Antena Meniu Search
x

Iohannis, despre bugetul pe 2023: Trebuie să avem grijă să nu ne întindem mai mult decât permite pătura. Renegocierea PNRR este posibilă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că priorităţile bugetului pe anul viitor sunt aceleaşi ca până în prezent, şi anume dezvoltarea, investiţiile, sustenabilitatea, pensiile, salariile şi un trai decent, şi a subliniat că, în contextul actual complicat, trebuie "să nu ne întindem mai mult decât permite pătura", relatează Agerpres

de Redactia Observator

la 21.09.2022, 08:37

Iohannis, despre bugetul pe 2023: Trebuie să avem grijă să nu ne întindem mai mult decât permite pătura
Iohannis, despre bugetul pe 2023: Trebuie să avem grijă să nu ne întindem mai mult decât permite pătura - Administrația Prezidențială

"Priorităţile sunt mereu aceleaşi: dezvoltare, investiţie, sustenabilitate, salarii, pensii, trai decent. Lucrurile nu vor fi absolut noi, temele pe care le-a prezentat coaliţia de la începutul guvernării vor rămâne în continuare temele centrale. Sigur, dacă la acestea nu se adaugă o situaţie care nu depinde de noi; dacă de exemplu preţurile pe energie cresc mai mult decât s-au făcut calcule până acum, acum trebuie adaptat acest obiectiv.

Dar este la fel de bine posibil să scadă un pic şi atunci banii vor fi disponibili, sper eu, pentru lucrări de infrastructură, pentru investiţii care reprezintă cea mai bună variantă pentru a avea o creştere sustenabilă, adică o creştere care este continuă, nu într-o lună mai mult, pe urmă mai puţin. Lucrurile trebuie bine balansate şi trebuie să avem grijă în acest context complicat să nu ne întindem mai mult decât permite pătura, fiindcă nu ştim ce alte crize vor mai veni, nu ştim cum se va dezvolta situaţia pe frontul din Ucraina şi este foarte bine să fim pregătiţi să folosim banii de care dispunem pentru a permite creşterea economică, dar să nu folosim mai mult decât trebuie şi să rămânem într-un cadru macroeconomic sănătos", a spus Iohannis.

Coaliţia de guvernare a început discuţiile despre bugetul de stat pe anul viitor, a anunţat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a amintit că se urmăreşte ca acestea să fie finalizate în luna noiembrie.

Iohannis: Renegocierea PNRR este posibilă, se poate face, dar nu pe mici bucăţele, ci în ansamblu

Pe acelaşi subiect

Klaus Iohannis a mai declarat, marţi, cu privire la renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că "nu se poate continua în stilul de până acum, când fiecare ministru merge la Bruxelles şi se plânge că nu absolut tot ce îşi doreşte s-a şi realizat".

"În ce priveşte renegocierea PNRR am discutat aceste chestiuni şi un lucru este foarte clar: nu se poate continua în stilul de până acum, când fiecare ministru merge la Bruxelles şi se plânge că nu absolut tot ce îşi doreşte s-a şi realizat. PNRR se poate implementa într-un singur fel: prin Guvern. Nu există atâtea PNRR-uri câte ministere sau câţi politicieni dornici să se afirmă.

Există un PNRR, există un prim-ministru, există un Guvern şi adevărul este că în ultima vreme s-a înţeles şi în continuare, mai ales când vorbim de schimbarea PNRR, Guvernul va merge reprezentat de premier şi dacă premierul doreşte şi cu miniştrii de resort pentru a renegocia anumite aspecte. Am avut o etapă, după mine, un pic prea lungă, în care unii miniştri au încercat să se profileze un pic mai mult folosind acest text de renegociere a PNRR. Renegocierea este posibilă, se poate face, dar nu pe mici bucăţele, ci în ansamblu", a spus Iohannis.

El a afirmat că, dacă premierul Nicolae Ciucă va merge la Bruxelles pentru renegocierea PNRR şi cineva din coaliţie doreşte să-l însoţească, nu vede nicio problemă. "Dacă premierul merge la Bruxelles pentru acest lucru şi cineva din coaliţie doreşte să-l însoţească şi se pun de acord cu ce se discută acolo nu văd nicio problemă", a adăugat şeful statului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri politice » Iohannis, despre bugetul pe 2023: Trebuie să avem grijă să nu ne întindem mai mult decât permite pătura. Renegocierea PNRR este posibilă