Antena Meniu Search
x

Când este cazul să scoatem măselele de minte şi când trebuie să le lăsăm în pace? Sfaturile stomatologilor

Până nu de mult, măselele de minte erau scoase preventiv. Acum, însă, stomatologii şi-au schimbat metoda. Când este cazul să scoatem măselele şi când trebuie să le lăsăm în pace?

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 25.06.2021, 09:33

Vezi și

De la vârsta adolescenței și până la bătrânețe, măselele de minte pot cauza dureri și la nivelul capului și ne pot afecta și dinţii vecini. Dar sunt situații în care molarii de minte erup perfect, la locul lor, și atunci nu trebuie scoşi. Altfel, ne-am face mai mult rău decât bine.

Medic stomatolog: Un molar inclus care este orizontal și care el, niciodată, nu se va putea îndrepta ca să iasă unde îi e locul. are indicație de extracție dacă are dureri, are o coroană, acest dinte a erupt și a cariat. 

Molarii de minte pot fi foarte utili dacă au o direcție normală de la erupere. 

Medic stomatolog: Molarul de minte sau măseaua de minte, este o discuție. O țin dacă ea este în poziție corectă, pentru că ea la bătrânețe mă poate ajută la sprijin pentru o proteză, pentru o punte. Nu aș scoate niciun dinte dacă este corect și bun. Molarii de minte pot fi foarte utili să îi ținem în gură dacă ei au o direcție normală. Dar dacă molarii de minte erup, adică cresc pe arcade în poziții deficitare, adică înclinați sau unii dintre ei nu erup deloc pentru că sunt într-o poziție atât de proastă, pentru că sunt culcați în os și nu au cum să erupă, ei încercând să erupă, împing dintii și așa se nasc inghesuirile dentare. 

Problema se pune la adolescenții care de cele mai multe ori sunt supuși extracțiilor dentare când poartă și un aparat dentar. 

Medic stomatolog: Dacă poartă aparat ortodontic, există o problema la nivelul vârstei de 18 - 19 ani, când aceșți molari încep să își simtă prezența și încep să erupă, să iasă pe arcadă. Dacă ei sunt foarte mari și locul nu e mare, pentru că maxilarul este mic, acești molari fiind forțoși vor împinge și vor face presiune pe dinții din fața lor, care ce să vezi, cu tot cu aparat, ți se înghesuie înapoi. Și atunci se indică molarii de minte în scop ortodontic, să nu strice efectul pe care l-a făcut aparatul. 

Controlul stomatologic și o radiografie panoramică din clasele primare pot reprezenta soluția celor mai multe dintre probleme. 

Medic stomatolog: Este bine pentru un copil să vină în jurul vârstei de clasa primară, clasa întâi, clasa a doua, mai bine crescut, la controale stomatologice. Medicul ortodont poate evalua creșterea maxilarelor care să fie în concordanță cu vârstă lui, cu creșterea osoasă cu erupția dentară și se consideră dacă pui aparat pentru a largi maxilarul sau dacă trebuie, în viitor, scoși molarii de minte mai repede. Molarul de minte trebuie extras dacă doare, dacă înghesuie, dacă este cariat, ei sunt imediat sub gingie, foarte aproape de molarul doi și pătrund alimente pe acolo. Intră placă bacteriană, creează carie și te doare fără să îl ai în gură, culmea, s-a întâmplat și așa ceva. 

Intervenția este destul de neplăcută, dar anestezia locală îl face pe pacient să nu simtă nimic. O umflătură ulterioară a feței, însă, nu poate fi evitată. 

Medic stomatolog: Se anesteziază nervul alveolar inferior, este beton, nu simte nimic. După extracție cedează durerea la antialgice și antiinflamatoare. După extracția unui molar de minte, trebuie să știe toată lumea, că te cam umfli. 

Așadar, extragem molarul de minte doar dacă apar dureri și ne deranjează sau dacă înghesuie ceilalți dinți și strică dantura ori dacă măseaua este cariată. Se poate întâmplă chiar dinainte de eruperea dintelui. 

Și nu uitați, un adolescent are nevoie de o radiografie panoramică. Și un diagnostic pentru molarii de minte, înainte de a pune aparatul dentar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Observator Medical » Când este cazul să scoatem măselele de minte şi când trebuie să le lăsăm în pace? Sfaturile stomatologilor