Antena Meniu Search
x

Drama unei fetiţe de 12 ani, vândută pe câteva vaci unui bătrân, să-i fie mireasă. Amira a fost salvată în ultima clipă din capcana întinsă de rude

La doar 12 ani, Amira încă mai privea lumea cu ochi inocenţi de copil, fără să îşi închipuie măcar trădarea pusă la cale de propria ei familie. Plină de entuziasm, abia aştepta să participe la nunta fratelui său. Dar totul era de fapt o capcană: ceremonia era plănuită chiar pentru ea, care urma să-i fie nevastă unui bărbat de 70 de ani. Mirele plătise câteva vaci pentru fetiţă, un preţ pe care rudele acesteia nu l-au putut refuza, îngenuncheate de sărăcie şi foame. 

de Redactia Observator

la 10.08.2022, 16:08

Amira a fost vândută de neamuri unui bătrân, să-i fie mireasă. În schimb, familia fetei a primit câteva vaci
Amira a fost vândută de neamuri unui bătrân, să-i fie mireasă. În schimb, familia fetei a primit câteva vaci - Shutterstock

Puţin mai lipsea ca Amira să devină, la doar 12 ani, mireasa unui bărbat mult mai în vârstă. Ceremonia a fost întreruptă în ultima clipă, înainte ca fetiţa să-i fie, dată - la propriu - mirelui de 70 de ani care plătise în schimb cu câteva vaci. Povestea dramatică - doar una dintre numeroasele petrecute în întreaga lume - a început într-o dimineaţă, cu două luni în urmă, când Amira se simţea extrem de fericită: urma să meargă la ceea ce credea că va fi nunta fratelui său. 

Ziua nunţii. Amira a fost salvată în ultima clipă de la un destin crunt

Familia s-a pregătit şi au pornit, cu mic, cu mare, spre oraşul Garissa Town din Kenya. "Purtam o rochie nouă, m-au pictat cu henna pe mâini. Abia aşteptam să petrec şi să mănânc acolo", mărturiseşte copila, potrivit Mirror. Mai ales ospăţul părea un vis devenit realitate, întrucât sărăcia şi foamea cruntă nu-i erau deloc străine. Surpriza i-a fost însă uriaşă când a descoperit că ea urma să fie, de fapt, mireasa, iar viitorul soţ - un bărbat care i-ar fi putut fi cu uşurinţă bunic. Toate aranjamentele fuseseră puse la cale de unchiul fetei. 

Mama fetei a murit de cancer cu un an în urmă, lăsând în urmă un soţ văduv care să le poarte de grijă celor trei copii. Amira este mezina familiei şi, de altfel, singura fiică. Aşa că tatăl şi unchiul ei s-au gândit că micuţa de doar 12 ani ar putea fi biletul lor de salvare, care să-i mai scape de greutăţi. 

Pe acelaşi subiect

"În acea zi, am luat autobuzul împreună cu mai multe rude, care mi-au confirmat că mergem la nunta fratelui meu. Ardeam de nerăbdare", povesteşte Amira. "Era, de fapt, nunta mea. Eu eram cea care se mărita!" Copila îşi aminteşte că a izbucnit în lacrimi, simţindu-se furioasă şi trădată. "Rudele nu m-au ajutat deloc, spuneau că trebuie să fac ce zice unchiul", a adăugat ea. Singurul care a pus piciorul în prag şi a întrerupt şarada a fost fratele vitreg al fetei, care a venit însoţit de poliţişti. "Am fost atât de uşurată! Nu voiam să mă căsătoresc cu acel bătrân".

Drama fetiţei nu e un caz singular, după secetă, război şi pandemie

Greutăţile familiei au devenit de nesuportat după ce jumătate din cele 22 de vaci deţinute de tatăl Amirei şi aproape toate caprele bunicilor au murit răpuse de secetă, anul acesta. De altfel, impactul pandemiei de coronavirus şi al războiului Rusia - Ucraina a fost resimţit puternic în Kenya, unde nici ploaia nu-i ajută pe oameni să cultive pământul. După patru ani secetoşi, ţara se confruntă cu probleme care se răsfrâng inclusiv asupra fetiţelor vândute de părinţi pentru o mână de alimente şi animale domestice. Potrivit legii din Kenya, Amira este considerată minoră, iar mariajul într-un astfel de caz este strict interzis din 1990, când ţara a aprobat Convenţia pentru Drepturile Copiilor. 

Acum, fetiţa a ajuns în grija serviciilor pentru protecţia copilului, aflate în administraţia guvernului din Kenya, în parteneriat cu UNICEF. Ar prefera să fie din nou acasă şi să se întoarcă la şcoală: "Iubesc să învăţ şi aveam profesori buni". Materia ei preferată este matematica şi visează să devină medic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Mapamond » Drama unei fetiţe de 12 ani, vândută pe câteva vaci unui bătrân, să-i fie mireasă. Amira a fost salvată în ultima clipă din capcana întinsă de rude