Antena Meniu Search
x

Guvernul promite 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, în planul de relansare economică

Guvern nou, promisiuni vechi. Pentru a resuscita economia vlăguită de pandemie, actuala guvernare vine cu un plan de relansare economică demn de epoca de aur. Vă spun o singură cifră: 3.000. Atâţia kilometri de autostradă promit cei de la Putere că vor fi demaraţi în următoarele două cincinale. Şi tot atâţia kilometri de cale ferată vor fi modernizaţi. Banii nu ar fi o problemă, spun economiştii, mai trebuie doar ca promisiunile să treacă de pe hârtie în realitate.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 01.07.2020, 22:47

Vezi și
  • 3.000 de kilometri de autostradă și drumuri expres ar urma să se construiască până în 2030.
  • Trei spitale regionale ar urma să fie construite în următorii șase ani.

Klaus Iohannis, preşedintele României: A venit momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm să fie incluse într-un singur plan și să turăm motoarele pe calea relansării economice. Românilor li se promit autostrăzi după modelul ţărilor dezvoltate. Vor putea în sfârşit să circule ca în palmă de la un capăt la altul al ţării. 

Viitor de aur ţara noastră are. Sau cel puţin aşa reiese din Planul de Relansare Economică a Guvernului Romaniei. Ni se promite că până în 2030 vor fi demarate lucrările pentru construcția a 3000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres. Asta în condiţiile în care în ultimii 30 de ani știm bine, România nu a tăiat panglica decât pentru 728 de kilometri de autostradă. 

Practic, am construit cu viteza melcului: doar 24 de kilometri pe an. 

Atenţie, este o medie, pentru că au fost ani în care nu s-a construit nici măcar un kilometru. Totul are şi un cost: 31 de miliarde de euro. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: A venit momentul ca toate măsurile pe care le adoptăm să fie incluse într-un singur plan și să turăm motoarele pe calea relansării economice. 

Investiţii în valoare de 18 miliarde de euro vor fi făcute şi în 3.000 de kilometri de cale ferată, pentru ca trenurile să nu mai meargă cu o viteză medie de 36 kilometri pe oră. 

Experienţa ne arată însă altceva: pentru tronsonul Gara de Nord-Otopeni, de doar 19 kilometri, am avut nevoie de șase ani şi cinci miniştri şi abia în august, cu puţin noroc, va fi gata. 

Sănătatea primeşte şi ea un balon de oxigen. 

Spitalele regionale au fost subiecte de campanie electorală în ultimii ani de zile. În Planul de Relansare economică, Guvernul ne promite că în șase ani vom avea trei spitale regionale. Unul la Cluj, unul la Iaşi şi un altul la Craiova. 

Şi sportul de performanţă primeşte investiţii masive de cinci miliarde de lei. Se vor construi 12 complexuri sportive uriaşe, opt bazine olimpice, cinci săli polivalente. Pare însă greu de crezut în condiţiile în care pentru EURO 2020 nu am fost în stare să construim patru stadioane. Noroc că s-a amânat EURO.

Vorbim despre investiţii de pe urma cărora toată lumea ar avea de câştigat, după ce un milion de români au rămas fără job din cauza pandemiei. Bani ar fi, voinţă să fie. 

Iancu Guda, analist economic: Dacă până acum ne plângeam că fostele guvernări văduveau bugetul public de resursele financiare din cauza deficitelor, de data aceasta resursele financiare sunt disponibile de la Uniunea Europeană.

Anul acesta, Economia ar urma să scadă cu până la 6%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Guvernul promite 3.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres, în planul de relansare economică