Video Cum ne îngrijim tenul în timpul iernii. Metode simple pentru a evita pielea crăpată
Când este frig de crapă pietrele, sunt mari şanse să ne crape şi pielea. Asta dacă nu ştim cum să o îngrijim. Observator Medical: iată ce trebuie să facem.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Deşi pare cel mai simplu lucru din lume, îngrijirea pielii poate pune probleme serioase atunci când nu cunoaştem două reguli simple: rutina sau produsele pe care le folosim, se schimbă în funcţie de anotimp şi problemele pileii trebuie tratate neapărat la medicul dermatolog. Şi pentru că afară este deja frig, ar trebui să vorbim despre ce putem face pentru pielea noastră în anotimpul rece. Remarcăm faptul că iarna pielea devine mai sensibilă. Uneori se înroşeşte şi se descuamează, iar nevoile ei se schimbă. Medicul specialist explică ce trebuie să faceţi pentru a avea o piele frumoasă şi protejată în anotimplul rece.
Rutina de îngrijire a pielii, iarna
Începutul sezonului rece înseamnă în primul rând variaţii de temperatură mari. Fie că vorbim despre gradele care cresc şi scad brusc de-a lungul unei zile, fie că vorbim despre diferenţa de temperatură între exterior şi interior. Iar aceste variaţii sunt primele care îşi lasă amprenta asupra pielii noastre. "În aceste condiţii, mai ales când mediul este umed, pielea se deshidratează, iar deshidratarea poate duce la probleme de sănătate cutanată, exeme, agravări ale alergiilor şi poate duce la probleme de circulaţie cutanată, deci să agravam cuperoza. Şi la partea estetică, apariţia ridurilor", spune Viviana Iordache, medic dermatolog.
Soluţia este însă la îndemâna oricui. O schimbare a modului în care ne îngrijim pielea poate face ca trecerea de la un sezon la altul să nu lase urme pe chipul nostru. "În general, iarna se schimbă produsele cosmetice care, dacă vara sunt mai fluide, mai hidratante, iarna trebuie să fie mai dense şi mai ocluzive. În al doilea rând persoanele care nu folosesc produse pentru hidratare, măcar iarna trebuie să facă acest lucru. Vara: creme fluide, uşoare, hidratante. Iarna: creme dense, ocluzive (care opresc evaporarea apei din piele)", arată Viviana Iordache, medic dermatolog
Cei care au o piele sănătoasă, fără probleme, pot să-şi găsească singuri produsele potrivite. Este suficientă o vizită la farmacie. Situaţia se schimbă însă atunci când există afecţiuni ale pielii care trebuie ţinute sub control. Iar purtarea măştii îngreunează lucrurile. "Persoanele care au probleme de piele şi văd că de la mască s-au agravat fie acneea, fie cuperoza, fie dermatita, au nevoie de tratamente specifice aplicate de mai multe ori pe zi. Dacă fără mască avem două aplicaţii zilnice, cu mască trebuie să aplicăm de trei sau chiar patru ori", recomandă Viviana Iordache, medic dermatolog.
Evident, îngrijirea pielii cu probleme trebuie discutată cu medicul dermatolog, pentru că în cazul acestora, o cremă aleasă greşit poate accentua manifestările bolii. Şi vorbim aici despre cei care suferă de acnee, dermatită seboreică, acnee rozacee, dermatită atopică sau cuperoză. "În general, persoanele care au seboree, acestea vor rămâne pe creme mai sensibile şi vor folosi produse care sunt agenţi antiseboreici. Persoanele care au tenul uscat sau tendinţă la alergii, trebuie să folosească nişte creme restructurante", spune Viviana Iordache, medic dermatolog.
Şi persoanele care au piele sănătoasă, dar nu reuşesc să găsească o rutină care să le priască ar trebui să meargă la medicul dermatolog. Acesta poate stabili care sunt nevoile pielii şi va da sugestiile potrivite în funcţie de vârstă şi stilul de viaţă.
Îngrijirea pielii, după tipurile de ten
"Foarte puţină lume are tenul perfect gras, perfect uscat, perfect normal, şi de aceea zonele trebuie îngrijite diferit. De aceea persoanele cu ten polimorf trebuie să facă o vizită la medicul dermatolog. Toate sporturile de iarnă deshidratează pielea, toţi sportivii fie pun cagulă, ca să protejeze mecanic, fie folosesc crema hidratantă. Persoanele care trebuie să folosească factor de protecţie vara fie că au afecţiuni, fie că au un tip de ten, trebuie să folosească şi iarna, mai ales când fac sporturi în aer liber în zilele însorite", adaugă Viviana Iordache, medic dermatolog.
Şi buzele trebuie protejate iarna. Buzele neîngrijite şi crăpate nu sunt doar o problemă estetică, spun dermatologii. Ele sunt o poartă de intrare pentru virusuri într-o perioadă în care infecţiile virale sunt la apogeu. Pe de altă parte, iarna este momentul perfect pentru anumite tratamente cosmetice cum ar fi cele cu laser sau peelingurile chimice, deci dacă aveţi nevoie de ele, ar trebui să mergeţi acum la medicul dermatolog.
Nu doar tenul are nevoie de hidratare
Chiar dacă am vorbit mai mult despre sănătatea pielii feţei, întregul corp trebuie să beneficieze de grijă suplimentară în timpul iernii. Pentru că stăm îmbrăcaţi mai gros şi facem băi sau duşuri mai fierbinţi, ideal ar fi să folosim uleiuri sau creme de corp mai grase imediat după baie. În felul acesta menţinem hidratarea şi sănătatea pielii. Am spus deja să aveţi grijă de buze, chiar şi bărbaţii trebuie să facă asta, cu produse de la farmacie, dar nu uitaţi nici de mâini. În condiţiile în care temperaturile scad, mâinile sunt primele expuse. Ideal ar fi să folosiţi creme pe care le aplicaţi de mai multe ori pe zi şi să vă protejaţi mâinile cu mănuşi. Vaselina cosmetică, pe care o găsiţi la farmacie, este printre cele mai ieftine şi bune produse hidratante pentru buze, mâini şi faţă şi poate fi folosită fără griji! Atenţie mare şi la substanţele dezinfectante care în combinaţie cu frigul şi aerul uscat pot duce la crăparea pielii şi apariţia unor alergii sau exeme.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰