Antena Meniu Search
x

Video La un pas de moarte din cauza obezităţii, Paul şi-a schimbat radical viaţa. Cum a scăpat de 134 kg şi multă suferinţă

Obezitatea e o boală, iar persoanele care se confruntă cu ea trăiesc zilnic în neputinţă fizică, dar şi psihică. Pe lângă lângă asta, vine la pachet şi cu o serie de multe alte afecţiuni medicale, care le pun viaţa în pericol. Din fericire însă, avansul tehnologic a adus soluţii şi în această arie a medicinii, iar acum România a devenit un reper în chirurgia obezităţii. Iată doar un singur exemplu: evoluţia spectaculoasă a unui pacient bariatric. În urma operaţiei, a slăbit peste 134 de kilograme.

de Redactia Observator

la 28.03.2022, 13:52

Vezi și

Acum un an de zile, Paul Cenda cântărea cu 134 de kilograme în plus, iar diagnosticul de obezitate morbidă l-a făcut să ia decizia de a-şi micşora stomacul. "În momentul operaţiei aveam în jur de 220 de kg, iar acum am o greutate măsurată în doar două cifre, care începe cu 8", povesteşte Paul Cenda, pacient bariatric. Nu a mai cântărit atât de când era "puştan", spune el. "Purtam mărimea 7 XL la haine, o mărime fantastică. Acum port M".

"A fost un concert, a trebuit să îmi parchez maşina la o distanţă relativ mică şi a trebuit să merg pe jos până acolo. Iar în momentul acela am realizat că eu nu pot să mai merg, trebuie să fac pauze. Transpiram excesiv", îşi aminteaşte Paul Cenda.

Paul a ales să se opereze în România

Deşi avea posibilitatea de a face gratuit această intervenţie în Anglia, acolo unde lucrează de câţiva ani, a ales totuşi să se opereze în România, într-un Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică, acreditat internațional. Aici, expertiza medicilor implicați, tehnica operatorie corectă, dar şi tehnologia de ultimă generație au cântărit greu în decizia pe care a luat-o.

Pe acelaşi subiect

"A fi atras de un spital din altă ţară pare să fie o modă care nu e neapărat una sănătoasă. Primul element de care te loveşti atunci când ajungi într-un spital din străinătate, despre care ai auzit că îţi poate oferi soluţia pentru suferinţa ta, este comunicarea", crede Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică. "Intervenţiile chirurgicale trebuie realizate în centrele care au dotarea şi expertiza necesară şi, ulterior, urmărirea pacientului trebuie extinsă pe o perioadă nedeterminată. Centrele de excelenţă reuşesc să atingă performanţa actului terapeutic propus într-un procent foarte ridicat, iar rata complicaţiilor reprezintă o excepţie. Este foarte, foarte scăzută", explică medicul.

Caz grav. Acum 2 ani, nu putea să se mişte

"În urmă cu doi ani mi-am dat seama că nu mai puteam să mă mişc. Ştiam persoane care au fost nu la greutatea mea, la o greutate mult mai mică şi au murit în scurt timp. Am stat de vorbă cu membrii familiei mele şi toţi mi-au spus acelaşi lucru: ai 200 şi ceva de kilograme, riscurile pentru tine nu are rost să ţi le explicăm. În momentul ăsta nu există pentru tine decât o singură persoană: domnul profesor Copăescu. Am căutat foarte multe informaţii despre dânsul, am văzut cine este la nivel mondial, nu doar în România şi am zis că este singura şansă", spune Paul Cenda.

Cum i s-a schimbat viaţa după operaţie

La 44 de ani şi 86 de kilograme, Paul Cenda se bucură din plin de viaţă. Şi-a recăpătat sănătatea şi energia, aleargă pe distanţe mari şi petrece ore în şir la sala de sport.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » La un pas de moarte din cauza obezităţii, Paul şi-a schimbat radical viaţa. Cum a scăpat de 134 kg şi multă suferinţă