Antena Meniu Search
x

Video Cristian Pîrvulescu, analiză asupra situaţiei politice delicate din România: "Suntem într-un meci de şah"

Într-o radiografie a actualei situaţii politice din România, Cristian Pârvulescu, analist politic a vorbit despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a-l propune pe Dacian Cioloş, liderul USR, pentru funcţia de prim-ministru.

Marius Pancu
de Marius Pancu

la 11.10.2021, 23:19

Cristian Pîrvulescu despre situaţia politică din România
Cristian Pîrvulescu despre situaţia politică din România

Marius Pancu: Cum a venit vestea desemnării lui Dacian Cioloş si ce transmite ea?

Cristian Pîrvulescu: Suprinzătoare şi descurajantă. Surprinzătoare pentru că în afara unei echipe relativ restrânse, nimeni nu o ştia şi descurajantă pentru că şansele formării unui cabinet cu Cioloş premier sunt aproape imposibile. Suntem intr-un meci de şah în care fiecare dintre părţi încearcă să mute pentru a o pune pe cealaltă intr-o situaţie complicată. Preşedintele Iohannis ne-a suprins nu pentru că ar avea şanse formarea unui guvern Ciolos, ci pentru că el criticase USR pentru votul moţiunii.

Politologul este de părere că declaraţiile celor din PNL arată clar că se încearcă demonstarea incapacităţii USR de a guverna. El consideră că situaţia devine astfel destul de riscantă, transmiţând că suntem intr-un blocaj care riscaă să devină o criză politică gravă.  Pîrvulescu consideră că nici PSD şi nici AUR nu intentioneaza să sprijine un guvern Ciolos şi în egală măsură nici Ciolos nu intenţionează să se consulte cu partidele PSD şi AUR. "O situaţie hilară în care premierul nu se poate consulta cu nimeni. Se va prezenta în Parlament şi nu văd cum ar putea obţine majoritatea necesară. Orice analiza arată că guvernul Ciolos nu are şanse", a adăugat analistul.

Situaţie delicată pe scena politică din România

Pe acelaşi subiect

Marius Pancu: Ce spune această nominalizare despre preşedintele unei ţări aflată intr-o situaţie critică cum nu a mai fost şi care alege să faca o mutare ce ţine ţara şi mai mult în loc?

Cristian Pîrvulescu: Ne aşteptam ca preşedintele să nu facă nicio nominalizare. Nu pot decât să îmi imaginez că Cioloş l-a lăsat să creadă că există posibilitatea formării unei majorităţi. Dincolo de absurd, preşedintele nu are foarte mare libertate de mişcare. Daca partidele nu îi livrează candidaţi cu o majoritate stabilă, el nu poate face prea multe.

Analistul politic crede că "USR a căzut în capcană sa iasa şi încearcă acum să iasă de acolo. Preşedintele e nmultumit pentru că USR a sprijinit moşiunea, el nu a ascuns această nemulţumire. E suprinzător că l-a numit pe Ciolos ştiind că şansele de a forma o majoritate sun inexistente. USR e principalul vinovat pentru că a iniţiat şi a votat o moţiune de cenzură"

Marius Pancu: Am putea să ne aşteptăm la un Guvern de Uniune Naţională?

Cristian Pîrvulescu: In niciun caz. Nici de tehnocrati nu este posibil. De asemenea, un cabinet format din USR şi AUR nu se poate. E nevoie de o majoritate chiar si pentru un guvenr de tehnocrat. Partidele ar trebui să negocieze şi să propună în comun un nume preşedintelui. Partidele se intrec să refuze discuţiile cu premierul desemnat. Discutiile USR pot fi cu UDMR, dar şansele ca ei să accepte sunt minime.

Politologul a transmis că mizele sunt mici având în vedere că intensitatea crizei politice este uriaşă. El vorbeşte despre interese meschine şi probleme care vor fi greu de rezolvat.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Interviurile lui Marius Pancu » Cristian Pîrvulescu, analiză asupra situaţiei politice delicate din România: "Suntem într-un meci de şah"