Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Dacian Cioloş: Încercăm să refacem coaliţia în forma ei iniţială / Vlad Voiculescu, în echipa care va negocia cu PNL

Liderul USR Dacian Cioloş, premierul desemnat, a anunţat că miercuri va avea loc o primă întâlnire cu partenerii de coaliţie din PNL şi UDMR, privind formarea unei majorităţi care să voteze viitorul cabinet.

De Cornel Preda la 12.10.2021, 14:37
Vezi și

Cele mai importante declaraţii făcute de Dacian Cioloş

 • Niciun alt partid nu şi-a asumat ieri un mandat de a forma un guvern cu puterni depline. Ştiu că de multe ori în politica din România astfel de mişcări sunt văzute ca jocuri politicianiste, capcane...
 • Noi ne-am asumat direct, dincolo de orice idei ar avea alte partide. Am ajuns într-o situaţie de criză, iar în aceste momente politicienii trebuie să îşi asume responsabilităţi, nu să facă diverse calcule.
 • Dincolo de candidatul desemnat, avem şi idei despre cum putem ieşi din criză, pe termen scurt, şi apoi reforme:
  • creşterea preţurilor, suntem gata să discutăm cu potenţiali parteneri să găsim soluţii dincolo de plafonarea preţurilor. Ne gândim la reducerea TVA de la 19% la 5% la energie, ca în alte state europene, care poate avea un impact direct asupra facturilor; subvenţionarea CET-urilor;
  • plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID;
  • avem şi reforme restante, precum desfiinţarea SIIJ;
 • vom apela la partenerii noştri de guvernare, PNL şi UDMR, alături de minorităţi, avem un acord de guvernare care nu a fost rupt până acum;
 • Nu cred că aceste partide vor refuza dialogul, pentru că asta înseamnă să prelungim criza;
 • Sunt convins că vor da dovadă de responsabilitate, într-o perioadă în care zilnic mor oameni în spitale şi avem nevoie de un guvern cu puteri depline;
 • Am avut o discuţie cu domnul Cîţu şi am convenit să ne vedem mâine să discutăm;
 • Dacă aţi asuma responsabilitate înseamnă că sunt premier de sacrificiu, atunci intrarea în politică e un sacrificiu;
 • Nu am nevoie de poziţia de premier pentru CV;
 • Klaus Iohannis mi-a dat încrederea în primul rând desemnându-mă ca premier;

Dacian Cioloş a declarat că din echipa de negociere vor face parte alături de el Dan Barna, Cătălin Drulă, Anca Dragu, Vlad Voiculescu şi Ionuţ Moşteanu, iar din echipa care lucrează la programul de guvernare fac parte Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Anca Dragu, Claudiu Năsui şi Dragoş Pîslaru.

"Am vorbit şi cu UDMR şi cu PNL. O primă întâlnire cu partenerii de coaliţie o vom organiza mâine, după ce PNL va avea în seara asta un BPN unde vor stabili, probabil, un nou mandat", a mai spus Cioloş.

Pe acelaşi subiect

Întrebat dacă are impresia că preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pentru a fi ”premier de sacrificiu”, Cioloş a afirmat: ”Dacă a-ţi asuma responsabilitatea într-o situaţie de criză în mod deschis, onest, clar, cu o viziune şi un program clar, dacă asta înseamnă sacrificiu...Până la urmă, implicarea în politică a unor oameni ca noi este un sacrificiu, pentru că nu am intrat în politică pentru sinecuri, nu am nevoie pentru CV de o poziţie de premier, am intrat pentru că vrem să facem nişte lucruri (...) Că unii sau alţii fac tot felul de calcule, interpretând Constituţia şi legile ţării pentru a putea să-şi atingă anumite obiective politicianiste, este treaba lor”.

Klaus Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier

Președintele Klaus Iohannis avut consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea viitorului prim-ministru. Șeful statului a discutat, pe rând, cu reprezentanții PNL, PSD, USR, AUR, UDMR și ai minorităților naționale. La final, şeful statului a decis ca Dacian Cioloş să fie premier.

"Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice.

Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de Prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș", a declarat Klaus Iohannis.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri politice » Dacian Cioloş: Încercăm să refacem coaliţia în forma ei iniţială / Vlad Voiculescu, în echipa care va negocia cu PNL