Antena Meniu Search
x

Primul deces de rujeolă din acest sezon: un bebeluş de 7 luni din Braşov. Micuţul ar fi luat virusul de la fratele său nevaccinat

Un bebeluş de 7 luni diagnosticat cu rujeolă a decedat, în judeţul Braşov. Este primul deces de la declararea epidemiei de rujeolă din acest sezon. Conform INSP, în perioada 01.01.2023-10.12.2023, în România au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti. 

de Redactia Observator

la 12.12.2023, 17:20

Vezi și

Copilul ar fi luat virusul de la fratele său, în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat. "În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic", a transmis INSP, potrivit news.ro

Conform datelor INSP, anul acesta în România au fost înregistrate 2010 cazuri de rujeolă, cele mai multe în judeţul Mureş, unde sunt înregistrate 628 de cazuri. Pe locul al doilea se află judeţul Braşov, cu 344 de cazuri. În 5 decembrie, Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de rujeolă la nivel naţional.

De ce a fost declarată epidemie de rujeolă. Ce spune ministrul Sănătăţii

Alexandru Rafila, a afirmat, săptămâna trecută, că declararea epidemiei de rujeolă face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9 – 11 luni. El a precizat că înmulţirea cazurilor de rujeolă poate pune probleme legate de sănătatea publică.  

Rafila a fost întrebat care au fost motivele pentru care a fost declarată epidemie de rujeolă.  "Motivele au fost generate de acumularea unui număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de judeţe din România. Este o situaţie cu care de-a lungul timpului ne-am mai întâlnit şi această declarare a epidemiei face posibilă  accelerarea campaniei de vaccinare, inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni, a copiilor.

În mod evident, transmiterea susţinută în comunitate a infecţiei cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinaţi,  acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua. Iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulţesc, ne pune sigur probleme legate de sănătatea publică", a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că rujeola este o boală care produce o mortalitate între 1 şi 3 la mie. "Rujeola, într-adevăr, este o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 şi 3 la mie. Nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică şi să informăm populaţia, să încurajăm părinţii să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă şcolară, completarea schemei de vaccinare este normală şi protejează copilul împotriva aceste îmbolnăviri", a explicat Alexandru Rafila.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Primul deces de rujeolă din acest sezon: un bebeluş de 7 luni din Braşov. Micuţul ar fi luat virusul de la fratele său nevaccinat