Antena Meniu Search
x

Consiliul Superior al Magistraturii a desfiinţat cele trei Legi ale Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader

Consiliul Superior al Magistraturii a desfiinţat astăzi cele trei Legi ale Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader.

Vezi și

Se împart taberele în Justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii a desfiinţat astăzi cele trei Legi ale Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader. Conţin propuneri care vin chiar de la CSM, s-a plâns acesta, care a preferat să nu meargă la şedinţă.

Legile Justiţiei au fost respinse în bloc după doar două ore de dezbateri. În lipsa ministrului Justiţiei, toate propunerile formulate de el au fost desfiinţate. Votul a fost însă strâns. Zece înalţi magistraţi împotriva altor 8. 

"Unii, ca sa ma exprim generic, nu doresc reformarea sistemului. Unii doresc sa ramanem in paradigma in care ne aflam asazi", a fost reacţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Decizia Consiliului Superior al Magistraturii a ridicat la fileu mingea pentru Preşedinţie. 

Printre cei care au votat împotriva celor trei legi ale justiţiei sunt şefii CSM, dar şi procurorul general al României. 

"Personal am votat aviz pozitiv cu observatii si am si justificat de ce era foarte important ca toate observaţiile venite din sistemul judiciar sa fi fost parte din avizul care insoteste proiectul de lege", a spus Victor Alistar,  reprezentantul societatii civile in CSM 

Pentru un aviz pozitiv a votat şi şefa Curţii Supreme. 

Cele mai controversate propuneri pentru schimbarea Justiţiei, se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare, organismul care anchetează magistraţi, în subordinea Ministrului Justiţiei. Iar preşedintele este scos din procedura de numire a procurorilor şefi. Conducerea DNA sau DIICOT ar urma să fie numită de CSM, la propunerea şefului de la Justiţie. 

"Vom lua in considerare acele propuneri ca vor consolida meseria de magistrat si sa consolideze la normalitatea infaptuirea actului justitie. Nu va spun acum care sunt, dar o sa le vedet in poriectul de lege",  a adaugat Tudorel Toader.

Proiectul va merge însă mai departe. Va fi trimis la Guvern, unde poate fi modificat. Iar forma finală va veni abia din Parlament. Însă, cel mai probabil va mai dura. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri politice » Consiliul Superior al Magistraturii a desfiinţat cele trei Legi ale Justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader