Patru PSD-iști au fost excluși din partid, după ce au lipsit la moțiunea de cenzură. Carmen Dan a fost „iertată”
Cinci parlamentari PSD au lipsit de la şedinţa în care urma să fie dezbătută moţiunea de cenzură: senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan Ciocan. Patru dintre aceștia au fost excluși.
- Toți cei patru parlamentari excluși aveau propunere de la organizațiile județene
- Carmen Dan, singura care a fost "iertată", dar situația ei este încă evaluată
Mai mulți parlamentari PSD au fost excluși din partid pentru că nu au luat parte la dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură depusă de social-democrați împotriva Guvernului Orban.
La ședința PSD au fost excluși senatoarea Roxana Pațurcă și deputații Cătălin Rădulescu, Adrian Todor și Dan Ciocan. Deși a absentat și ea la dezbaterea moțiunii, pentru un motiv similar cu cel invocat de Adrian Todor, Carmen Dan a fost iertată de liderii partidului.
Potrivit surselor Observator, doar trei voturi au fost contra excluderilor, printre care ale lui Dumitru Buzatu și Ionel Arsene, care fac parte din tabăra anti-Ciolacu.
Alfred Simonis, lider de grup la Camera Deputaților, a confirmat informațiile Observator și excluderea celor patru parlamentari care au lipsit la moțiunea de cenzură.
În cazul lui Carmen Dan, Simonis a declarat că va fi făcută o evaluare mai amplă „pentru că este o situație medicală complicată”.
Adrian Todor ar fi fost exclus pentru că pe decizia DSP privind carantinarea lui figura un alt nume, Adrian Tudor.
Toți cei patru parlamentari excluși aveau propunere de la organizațiile județene, comisia centrală a partidului practic doar a validat excluderile.
Dan Ciocan, exclus încă de luni
În afară de Carmen Dan, toţi au fost excluşi din PSD, în şedinţa pe care partidul a avut-o marţi. În cazul deputatului PSD Dan Ciocan, decizia de excludere fusese deja comunicată de organizaţia PSD Olt.
"Biroul permanent al organizaţiei municipale PSD Caracal s-a întrunit astăzi, 31 august 2020, în şedinţă statutară şi a decis cu unanimitate de voturi, dintre cei prezenţi, excluderea din partid a lui Dan Ciocan, membru în cadrul organizaţiei. Mai mult de atât, s-a observat că nu mai rezonează de mult timp cu principiile organizaţiei PSD Olt, organizaţie care i-a oferit totul, din punct de vedere politic: două mandate de deputat şi funcţia de preşedinte al organizaţiei Municipale Caracal, una dintre cele mai importante organizaţii din judeţ. Organizaţia noastră s-a delimitat dintotdeauna de atitudini duplicitare, ipocrizie şi lipsă de caracter. În situaţii dificile, mai mult ca niciodată, toţi parlamentarii PSD ar fi trebuit să dea dovadă de solidaritate şi unitate în lupta cu un guvern PNL, care ne-a izolat pe toate planurile: atât social, cât şi economic. Este şi mai grav că lipsa sa de susţinere se manifestă într-un context social extrem de greu, ignorând un demers care şi-a propus să trimită acasă un guvern incompetent, care a dus ţara în cea mai mare scădere economică din ultimii 26 de ani", se arată în comunicatul PSD Olt.
Carmen Dan, absentă la moțiune din cauza Covid-19
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, anunțase încă de săptămâna trecută că parlamentarii care vor lipsi la votul moțiunii de cenzură fără vreun motiv obiectiv, sau cei care nu vor vota moțiunea, nu vor mai face parte din partid.
Fostul ministru de Interne Carmen Dan, senator PSD, a anunțat cu puțin timp înainte de moțiune că nu va putea fi prezentă luni în Parlament, la dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că mama sa este bolnavă de COVID-19, iar ea este în autoizolare, deşi testul său a fost negativ.
Și Adrian Todor, deputatul de Arad, lipsea tot din motive de carantină, fiind contact direct al unei persoane infectate cu Covid-19, însă acesta nu a fost iertat precum fostul ministru de Interne, pe motiv că decizia DSP de carantină era pe un alt nume, mai exact „Adrian Tudor”.
Cătălin Rădulescu, ar fi avut bronșită și aștepta verdictul medicilor pentru a vedea dacă putea participa la vot.
Moțiunea de cenzură, în stand-by
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului ar fi trebuit să dezbată și să voteze luni moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, iniţiată de 205 senatori şi deputaţi. Din lipsă de cvorum, moțiunea de cenzură nici măcar nu a mai fost dezbătută, liderul PSD, Marcel Ciolacu, amenințând cu excluderea din partid parlamentarii care nu au fost prezenți în Plen.
Potrivit surselor Observator, PSD așteaptă decizia Curții Constituționale în privința moțiunii de cenzură, care a fost depusă în cadrul sesiunii extraordinare.
Social-democrații așteaptă un verdict pentru a vedea dacă vor redepune moțiunea de cenzură sau dacă pot continua demersurile deja începute, în noua sesiune parlamentară.
Moțiunea împotriva Guvernului Orban a fost iniţiată de 205 senatori şi deputaţi, iar pentru a trece ar fi avut nevoie de 233 de voturi.
Conform calculelor de la sfârșitul săptămânii trecute, PSD ar fi avut 234 de voturi fără sprijinul UDMR sau PMP, însă nu a fost întrunit cvorum după ce doar 226 parlamentari au fost prezenți în Plen.
- Material realizat cu informații obținute de reporterul Observator Larisa Bernaschi -
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰