Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cercetătorul Octavian Jurma contrazice autorităţile: ''În cel mai optimist scenariu, vârful ar fi undeva la 5.000 de cazuri pe zi, cu depăşirea a 1.000 de internări la ATI''

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre evoluţia contextului pandemic în România. Specialistul consideră că previziunile făcute de autorităţi cu privire la Valul 4 sunt optimiste şi vine cu propriile sale cifre.

de Redactia Observator

la 01.09.2021 , 23:39

Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despre evoluția cazurilor de COVID-19 în România. Specialistul are un scenariu mai pesimist decât cel al autorităţilor şi vorbeşte chiar despre un posibil Val 5. Acesta estimează că multe unități de învățământ se vor închide în două săptămâni după începerea şcolii. 

Marius Pancu, prezentator: Dacă ar fi să ne luăm după ce spuneau oficialii, practic trebuia să atingem vârful săptămâna asta şi ar fi urmat şi panta descendentă. La ce să ne aşteptam de fapt? În ce punct suntem acum?

Octavian Jurma, cercetător: Din păcate, Valul 4 profită de această neatenţie mai mult sau mai puţin deliberată faţă de evoluţia sa. Din păcate, ei au menţionat aceste cifre, dar nu au menţionat datele. Rapoartele din alte ţări conţin zeci de pagini, nu două pagini. Am încercat să reconstruiesc la ce fel de curbă ne uităm. 

Articolul continuă după reclamă

Multe unităţi de învăţământ s-ar putea închide la scurt timp după începerea şcolii

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu, prezentator: În cel mai optimist scenariu al dumneavoastră, care ar fi vârful de cazuri, care ar fi vârful de internări şi care ar fi vârful de decese?

Octavian Jurma, cercetător: În cel mai optimist scenariu vârful ar fi undeva la 5.000 de cazuri pe zi, undeva la 7-8 mii de internări în spital, cu depăşirea a 1.000 de internări la ATI, iar decesele cumulate în această perioadă vor fi undeva la 10.000 de cazuri. Vom depăşi 100 de decese pe zi la sfârşitul lunii septembrie. Mă aştept să deschidem şcolile la un nivel dublu ca în septembrie 2020. Plecăm cu un soi de handicap. Această creştere abruptă va produce aglomerări în spitale. În Valul 4, vaccinul înseamnă că putem avea foarte multe cazuri, dar puţine decese. De 5 săptămâni suntem deja în val, creşterea este mai accelerată decât orice altă perioadă a pandemiei. Riscul este mare să subestimăm câte cazuri vom avea. Nu ne-am pregătit deloc pentru Valul 4. Am mutat pragul de deschidere al şcolilor la 6 la mie, dar riscul este ca multe judeţe să vadă pragul de 6 la mie la două săptămâni de la deschiderea şcolilor. 

Marius Pancu, prezentator: Dintre măsurile anunţate pentru redeschiderea şcolilor care vă îngrijorează cel mai tare?

Octavian Jurma, cercetător: Cel mai tare mă sperie negaţionismul. Ce trebuie să facă tulpina Delta ca să fie considerată comunitară? A fost o decizie politică ridicarea acestor praguri. Acele scenarii erau mai bine gândite. Nu înţeleg de ce s-au abandonat scenariile din februarie. 

Marius Pancu, prezentator: Care sunt vârfurile pentru scenariul pesimist?

Octavian Jurma, cercetător: Scenariul pesimist se aseamănă cu scenariul din Valul 2. Un vârf la 8.000 sau peste 8.000 de cazuri, numărul de internări în spitale va trece de 10.000-12.000, iar numărul de internări la ATI o să fie în jur de 1.500. Există şi un scenariu de coşmar pe care îl putem contempla dacă nu se ia nicio măsură. Pare că nu învăţăm din greşeli. 

Marius Pancu, prezentator: Un Val 5 cauzat de o posibilă tupină care ar scăpa vaccinurilor?

Octavian Jurma, cercetător: Virusul se înmulţeşte nu doar ca număr, ci şi ca diversitate. Delta poate să producă atât de multe mutaţii încât să producă o tulpină care să scape de vaccin. Este o greşeală să considerăm că este doar o gripă, este mult dincolo de gripă. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cercetătorul Octavian Jurma contrazice autorităţile: ''În cel mai optimist scenariu, vârful ar fi undeva la 5.000 de cazuri pe zi, cu depăşirea a 1.000 de internări la ATI''