă Hamas ar fi vrut, de fapt, ar putea pune toată populaţia în subteran. Dar, în loc să pună populaţia în subteran şi să o pună în siguranţă ... asta facem noi, asta fac oamenii normali, dar ei au folosit tunelurile pentru ei înşişi. Au împiedicat populaţia palestiniană să intre în tuneluri pentru a se păzi şi, în acest fel, şi-au ucis efectiv propria populaţie.
- Nu avem, aşa cum probabil aţi auzit până acum, Israelul nu are niciun interes să conducă Fâşia Gaza. Întrebarea este cu adevărat cum să ajungem într-o situaţie în care Hamas nu se reînarmează şi nu se regrupează în Fâşia Gaza. Asta este o sarcină foarte dificilă. Ne consultăm în acest sens cu Statele Unite. Vom colabora cu alte ţări. Ieri, ministrul nostru de Externe a fost în Cipru. Încercăm să creăm o situaţie prin care, din punct de vedere logistic, poate putem să aprovizionăm Gaza nu numai de propriile graniţe ci şi din Egipt şi din Cipru.
- Sunt multe lucruri care pot fi făcute, dar trebuie să înţelegeţi că dacă înlăturăm Hamas şi Hamar nu are şanse de a educa o altă generaţie de oameni pentru a fi terorişti, atunci poate avem o şansă de a avea stabilitate pe termen lung.
- Acest război are trei etape. Prima etapă a fost operaţiunea aeriană. A doua etapă este războiul intens pe care îl trăim acum. Asta va mai dura câteva săptămâni. Apoi va fi o perioadă de stabilizare în care ne vom asigura că toate tunelurile, toată infrastructura, toţi agenţii Hamas sunt arestaţi, se predau sau sunt ucişi. Asta poate dura multe luni. Am spus-o de la început, asta poate dura multe luni.
- Suntem, după cum probabil vă amintiţi, conform acordurilor de la Oslo, existau trei tipuri de teritorii. A, teritoriile noastre sunt complet controlate de Autoritatea Palestiniană, inclusiv de securitate. Nu se pune problema acum. Poate reveni în viitor, dacă există un partener de încredere. Noi sperăm, şi a spus şi preşedintele Biden, că dacă Autoritatea Palestiniană se reformează şi încetează să susţină terorismul, da, poate fi un partener de încredere. Există zona B, zona în care Israelul are responsabilitatea de securitate supremă, dar palestinienii controlează viaţa de zi cu zi. Zona C este zona complet controlată de Israel. Nu intenţionăm să avem zona C în Fâşia Gaza. Nu vrem să ne întoarcem în Fâşia Gaza.
- Nu vom construi aşezări în Fâşia Gaza. Şi acest lucru a fost declarat clar de Guvern. Inclusiv de acest Guvern de dreapta.
- Evaluarea noastră arată că am reuşit să ucidem multe mii de terorişti Hamas. Credem şi că am arestat mulţi, mulţi alţii. Credem că încă mai sunt mii de terorişti Hamas. Simţim că, pe măsură ce această operaţiune continuă, mulţi dintre ei se vor preda. Ştii, există oameni care sunt afiliaţi Hamas, dar într-un mod diferit. De exemplu, oamenii care au fost plătiţi cu salariile Hamas în Guvern. Ne vom asigura că aceşti oameni nu fac parte din noul Guvern. Şi cei care fac parte din structurile palestiniene, de acum înainte, vor fi doar cei care erau acolo înainte ca Hamas să preia puterea în 2007.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰