Elena Udrea a obţinut o nouă amânare în procesul de extrădare. Avocaţii vor să aducă un expert care să vorbească despre condiţiile de arest din România
A fost o zi cu emoţii pentru fugara Elena Udrea. Cererea de extrădare s-a aflat din nou pe masa judecătorilor bulgari, care au decis o nouă amânare în acest proces.
UPDATE 14:17. Procesul Elenei Udrea de la Curtea de Apel din Sofia a suferit o nouă amânare. Noul termen de judecată este pentru 1 sau 8 iunie, după ce avocaţii au cerut amânarea pentru a traduce o serie de acte şi să aducă un expert care să le vorbească magistraţilor despre condiţiile de arest din România. În funcţie de data la care va trimite România documentele va fi stabilită şi data exactă a procesului.
Conform surselor Observator, avocatul Elenei Udrea şi-ar dorit să oprească procesul până se termină recursul în casaţie în România, care are termen de judecată luni, după ce fostul ministru a cerut citare prin avocat.
"Am speranţa şi nădejdea că mandatul va fi suspendat", a declarat Elena Udrea, la ieşirea din tribunalul bulgar.
UPDATE 13:27. Magistraţii de la Sofia vor examina contestația depusă de fostul ministru, iar dacă o vor respinge, Elena Udrea va fi adusă în ţară.
La instanţa inferioară, Tribunalul din Blagoevgrad, Elena Udrea a încercat să obţină clemenţa judecătorilor precizând că a închiriat pentru şapte ani o locuinţă în Bulgaria şi a depus cerere de azil politic în Grecia.
A invocat şi faptul că este mamă, că este persecutată politic, dar şi că sunt condiţii proaste în închisorile din România.
Magistrații au decis însă ca mandatul european de arestare, emis pe numele ei să fie pus în executare.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul Gala Bute. A fost prinsă în Bulgaria, procedurile de extrădare fiind în derulare.
În martie 2017, instanţa supremă a condamnat-o pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, fiind achitată pentru tentativa de folosire de declaraţii false sau incomplete. Rudel Obreja a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, Gheorghe Nastasia a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, iar Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul mnistru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.
Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.
Procurorii au arătat în rechizitoriu că, în 24 iunie 2011, a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box. În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰