Antena Meniu Search
x

Video Guvernul Cîțu; dubla doi. Lista cu posibilii miniștri ai noului Executiv, negociată în spatele ușilor închise

Scenariul se repetă: pleacă Ludovic Orban, vine Florin Cîţu. La fel ca la începutul anului, ministrul Finanţelor e propus pentru funcţia de premier al ţării, la cererea lui Klaus Iohannis. Tot preşedintele României, ca niciodată până acum, a chemat azi la Cotroceni doar liderii partidelor care vor forma noul Guvern: PNL, USR-PLUS şi UDMR.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 10.02.2021, 14:43

Vezi și
  • Președintele Klaus Iohannis şi-a ales premierul, înainte de a convoca partidele la consultări oficiale.
  • La împărțirea ministerelor, 10 portofolii ar urma să primească PNL, 6 - USR-PLUS, iar UDMR - doar 2.

Discuţiile oficiale, inclusiv cu PSD, vor avea loc abia luni. Până atunci se poartă negocieri intense pentru şefia ministerelor.

Actualul ministru al Finanţelor primeşte încă o şansă de a prelua frâiele Puterii. La prima desemnare, fix în debutul pandemiei, şi-a depus mandatul cu foarte puţin timp înainte de votul din Parlament. Acum, ministrul Finanţelor pare mai hotărât ca în martie.

Florin Cîţu - premier propus: ”Prioritatea este să formăm o majoritate parlamentară pentru a a da cât mai repede un guvern”

Fost trezorier al unei bănci private, numele lui Florin Cîţu a fost legat de atacul speculativ asupra leului, din 2008. 

Mai multe instituţii financiare, inclusiv cea pentru care lucra Florin Cîţu, au pariat pe căderea leului şi au forţat BNR să intervină. Măsura a dus la creşterea dobânzilor pentru creditele în lei. Cîţu a negat orice implicare a sa în acest eveniment. 

A intrat pe scena politică în urmă cu patru ani, ca senator al PNL, iar din noiembrie 2019 este ministru de Finanţe. 

S-a făcut remarcat prin atacurile repetate la adresa guvernării PSD, pe care a acuzat-o că a golit visteria statului dar şi prin selfie-uri.

Cum a ajuns Cîţu să fie din nou nominalizat?

Ludovic Orban - preşedinte PNL: ”A fost propunerea preşedintelui Iohannis, care mi s-a părut foarte interesantă, ca fiecare să scriem separat să vedem ce scrie celălalt. Şi am scris acelaşi lucru”.

Klaus Iohannis şi-a ales, deci, premierul, înainte de a convoca partidele la consultări. O situaţie fără precedent. Iar dis-de-dimineaţă, preşedintele României s-a întâlnit, la Cotroceni, cu liderii coaliţiei prefigurate - PNL, USR-PLUS şi UDMR.

Ludovic Orban - preşedinte PNL: ”Ne dorim să finalizăm cât mai repede posibil aceste negocieri, astfel încât să se ajungă la învestirea guvernului”.

Practic, liberalii fac exact ce le-a cerut şeful statului: grăbesc toate procedurile.

Lista posibililor miniștri din Cabinetul Cîțu

Liderii Dreptei au convenit că vor forma un guvern cu maximum 18 ministere. Oficial, negocierile între cele trei partide vor începe sâmbătă. Miza cea mai mare: împărţirea ministerelor.

Zece portofolii ar urma să primească PNL, şase - USR-PLUS, iar UDMR - doar două.

Ministerul Educaţiei este cel mai puţin dorit dintre toate portofoliile. Ar putea să fie condus de Raluca Turcan, de la PNL, sau de useristul Ştefan Pălărie. Economia ar urma să rămână tot la Virgil Popescu. 

Şi ministerul de Externe va fi condus cel mai probabil tot de Bogdan Aurescu, iar actualul premier interimar, Nicolae Ciucă, se va întoarce la Apărare

Violeta Alexandru ar putea fi înlocuită de colegul de partid Dan Vâlceanu sau de Cristian Seidler, de la USR. 

O altă bătălie se dă între Raluca Turcan, Florin Roman şi Ionuţ Moşteanu pentru bănosul portofoliu al Lucrărilor Publice. 

UDMR ar urma să preia, conform tradiţiei, ministerul Mediului. 

Pentru Transporturi, sunt în cărţi actualul ministru, Lucian Bode şi Cătălin Drulă, de la Uniunea Salvaţi România. Ca răsplată pentru susţinerea lui Florin Cîţu, USR ar urma să îl înscăuneze la Finanţe pe Claudiu Năsui. 

PNL şi USR se bat şi pentru şefia Justiţiei, unde ar putea rămâne Cătălin Predoiu, sau ar putea fi impus Stelian Ion. 

Agricultura rămâne la PNL. 

Iar la Sănătate, Nelu Tătaru, nu va continua, cel mai probabil, în noua configuraţie, iar liberalii îi caută înlocuitor. USR-PLUS îl vrea pe Vlad Voiculescu, care a mai ocupat funcţia în Guvernul Cioloş. 

Unul dintre cele mai râvnite portofolii, cel al Internelor, e disputat de Marcel Vela şi Rareş Bogdan.

Dacă PNL dă premierul, USR şi UDMR vor şefiile celor două Camere din Parlament.

În tabăra adversă, social-democraţii nu negociază cu nimeni, dar propun un premier: Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Totul se va tranşa luni, când vor avea loc consultările oficiale de la Cotroceni. Tot atunci, foarte probabil, Klaus Iohannis va desemna şi premierul. Din acel moment, prim-ministrul are la dispoziţie zece zile pentru a primi votul de încredere al Parlamentului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri politice » Guvernul Cîțu; dubla doi. Lista cu posibilii miniștri ai noului Executiv, negociată în spatele ușilor închise