Antena Meniu Search
x

Video Calea de compromis pentru ca România să intre în Schengen. Europartamentarul Victor Negrescu, despre variantele propuse la Bruxelles

Aderarea României la Schengen are mize politice, economice şi geostrategice. Un semnal puternic, joi dimineaţă, în faţa opiniei publice din întreaga Europă, a fost gestul ministrului de Interne austriac, înainte de începerea Consiliului JAI. Europartamentarul Victor Negrescu, fost ministru de Externe, vorbeşte pentru Observator, în direct de la Bruxelles, despre şansele unei răsturnări de situaţie.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 14:00

Vezi și

Întrebat ce informaţii are, la cald, din cadrul discuţiilor informale între Comisie şi Austria pentru a găsi un posibil compromis, europartamentarul Victor Negrescu răspunde că "se caută soluţii ca România să intre în spaţiul Schengen începând de anul viitor". "Comisia Europeană a venit cu răspunsuri ferme la ceea ce a prezentat ministrul de Interne austriac, care a invocat existenţa unei rute a migranţilor care trece prin România. Practic, cei de la Comisia Europeană infirmă aceste date şi prezintă o soluţie de compromis pentru a aproba această rezoluţie în cursul discuţiilor de astăzi", a adăugat Victor Negrescu, pentru Observator.

Aderarea României la spaţiul Schengen. Scenarii posibile

"O variantă propusă de către Comisia Europeană este să decalăm perioada de aderare la zona de liberă circulaţie, specificând o altă dată, undeva în a a doua parte a anului viitor. De asemenea, există şi posibilitatea ca România, dar şi executivul european să-şi asume împreună angajamente suplimentare pentru a securiza frontiera României. A treia posibilitate este chiar o recuplare între România şi Bulgaria - adică România să intre în spaţiul Schengen, urmând ca Bulgaria, prin eforturi suplimentare, să parcurgă noi evaluări la care să participe inclusiv Austria", explică europartamentarul PSD Victor Negrescu.

În ceea ce priveşte "decuplarea" României de Bulgaria, aşa cum a precizat Victor Negrescu în intervenţia sa pentru Observator, şi ministrul de Interne a declarat ferm, joi dimineaţă, că împreună am pornit pe acest drum, însă mai presus de toate este interesul României. Iată ce ar însemna, procedural, această decuplare:

Pe acelaşi subiect

"Din punct de vedere tehnic, această decuplare este posibilă. Pe de-o parte, am rescrie proiectul de rezoluţie ce trebuie să fie aprobat astăzi, la reuniunea miniştrilor de Interne, ceea ce se poate face foarte uşor. De cealaltă parte, România trebuie să arate încă o dată că poate securiza frontiera de sud a ţării noastre. Să spunem că va fi o frontieră în interiorul Uniunii Europene, deci în consecinţă nu vor fi necesare eforturi prea consistente. Mai mult decât atât, deja Comisia Europeană şi agenţia specializată europaenă numită FRONTEX au exprimat disponibilitatea în a ajuta România să îndeplinească aceste cerinţe. Evident, pentru a face acest lucru, trebuie să depunem eforturi suplimentare în cursul anului viitor. Deci aderarea probabilă, inclusiv cu decuplarea, ar putea avea loc în toamna anului viitor. Sperăm ca la finalul zilei să nu se blocheze aderarea României şi să puteam să o facem în aceste luni", mai spune Victor Negrescu, europartamentar PSD.

Ce efect ar putea avea un consiliu extraordinar JAI

Corespondentul Observator, Bianca Iacob, a menţionat joi un aspect adus în discuţie în acest moment. Mai exact, este vorba despre un posibil consiliu extraordinar. Cu privire la acest aspect, Victor Negrescu susţine că, "dacă vom avea astăzi un răspuns negativ, România poate solicita ca această discuţie să aibă loc în Consiliul European. Adică şefii de stat şi de guverne să discute această problemă la cel mai înalt nivel, în speranţa că astfel îl vom convinge pe cancelarul austriac. Acea discuţie poate schimba totul. Putem avea o perspectivă pozitivă a liderilor europeni, ceea ce va conduce la acel consiliu de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) extraordinar, undeva după 10 decembrie, dată deja evocată cu alte ocazii. Acesta ar fi un scenariu alternativ".

"Dacă vom merge până la capăt, insist ca România să facă tot ce este posibil pentru a avea un vot anul acesta. Mai ales că anul viitor va fi foarte greu: urmează o nouă preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, deţinută de Suedia, şi ei nu au pe agendă acest subiect important pentru România", şi-a încheiat Victor Negrescu intervenţia în direct, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Calea de compromis pentru ca România să intre în Schengen. Europartamentarul Victor Negrescu, despre variantele propuse la Bruxelles