Antena Meniu Search
x

Video Primul consult oftalmologic pentru un bebeluş, nu mai târziu de 6 luni: cum te asiguri că nu are probleme cu vederea

Chiar şi copiii care par să vadă bine trebuie duşi la un consult oftalmologic. Ne-am obişnuit să mergem la medic atunci când avem probleme. Sunt însă mult situaţii în care prevenţia este extrem de importantă. Şi mai multe situaţii în care o afecţiune sau problemă descoperită timpuriu poate fi rezolvată sau ameliorată considerabil dacă ajungem la medic înainte ca ea să se agraveze si sa dea primele semne!

de Redactia Observator

la 24.08.2022, 08:33

Vezi și

Preventia in acest caz inseamna descoperirea in faza incipienta a oricarei boli. Aici  este şi cazul problemelor oftalmologice şi, în particular, a problemelor oftalmologice la copii. Si oricât de ciudat ar părea, primul consult la medicul oftalmolog trebuie făcut nu mai târziu de varsta de 6 luni. Chiar şi la copiii care par să vadă bine. Dacă la copiii mai mari lucrurile sunt simple, părinţii trebuie să ştie că şi bebeluşii trebuie consultaţi de medicul oftalmolog. Asta chiar dacă avem de-a face cu un bebeluş născut la termen.

Semnele de care trebuie să ţii cont

"Pentru un copil nascut la termen primul control este situat intre 6 luni si un an de zile. Daca acest control este in regula, screeningul urmator este la 3 ani şi la 5 ani", a declarat Monica Apostolescu, medic oftalmolog. Vederea începe să se dezvolte din primele zile de viaţă. Un copil sănătos vede în prima lună la 8-10 centimetri, la o lună la un metru distanţă şi după 5 luni distinge bine culorile. Şi chiar dacă nu poate comunica, sunt metode prin care medicul oftalmolog poate să verifice dacă ochii micuţului sunt sănătoşi.

"Un lucru important, o depistare a diferentei de dioptrii între ochi e un proces care dureaya ani de zile dar trebuie facut devreme pentru ca descoperit dupa 7-8 ani nu mai poate fi recuperat", a declarat Monica Apostolescu, medic oftalmolog. Chiar dacă aţi trecut cu brio de primul consult sau nu aţi considerat că este necesar, sunt câteva semne care ar trebui să vă aducă în cabinetul oftalmologului imediat. "Alinierea incorecta a pozitiei ochilor, daca observam ca o pupila este alba este un mare semnal de alarma, de asemenea o pleoapa cazuta, asimetria dintre ochi", a declarat Monica Apostolescu, medic oftalmolog.

Pe acelaşi subiect

De asemenea o lacrimare exagerată sau roşeaţa, ochii care se uită cruciş şi după vârsta de 6 luni, sensibilitatea exagerată la lumină sunt tot atâtea motive de a merge la oftalmolog. "Astigmatismul si miopia debutate devreme necesita corectie devreme cu ochelari. ochelarii imbunatatesc vederea, nu vindeca miopia de exemplu exista metode de incetinire a progresiei miopiei", a declarat Monica Apostolescu, medic oftalmolog. O situaţie specială o au copiii născuţi prematur sau cei proveniţi din familii cu un istoric de probleme oftalmologice grave care ar trebui să ajungă la oftalmolog cât mai devreme.

Ce înseamnă ochi sănătoşi la bebeluşi:

  • o structură anatomică normală
  • o poziție paralelă a ochilor
  • mișcări normale și paralele
  • un sistem nervos dezvoltat normal

Probleme care atrag atenţia:

  • pupilă albă sau opacitate
  • ploapă căzută
  • asimetrie
  • ochi care se uită "cruciş"
  • roşeaţă, lăcrimare
  • sensibilitate la lumină

Aşadar, problemele descoperite la timp, pot fi gestionate mai bine. Iar în joc este calitatea vieţii copilului, dar şi a viitorului adult. Un caz special este cel al copiilor născuţi prematur, care datorită evoluţiei medicinei, supravieţuiesc şi duc o viaţă normală. Doar că, dezvoltarea intrauterină insuficentă vine cu riscuri.

Unul dintre riscuri este retinopatia de prematuritate. Aceasta este o boală gravă care poate apărea în primele 5-15 săptămâni de viaţă.  Retina imatură, în prezenţa unor factori agravanţi, se poate dezlipi iar dezlipirea totală de retina duce la orbire. De obicei, boala apare la ambii ochi, in general fiind mai avansata la unul dintre ei. Descoperită la timp, în stadii incipiente, retinopatia de prematuritate poate fi tratată iar vederea copilului poate fi salvată.

Condiţii care favorizează apariţia bolii:

  • vârsta gestaţională mică
  • greutatea la naştere
  • expunerea la oxigen cu presiune mare
  • copii cu suferinţă perinatală

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Observator Medical » Primul consult oftalmologic pentru un bebeluş, nu mai târziu de 6 luni: cum te asiguri că nu are probleme cu vederea