Antena Meniu Search
x

Florin Cîţu, întrebat dacă va demite prefecţii şi secretarii de stat ai USR PLUS. Premierul pune în balanţă mai multe scenarii: "Dacă rămân, ar însemna să aduc la guvernare AUR şi PSD"

Florin Cîţu a vorbit, miercuri seară, despre posibilele soluţii pentru a depăşi criza politică din România. Premierul întrevede o coaliţie AUR-PSD-USR, declarând că, având în vedere acest scenariu, preferă să demită prefecţii şi secretarii de stat ai USR PLUS: "Mai bine îi înlătur ca să nu existe niciun fel de discuţie". Cîţu nu a luat o decizie încă, deşi i se pare normal ca, dacă nu eşti la guvernare, "să plece tot aparatul”.

de Redactia Observator

la 08.09.2021, 21:01

Premierul Florin Cîţu
Premierul Florin Cîţu

Întrebat, miercuri seară, la Antena 3, cum vom depăşi criza politică, Florin Cîţu a declarat că "puteam să ieşim săptămâna trecută, era foarte simplu, dacă colegii de la USR nominalizau un alt ministru al Justiţiei. Acum, o altă soluţie pe care o avem este, iarăşi, foarte simplă. Ori se retrag semnăturile PSD de pe moţiune, sau aşteptăm cu toţii - şi eu cred că asta ar fi şi normal, să facem aşa - am făcut o sesizare la Curtea Constituţională şi aşteptăm cu toţii soluţia. Dacă soluţia este, şi dă dreptate celor care au depus moţiunea şi s-a depus legal şi regulamentar, foarte bine, mergem mai departe cu procedura. Dacă nu, ceea ce cred că se va întâmpla, oprim această procedură şi pot oricând să depună altă moţiune, legal. Problema este aici, nu de procedură, este de morală. A depune o moţiune împotriva propriului Guvern, doar PSD a făcut aşa ceva, este o metodă inventată de Liviu Dragnea, dar văd că şi la politicienii noi prinde. Cea mai mare problemă pe care o avem este să depui o moţiune alături de AUR. Şi aici, iarăşi, este o problemă de morală. Repet, fiecare trebuie să trăiască cu propria conştiinţă. Şi, nu în ultimul rând, ca să treacă moţiunea, cei de la USR au nevoie de PSD. Deja se vede o coaliţie, din punctul meu de vedere toxică, între PSD, AUR, USR în Parlamentul României."

Cîțu: E puțin bizar că președintele PNL pare cel mai mare susţinător al acestei moţiuni

Este cel puţin bizar că preşedintele Partidului Naţional Liberal pare că cel mai mare susţinător al acestei moţiuni în această perioadă, spune Florin Cîțu, citat de MEDIAFAX, după ce Ludovic Orban a convocat Parlamentul pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de USR și AUR.

„Pe mine mă interesează să fie respectat Regulamentul Parlamentului României. În acelaşi timp, este cel puţin bizar că preşedintele Partidului Naţional Liberal pare că este cel mai interesat sau cel mai mare susţinător al acestei moţiuni în această perioadă, pentru că, până la urmă, nu ştiu nici eu, nici domnia sa, nimeni nu ştie ce e constituţional sau nu, adică avem opinii, dar singurii care sunt mandataţi să ne spună dacă un demers este constituţional sau nu sunt cei de la Curtea Constituţională. Le recomand să aştepte decizia Curţii Constituţionale şi, după aceea, le recomand să meargă mai departe”, a mai spus Florin Cîțu.

Pe acelaşi subiect

Joi a fost convocat plenul reunit al Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură. Orban spune miercuri că, în conformitate cu Constituția, cu legile, cu regulamentele în vigoare, parlamentarii sunt cei care au obligația în primul rând să respecte Constituția, regulamentele și să acționeze în interesul public.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, în care acuză că nu au fost respectate procedurile în privința semnăturilor și a înștiințării în Executivului în ziua depunerii documentului în Parlament. Atât Parlamentul, cât şi și Guvernul trebuie să trimită la CCR punctele de vedere referitoare la sesizarea Executivului pe moțiunea de cenzură până pe 15 septembrie. Judecătorii constituționali vor stabili ulterior când va avea loc ședința de judecată.

Florin Cîţu, despre demiterea prefecţilor şi secretarilor de stat USR. Premierul are o ”teamă onestă” 

De asemenea, premierul Florin Cîţu a anunţat că nu a luat o decizie cu privire la demiterea prefecţilor şi secretarilor de stat numiţi de USR PLUS, însă afirmă că, dacă partidul respectiv nu mai este la guvernare, ar fi normal să plece tot aparatul. Cîţu face referire la alianţa USR PLUS-PSD-AUR şi la faptul că nu doreşte să guverneze cu AUR şi PSD, arată news.ro.

Întrebat dacă va demite prefecţii şi secretarii de stat ai USR PLUS, Cîţu a răspuns: ”Când iau o decizie vă anunţ. Mi s-ar părea normal ca, totuşi, dacă nu eşti la guvernare să plece tot aparatul. (...) Vă spun teama mea, o teamă onestă: Dacă rămân, dar nu am luat o decizie, ar însemna să aduc la guvernare AUR şi PSD pentru că astăzi aceasta este coaliţia – AUR, PSD şi USR. Cei care sunt astăzi numiţi de USR pot reprezenta interesele AUR şi PSD. Eu nu vreau să am guvernare cu AUR şi PSD şi atunci mai bine îi înlătur ca să nu existe niciun fel de discuţie. Încă nu este luată o decizie”, a adăugat premierul.  

USR PLUS şi-a retras miniştrii din Guvern, dar deţine în continuare funcţii de prefect, secretari generali, precum şi cea de preşedinte al Senatului. Liderul USR PLUS, Dan Barna, a explicat de ce nu au demisionat şi secretarii de stat şi prefecţii odată cu miniştrii: “Secretarii de stat şi prefecţii nu sunt votaţi de Parlament. Este dreptul şi atributul premierului să decidă cum îşi structurează cabinetul. Miniştrii, cei care au fost votaţi de Parlament şi care constituie structura politică a cabinetului, şi-au înaintat demisiile tocmai pentru că am spus că vom mergem până la capăt şi am făcut acest lucru”, a explicat Dan Barna.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Florin Cîţu, întrebat dacă va demite prefecţii şi secretarii de stat ai USR PLUS. Premierul pune în balanţă mai multe scenarii: "Dacă rămân, ar însemna să aduc la guvernare AUR şi PSD"