Cât cheltuie politicienii români pe coşul zilnic de cumpărături. Marcel Ciolacu: ”Acum te încadrezi la 50 de lei”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi ministrul Muncii, Marius Budăi, au fost întrebaţi, sâmbătă, într-o conferinţă de presă care a avut loc în judeţul Braşov, cât cheltuie pe coşul zilnic de cumpărături, cei doi afirmând că preţurile au crescut simţitor.
Marcel Ciolacu a declarat că ceea ce înainte de perioada scumpirilor costa 35 de lei, acum costă 50 de lei. ”De obicei ce cumpăram cu 35 de lei, acum te încadrezi la 50 de lei”, a precizat Ciolacu.
La rândul său, Marius Budăi a declarat că preţul uleiului a ajuns la 11-12 lei. ”Uleiul a depăşit 10 lei, este chiar 11-12 lei. Obişnuiesc să merg cu soţia mea la cumpărături în fiecare sâmbătă sau duminică, când sunt la Botoşani. Din păcate, ce cumpăram cu 200 de lei, cumpărăm acum cu circa 300-350 lei. De aceea avem acest pachet de măsuri. Sunt vreo 12 milioane de cetăţeni români care vor fi, într-un mod sau altul, beneficiari ai acestui pachet social”, a declarat Marius Budăi, potrivit news.ro.
Liderii coaliţiei vor przenta, luni, într-o conferinţă de presă comună, măsurile pentru protejarea populaţiei.
Lista măsurilor propuse de Guvern
Săptămâna aceasta, coaliţia de guvernare a bătut palma pe pachetul de măsuri sociale. Până la finalul anului, din două în două luni, trei milioane şi jumătate de români vor primi vouchere în valoare de 50 de euro cu care îşi vor putea cumpăra alimente de bază. Întrebat dacă cei 50 de euro vor fi de ajuns, preşedintele PSD Marcel Ciolacu răspunde: "Nimic nu este de ajuns niciodată. Important este să acoperim din efecte și să nu stricăm mai mult".
Vouchere pentru români
Executivul promite vouchere de câte 30 de euro lunar timp de cinci luni pentru alimente, rechizite şi haine, beneficiari fiind 156 de mii de elevi care primesc burse sociale. Se va dubla şi norma de hrană pentru bolnavii internaţi în spital, de la 11 lei la 22 de lei. Iar Guvernul vrea ca şi valoarea tichetelor de masă să crească de la 20 la 30 de lei.
"Discutăm de un impact de aproximativ 3,4 la sută din produsul intern brut. O parte dintre ei vor fi din fonduri europene", spune Nicolae Ciucă, premierul României. "Din acestea vreo 7 miliarde vor fi pe fonduri europene", estimează Marcel Ciolacu.
Decontări per litru de carburant
Şi transportatorii ar urma să fie sprijiniţi prin decontarea a 50 de bani per litru de carburant. De asemenea, social-democraţii ar vrea ca angajatorii care îşi plătesc salariaţii cu minimul pe economie să le poată mări leafa cu 200 de lei, bani scutiţi de impozit. Economiştii spun că altele ar fi soluţiile.
"Ajutoarele acestea sunt precum un Algocalmin acordat unui pacient în comă. Îi va mai lua din dureri, dar nu îl va face bine. Sumele propuse sunt prea mici în comparaţie cu dimensiunea crizei. Soluţii există. Reducerea TVA la produsele alimentare, la energie, la gaze, scăderea accizei pentru toţi consumatorii la carburnaţi, reducerea taxelor pe salariul minim", este de părere Adrian Negrescu, consultant financiar.
Ce cred oamenii despre măsurile propuse
Optimismul guvernanţilor nu a ajuns însă şi la oameni. "Sunt nişte măsuri inutile, adoptate pentru nişte categorii vulnerabile care trebuie ajutate, dar nu asta este soluţia", crede un bărbat. "Sunt foarte bine gândite, dar să nu crească iar alimentele, carburanţii, taxele, impozitele", spune, în schimb, o femeie. "Măsurile ar fi foarte bune, numai să se şi adeverească", adaugă un bărbat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰