Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Florin Cîţu: Nu vreau să mai investim în cercetare, educație și sănătate, fără rezultate

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu este adeptul introducerii banului public în cercetare fără a fi obţinute rezultate, menţionând că acest lucru este valabil şi pentru educaţie şi sănătate. El crede că românii trebuie să le ceară guvernanţilor ca investiţiile din bani publici să se vadă şi în rezultate.

de Redactia Observator

la 22.07.2021 , 18:00

Florin Cîţu: Nu vreau să mai investim în cercetare, educație și sănătate, fără rezultate Klaus Iohannis și Florin Cîțu la recepția oferită de Ambasada Franței cu ocazia Zilei Naționale a Franței - Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Cîţu a afirmat, joi, în intervenţia sa la evenimentul "Grand Matinal Digital", organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România, că nu se poate face dezvoltare fără capital uman, potrivit news.ro.

"Nu poţi să faci dezvoltare fără capital uman care să vină să susţină această dezvoltare. Chiar dacă vorbim de digitalizare, până la urmă tot ai nevoie de capital uman calificat. Şi aici avem două probleme, una pe termen scurt, cantitativ, de unde luăm forţă de muncă să susţinem creşterea economică pe termen scurt şi a doua este pe termen mediu şi lung, calitativ. Şi aici avem România educată. România educată este un proiect care va da rezultate cam în 15-20 de ani, nu le vom vedea astăzi. Dar este important să le asumăm, aceste reforme, şi eu cred că este nevoie de presiunea continuă a sectorului privat ca aceste reforme să fie menţinute. (...) Am inclus reformele în PNRR ca să mă asigur că orice Guvern ar veni după 2028, până în 2026 rămânem noi, dar în viitor ne asigurăm că aceste reforme vor fi făcute. E nevoie de această predictibilitate şi aşa dăm predictibilitatea când includem reformele în acte normative”, a declarat premierul. 

El consideră că trebuie introdus principiul competitivităţii în toate sectoarele economice, inclusiv în cercetare.  "Trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare. Cei care doresc să facă cercetare trebuie să fie competiţie între ei pentru resurse, dacă aceste resurse vin de la stat sau din sectorul privat. Doar cei care dau rezultate vor putea să meargă mai departe. A finanţa doar de dragul finanţării de la buget nu cred că este o soluţie. Trebuie să găsim acele centre unde se poate face dezvoltarea prin cercetare şi în funcţie de rezultate putem să introducem mai multe resurse. Nu sunt adeptul introducerii banului public oriunde doar pentru că i se spune unui domeniu cercetare şi trebuie să investim în cercetare fără să avem rezultate. Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Trebuie să cerem de la guvernanţi ca aceste investiţii din bani publici să se vadă şi în rezultate”, a mai transmis Florin Cîţu.

Articolul continuă după reclamă

Cîţu: Vom investi cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget în economie. În 2028 vom avea peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie

Pe acelaşi subiect

Premierul Florin Cîţu a afirmat că doreşte ca Guvernul să investească cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget în economie, iar acest lucru însemană că în 2028 România va avea investiţi peste 150 de miliarde de euro, o sumă care reprezintă aproape PIB-ul României din această perioadă.

"Trecem la un mod de dezvoltare economică în care locurile de muncă, de exemplu, sunt bine plătite, atractivitatea României nu o să mai fie cu locuri de muncă ieftine pentru tipuri de muncă care nu aveau valoare adăugată mare. Schimbăm lucrurile, trecem la locuri de muncă bine plătite pentru investiţii care aduc valoare adăugată mare. Pentru a fi competitivi la nivel global, astăzi trebuie să te duci în această direcţie, acolo unde ai valoare adăugată mare şi unde ai şi marjă de profit mare, asta înseamnă forţă de muncă calificată şi pentru asta pregătim terenul şi în România. Calificarea forţei de muncă o vom face şi prin resurse de la stat, o vom face în parteneriat, aşa cum deja a început, cu cei din sectorul privat”, a transmis premierul.

El a menţionat că doreşte să investească anual în economie de la buget 13 miliarde de euro.  "România în perioada următoare are o şansă unică, sunt cei 76,2 miliarde de euro care se împart în 29,2 miliarde euro din PNRR şi restul din fonduri europene. În acelaşi timp este şi un angajament ferm al acestui Guvern şi mă asigur prin PNRR că va fi şi în viitor de a investi cel puţin 13 miliarde de euro anual de la buget investiţii în economie. Asta înseamnă, dacă ne uităm la nivelul anului 2028, peste 150 de miliarde de euro investiţi în economie. Şi vreau să ne uităm la această cifră prin filtrul a ceea ce înseamnă PIB în România astăzi, un PIB de 200 de miliarde de euro. Vom investi în România în perioada următoare o valoare aproape de PIB-ul României de astăzi”, a explicat Florin Cîţu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri politice » Florin Cîţu: Nu vreau să mai investim în cercetare, educație și sănătate, fără rezultate