Antena Meniu Search
x

Un bebeluş afgan trecut de părinţi peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul este încă dispărut: "Mă gândesc doar la copilul meu"

Un bebeluş afgan dat soldaţilor americani de către părinţii săi, pe 19 august, în haosul de pe aeroportul din Kabul, este încă dispărut, transmite Reuters.

De Redactia Observator la 06.11.2021, 11:55
Bebeluş
Un bebeluş afgan trecut de părinţi peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul este încă dispărut - Profimedia

Mirza Ali Ahmadi şi soţia sa Suraya se aflau pe 19 august în faţa porţilor aeroportului din Kabul, împreună cu cei cinci copii ai lor, când un soldat american, aflat de partea cealaltă a gardului, i-a întrebat dacă au nevoie de ajutor.

Temându-se ca bebeluşul lor de două luni, Sohail, să nu fie zdrobit în înghesuială, părinţii l-au înmânat soldatului, crezând că vor ajunge în curând la intrare, care era la doar 5 metri distanţă. Dar în acel moment, a spus Mirza Ali, talibanii, care au preluat rapid ţara şi în timp ce trupele americane se retrăgeau, au început să respingă sute de evacuaţi.

Nimeni nu ştie unde se află bebeluşul sau ce soldat l-a preluat

Restului familiei i-a luat mai mult de o jumătate de oră să ajungă de cealaltă parte a gardului aeroportului. Odată ce au ajuns înăuntru, Sohail nu a mai fost găsit nicăieri. Mirza Ali, care a spus că a lucrat ca agent de securitate la ambasada SUA timp de 10 ani, a început să-i întrebe cu disperare pe fiecare oficial pe care l-a întâlnit despre locul în care se află copilul său. El a spus că un comandant militar i-a spus că aeroportul este prea periculos pentru un copil şi că ar fi putut fi dus într-o zonă specială pentru copii. Dar când au ajuns acolo, era gol.

Pe acelaşi subiect

”A mers cu mine prin aeroport pentru a căuta peste tot”, a spus Mirza Ali într-un interviu printr-un traducător. El a spus că nu a primit niciodată numele comandantului, deoarece nu vorbea engleză şi se baza pe colegii afgani de la ambasadă pentru a-l ajuta la comunicare. Au trecut trei zile.

”Am vorbit cu mai mult de 20 de persoane. I-am întrebat despre copilul meu pe fiecare ofiţer, militar sau civil pe care i-am întâlnit în cale”, a spus el.

El a spus că unul dintre oficialii civili cu care a vorbit i-a spus că Sohail ar fi fost evacuat singur: ”Mi-au spus: "Nu avem resurse pentru a ţine copilul aici”".  

Mirza Ali, 35 de ani, Suraya, 32 de ani, şi ceilalţi copii ai lor, de 17, 9, 6 şi 3 ani, au fost urcaţi într-un zbor de evacuare către Qatar şi apoi către Germania şi în cele din urmă au aterizat în Statele Unite. Familia se află acum la Fort Bliss din Texas, împreună cu alţi refugiaţi afgani care aşteaptă să fie reinstalaţi undeva în Statele Unite, pentru că nu au rude în ţară.

Mirza Ali a spus că a văzut alte familii care şi-au trecut copiii peste gardul aeroportului din Kabul soldaţilor, în acelaşi timp. Un clip video cu un copil mic într-un scutec care este ridicat peste gardul cu sârmă ghimpată a devenit viral pe reţelele de socializare. Mai târziu, acesta a fost reunit cu părinţii lui.

De când copilul său a dispărut, datele sunt neclare, a spus Mirza Ali. Tuturor celor pe care îi întâlneşte, voluntari ONG, oficiali americani, le spune despre Sohail. ”Toată lumea promite că va face tot posibilul, dar sunt doar promisiuni”, a spus el.

Un grup de sprijin pentru refugiaţi afgani a creat un poster pentru dispariţia copilului pe care l-au împrăştiat peste tot, în speranţa că cineva va recunoaşte bebeluşul din poză. Un oficial al guvernului american familiarizat cu situaţia a declarat că acest caz a fost semnalat tuturor agenţiilor implicate, inclusiv bazelor din SUA şi din străinătate.

Mama bebeluşului dispărut: ”Tot ce fac este să mă gândesc la copilul meu"

Copilul a fost văzut ultima dată fiind predat unui soldat american în timpul haosului de pe aeroportul din Kabul, dar ”din păcate nimeni nu poate găsi copilul”, a spus oficialul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare şi un purtător de cuvânt al Departamentului de Securitate Internă al SUA, care supraveghează eforturile de relocare, au trimis întrebări cu privire la această problemă către Departamentul de Stat, deoarece separarea a avut loc în străinătate. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că guvernul lucrează cu parteneri internaţionali şi comunitatea internaţională ”pentru a explora toate căile de localizare a copilului, care includ o alertă internaţională de culoare chihlimbar, care a fost emisă prin Centrul Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi”.

Suraya, care a vorbit şi prin intermediul unui traducător, a spus că plânge de cele mai multe ori şi că ceilalţi copii ai săi sunt tulburaţi: ”Tot ce fac este să mă gândesc la copilul meu. Toţi cei care mă sună, mama mea, tatăl meu, sora mea, toţi încearcă să mă liniştească şi-mi spun: 'nu-ţi face griji, Dumnezeu este bun, fiul tău va fi găsit'”, a spus Suraya.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Mapamond » Un bebeluş afgan trecut de părinţi peste gardul de sârmă ghimpată în aeroportul din Kabul este încă dispărut: "Mă gândesc doar la copilul meu"