Antena Meniu Search
x

Video Decizie istorică la Kiev. Limba română, decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina

Decizie istorică pentru aproape jumătate de milion de români din Ucraina. Vor putea să înveţe la şcoală în limba lor. Comunitatea de români este a treia ca mărime în Ucraina, după localnici şi ruşi. Decizia este parte a unui acord semnat ieri la Kiev de premierul Marcel Ciolacu şi omologul lui ucrainean. 

de Redactia Observator

la 19.10.2023, 08:47

Vezi și

Românii din Ucraina vor avea aceleași drepturi și facilități pe care le are minoritatea ucraineană în ţara noastră.

Florentina Lazăr, reporter Observator: După mai bine de 600 de zile de la începutul războiului, Marcel Ciolacu s-a întors aici la Kiev însă de această dată în calitate de premier și nu de președinte al Camerei Deputaţilor. Acesta a ajuns la un acord cu omologul ucrainean în ceea ce privește drepturile minorității române din Ucraina.

Copiii români născuți în Ucraina vor putea învăța în limba română.

Marcel Ciolacu premierul României: Libertatea religioasă este un drept fundamental, iar păstrarea identității religioase și a limbii de slujire sunt principii fundamentale pentru orice societate

Pe acelaşi subiect

Cel târziu anul viitor vor obține aceste drepturi. Ucraina vrea sa adere la UE, iar drepturile minorităților reprezinta una dintre cele 7 Reforme pe care aceasta tara trebuie sa le implementeze. Ucraina a recunoscut și limba română ca limba oficială pentru românii născuți în aceasta țară. Acordul cerealelor a fost o altă temă abordată de cei doi oficiali.

Criza cerealelor din Ucraina

Florentina Lazăr, reporter Observator: Până la finalul acestui an va fi dublat tranzitul de cereale ucrainene prin țara noastră de la 2 milioane de tone pe lună la 4 milioane de tone pe lună. Vor exista investiții în rutele de transport și în portul Constanța.

În ședința comuna de guvern s-a decis deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între România și Ucraina, dar și modernizarea celor existente cu 1,2 miliarde euro, bani europeni.

Denys Shmyhal, premierul Ucrainei: Deja au fost deschise două noi puncte de trecere a frontierei în regiunea Cernăuți și în perspectivă planificăm să deschidem alte patru - în Bucovina și Transcarpatia.

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit și cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, dar și cu președintele Parlamentului din ţara vecină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Decizie istorică la Kiev. Limba română, decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina