Video Mitul vaccinurilor care provoacă autism. Explicaţiile medicului Adrian Marinescu: "Nu există nicio dovadă ştiinţifică"
Din nefericire, nu este primul an în care ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, care conduce la decese nu doar în cazul copiilor mici, dar şi al tinerilor. Asta în timp ce, în alte ţări civilizate, această boală a fost eradicată, tocmai datorită gradului ridicat de imunizare. De pildă, în SUA boala e considerată din anul 2000. Faţă de perioada de dinainte de vaccinare, adică anii 60, infectările au scăzut cu 99% in SUA. Înainte, între 3 şi 4 milioane de oameni făceau boala anual, potrivit CDC. Discutăm mai multe pe această temă cu Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş.
Marius Pancu: Înainte să ne întâlnim, m-am uitat pe topul Google al căutărilor, al indexărilor, care sunt nelămuririle părinţilor, care sunt temerile, legitime. Pe primul loc se situează legătura dintre autism şi vaccinul anti-rujeolă. Cum arată situaţia, ce spun studiile?
Adrian Marinescu: Mi se pare foarte interesant că acele lucruri le auzeam şi în urmă cu foarte mulţi ani şi deşi toate datele prezentate şi ceea ce putem spune şi noi acum este că nu a existat niciodată o legătură de cauzalitate, practic nimeni nu a demonstrat niciodată vreo dovadă concretă. E ca şi cum ai spune că în momentul în care te-ai vaccinat de gripă şi ai un accident de maşină are vreo legătură. Da, se poate întâmpla, dacă m-am vaccinat, am aceeaşi probabilitate de a avea un accident de maşină, dar ce legătură are cu autismul. Nu există nicio dovadă ştiinţifică, nici măcar nu e nevoie să vii cu studii care să demonstreze, pentru că o cauzalitate care să plece de la virus sau care să plece de la vaccin nu există. Eu cred că oamenii s-au lămurit destul de clar de lucrul ăsta.
Marius Pancu: A fost un studiu clinic la un moment dat publicat în prestigioasa revistă The Lancet în 1998 care făcea această legătură, însă ulterior revista a retras acel studiu clinic, nenumărate alte studii reale au contrazis studiul respectiv şi au demonstrat, prin anchete jurnalistice, că studiul acela din The Lancet venea după un conflict de interese.
Adrian Marinescu: Din păcate, dacă explicaţiile din partea medicilor au venit în toţi aceşti ani, au explicat că în mod clar că nu e nicio legătură, punem în comparaţie ce se întâmplă în momentul în care fac rujeolă şi pot să ajungă la complicaţii majore, la fel cum s-a întâmplat şi cu cel mic.
- Părinții bebelușului de 7 luni, mort de rujeolă, refuzaseră să-l vaccineze pe fratele acestuia, de la care a...
- Primul deces de rujeolă din acest sezon: un bebeluş de 7 luni din Braşov. Micuţul ar fi luat virusul de la...
- Un singur elev cu rujeolă poate îmbolnăvi cel puţin 18 colegi. Epidemie de rujeolă după ce informaţiile false...
Marius Pancu: În România e din 1979 vaccinarea, e în schema obligatorie vaccinul anti-rujeolic, cum arată statisticile, din ce ştiţi dvs., la nivelul ţării noastre, cu referire la efectele secundare grave, poate chiar şi moderate, din cauza vaccinului.
Adrian Marinescu: M-aţi întrebat de reacţiile adverse, ele sunt categoric foarte puţine, dacă ne uităm vom vedea că reacţiile adverse se referă fie la lucruri locale, la locul de injectare şi se rezolvă în următoarele ore, pot fi unele reacţii alergice dar se întâmplă extrem de rar, practic acele reacţii alergice care să pună viaţa copilului în pericol sunt infime prin comparaţie dacă faci boala. Cred că aici trebuie să ne gândim foarte clar. În general vaccinurile, dacă fac boala, am un risc de 100 de ori mai mare în raport cu reacţiile adverse şi cred că plecâd de aici lucrurile devin clare.
Marius Pancu: Care sunt complicaţiile la care se poate ajunge de pe urma rujeolei la copii?
Adrian Marinescu: Complicaţiile care într-adevăr îi pot pune viaţa în pericol sunt cele pulmonare, neurologice, cu encefalită. Se ajunge în final la o infecţie generalizată, adică un sepsis care pleacă de la virus, toate aceste complicaţii înseamnă fie complicaţii care pot să lase sechele, fie din păcate cazuri mai grave care merg către deces. Îmi aduc aminte că şi în 2016 am avut situaţii în care din păcate au fost decese.
Marius Pancu: Care e rata de contagiozitate?
Adrian Marinescu: Este foarte mare, în aşa fel încât, dacă într-o clasă un copil are rujeolă, cei care n-au trecut prin boală sau nu s-au vaccinat au toate şansele să facă şi ei boala, adică discutăm de un focar şi de aici până la a ajunge la endemie şi epidemie sunt doar câţiva paşi.
Marius Pancu: Dacă cineva intră într-o încăpere unde a fost o persoană infectată, există risc de infecţie?
Adrian Marinescu: Categoric, pentru o perioadă destul de lungă. Dar nu e vorba doar despre transmiterea pe cale respiratorie, este şi contactul direct între cei mici, e clar că avem copii care interacţionează şi e logic să o facă, şi atunci dacă regulile de igienă lasă puţin de dorit, dacă nu ne spălăm mâinile cu apă şi săpun, dacă nu facem practic această prevenţie, riscul de a avea multe cazuri există.
Urmăriţi mai multe declaraţii ale medicului Adrian Marinescu în videoclipul de mai sus.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰