Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis anunţă un nou vaccin anti-covid, care să combată tulpina Omicron. "Voi cere să nu se exagereze cu restricţiile"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat înaintea reuniunii de la Consiliul European că una din temele de discuţie o reprezintă un nou vaccin anti-covid, care să ajute în combaterea tulpinii Omicron. Klaus Iohannis a mai declarat că va cere liderilor europeni să nu exagereze cu restricţiile în ceea ce priveşte tranzitul de mărfuri în cadrul UE.

de Redactia Observator

la 16.12.2021, 11:09

Klaus Iohannis anunţă un nou vaccin anti-covid, care să combată tulpina Omicron. "Voi cere să nu se exagereze cu restricţiile"
Klaus Iohannis anunţă un nou vaccin anti-covid, care să combată tulpina Omicron. "Voi cere să nu se exagereze cu restricţiile"

Președintele României, Klaus Iohannis, a susţinut o declarație de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European.

  • Astăzi începe Consiliul European de iarnă, avem multe teme pe ordinea de zi;
  • Vreau să mă refer la trei teme de mare interes pentru noi:
    • Pandemia de Covid: vom avea discuţii aplicate, există o îngrijorare larg răspândită, legată de Omicron. Vom discuta ce putem face în comun şi cum vom obţine un vaccin nou, pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului. Este foarte clar pentru toată lumea că doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate şi sper să ajungem rapid la o concluzie cum obţinem acest vaccin nou, cum va fi achiziţionat. Voi avea grijă să cer să nu se exagereze cu măsurile de restricţie, când vine vorba de traficul de mărfuri în cadrul UE;
    • A doua temă se referă la energie. Vom discuta despre preţurile enorme la care a ajuns gazul şi despre ce se poate face. Noi am luat acasă măsuri, dar ele nu pot merge la infinit. Trebuie analizată bine piaţa, să vedem cum putem îmbunătăţi condiţiile reale.
    • A treia tema este cea a securităţii şi a busolei strategice, care va stabili cum se orientează UE în deceniile care vin şi în zona de securitate, securitate economică. Voi sublinia importanţa deosebită strategică a întregii regiuni a Mării Negre şi importanţa colaborării între UE şi NATO. Este nevoie de colaborare pozitivă şi nu putem să acceptăm paralelisme între NATO şi UE.
  • Despre excluderea din magistratură a lui Cristi Dănileţ. Mi se pare o decizie destul de stranie, dar nu pot să comentez deciziile care se iau în CSM, care conform Constituţiei garantează independenţa Justiţiei. Totuşi cred că se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum nu este definitivă, există calea Înaltei Curţi care probabil va fi sesizată şi care va reanaliza această chestiune;
  • Despre scandalul în care e implicată Diana Şoşoacă. Este un incident absolut regretabil. Şi trebuie să fim foarte clar, sechestrarea de persoane se sancţionează conform legii şi în România. Pe de altă parte, nu vreau să mă antepronunţ. Toate autorităţile competente trebuie să verifice ce s-a întâmplat şi cum s-a intervenit, trebuie să îşi facă datoria cu vârf şi îndesat. După care, cu siguranţă, voi aştepta concluziile de rigoare. Este posibi să fii fost greşeli în abordare, dar nu pot eu să mă exprim asupra acestor chestiuni. Cert este, solicit această verificare la sânge, pentru a nu avea încă o dată un astfel de incident, care este absolut regretabil şi, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil.

Mai mult sprijin pentru Republica Moldova

Tot la Bruxelles, Klaus Iohannis a anunţat că va solicita mai mult sprijin pentru Republica Moldova, la Summitul Parteneriatului Estic.

"Suntem iarăși aici, la Bruxelles. Avem astăzi Summitul Parteneriatului Estic, adică ne întâlnim noi, liderii europeni, cu liderii statelor din Parteneriatul Estic – Moldova, Ucraina și ceilalți parteneri. Este un Summit mult așteptat și este destul de clar că există așteptări din ambele părți. Noi, din Uniune, ne așteptăm ca partenerii noștri să îndeplinească ce s-au angajat să îndeplinească prin, de exemplu, acordurile de asociere, dar, din partea lor, sigur, există așteptări ca Uniunea să-i sprijine, să-i ajute și să-i îndrume. În alocuțiunea mea, eu voi solicita, printre altele, două lucruri. Primul – ca Uniunea Europeană să se implice mai mult, mai intens și mai des în rezolvarea conflictelor care afectează pe partenerii noștri. Iar al doilea lucru se referă la viteza diferită cu care se mișcă partenerii noștri", a transmis Klaus Iohannis, de la Bruxelles.

"Este clar că unii se mișcă mai repede, sunt dispuși să facă mai mult, cum este cazul Republicii Moldova, unde avem o administrație acum care este dispusă să facă reformele necesare și să se miște mai repede în direcția Uniunii Europene, și solicitarea mea este în sensul să dăm șansa celor care vor mai mult să facă mai mult. Mâine avem ședința Consiliului și despre Consiliu voi face mâine mai multe remarci", a anunțat președintele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri politice » Klaus Iohannis anunţă un nou vaccin anti-covid, care să combată tulpina Omicron. "Voi cere să nu se exagereze cu restricţiile"