Antena Meniu Search
x

Video România nu îşi prinde fugarii, dar le adaugă ani la pedeapsă. Mario Iorgulescu, Alina Bica şi Dragoş Săvulescu, liberi şi sfidători prin alte ţări

Condamnaţii penal care nu se predau vor fi cercetaţi şi pentru evadare. Dacă nu se prezintă în termen de o săptămână, vor primi un an de închisoare în plus. Propunerea aparţine ministerului Justiţiei. Alina Gorghiu a declarat, în premieră, pentru Observator că în primele 9 luni au fost extrădaţi aproape 600 de fugari. Mia rămân, însă, cel puţin tot atâţia care au fost condamnaţi în ţară şi se ascund peste tot în lume de teama puşcăriei.

de Redactia Observator

la 17.10.2023, 16:05

Câteva ţări din Europa au devenit raiul condamnaţilor români.

Fugarii celebri ai României au găsit portiţa de scăpare în ţări ca Grecia, Marea Britanie dar, mai ales, Italia. Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoş Săvulescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu sau Ionel Arsene sunt doar câţiva dintre condamnaţii pe care statul român încearcă să-i aducă în ţară. Aici au de executat ani grei de închisoare pentru fapte de corupţie sau ucidere.

Statul român a încercat, ani la rând, să îi extrădeze, însă, în multe cazuri, s-a lovit de refuzul instanţelor străine. O propunere legislativă ar putea să le taie elanul celor care se ascund de braţul justiţiei. Cine nu se predă va fi acuzat de evadare.

Propunerea legislativă care ar putea să le taie elanul celor care se ascund de braţul justiţiei

Pe acelaşi subiect

Alina Gorghiu, Ministrul Justiției: Dacă persoana condamnată nu se prezintă la organul de poliţie în vederea punerii în executare a pedepsei, în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea, va primi o pedeapsă suplimentară de până la 3 ani.

Leonard Șerban, avocat: Se aplică principiul concursului de infracţiuni şi, automat, se ajunge la un spor de pedeapsă.

Ceea ce înseamnă minimum 2 luni şi maximum 1 an în plus. O astfel de prevedere ar fi scurtat drastic lista de fugari penali.

De departe, Mario Iorgulescu cea mai mare condamnare: 15 ani şi 8 luni pentru omor după ce a urcat la volan băut şi drogat şi a omorât un tânăr. Imediat după accident, în 2019, a fugit în Italia, iar familia şi armata de avocaţi încearcă să-l ţină departe de extrădare prin invocarea unor probleme medicale. Mâine, instanţa va da sentinţa definitivă Tot în peninsulă se ascund şi fosta şefă AntiMafia, Alina Bica şi Dragoş Săvulescu, fost finanţator la Dinamo, condamnat la 5 ani de închisoare în 2017. Acesta sfidează prin postări pe reţelele soociale.

În Grecia, se bucură de libertate Sorin Oprescu, în România l-ar aştepta un deceniu în spatele gratiilor. Alexander Adamescu, cercetat şi el de procurori, a fugit acum cinci ani în Marea Britanie.

Lista este completată de interlopi. De mai bine de 2 ani, procurorii de la crima organizată încearcă să-l extrădeze pe Florian Tudor, zis Rechinul, un infractor arestat în Mexic pentru constituire de grup infracţional, şantaj şi tenativă de omor.

Alina Gorghiu, Ministrul Justiției:  Din 1 ianuarie şi până la sfârşitul lunii septembrie am reuşit să aducem în ţară puţin peste 600 de fugari.

Specialiştii în drept penal consultaţi de Observator spun că se pot face şi îmbunătăţiri.

Proiectul va fi prezentat joi, în şedinţa de Guvern, iar apoi va intra în circuitul parlamentar pentru aprobare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Justitie » România nu îşi prinde fugarii, dar le adaugă ani la pedeapsă. Mario Iorgulescu, Alina Bica şi Dragoş Săvulescu, liberi şi sfidători prin alte ţări