Search
x
Meniu

Liderii coaliţiei de guvernare discută astăzi despre rectificarea bugetară. USR PLUS vrea bani în plus, PNL consideră că exagerează

De Redactia Observator la 10.08.2021, 13:58

Liderii coaliţiei de guvernare se întrunesc, marţi, de la ora 15.00, pentru a purta discuţii despre rectificarea bugetară, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Reclamă
Dan Barna, Florin Citu, Ludovic Orban, Kelemen Hunor si Dacian Ciolos (de la stanga la dreapta) pozeaza dupa semnarea Acordul de guvernare dintre PNL, USR PLUS si UDMR, luni, 21 decembrie la Palatul Parlamentului din Bucuresti.

Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Florin Cîţu a spus  că vor exista modificări faţă de forma iniţială a rectificării bugetare şi a adăugat că speră ca aceasta să fie aprobată cât mai curând.

Reclamă

„Încă ne uităm la cifre şi vedem care sunt propunerile, dar în continuare rectificarea trebuie să ţină cont de o constrângere pe care o avem, de a ţine deficitul sub 7,16% din PIB.  Sper cât mai curând. Cu siguranţă vor fi modificări faţă de forma iniţială, dar nu vom depăşi deficitul bugetar de la începutul anului şi va fi mai mic. Pentru mine este important ca rectificarea bugetară să meargă în direcţia susţinerii programului de guvernare, în susţinerea investiţiilor şi a susţinerii creşterii economice, care anul acesta va fi una foarte bună”, a explicat premierul, înaintea participării la şedinţa BEX al PNL.

Şeful Executivului a mai spus că niciunul dintre ministere nu are o execuţie bugetară de sută la sută.

„Eu pot să vă spun doar că niciun minister nu are 100% execuţie bugetară. Sunt bani în această rectificare pentru a implementa programul de guvernare al acestei coaliţii. Sunt bani în această rectificare pentru a ne asigura că investiţiile continuă, pentru a ne asigura că menţinem acest ritm de creştere economică şi de creştere a productivităţii", a mai explicat Florin Cîţu.

El a adăugat că deficitul bugetar, care era la începutul anului de 80 de miliarde lei, va creşte cu aproximativ 2,5 de miliarde lei în această rectificare bugetară, dar că va scădea ca procent din PIB, existând un PIB nominal mai mare.

Despre PNDL, prim-ministrul a precizat că vor fi în continuare plătite facturile.

Reclamă

„PNDL merge mai departe, facturile sunt plătite la zi. Când am preluat guvernarea, în 2019, erau facturi neplătite de 7 luni de zile, în continuare vom plăti facturile din PNDL la zi”, a conchis Cîţu.

Cum se împart banii la rectificarea bugetară

Rectificarea bugetară pe care o pregăteşte Executivul va fi pozitivă, potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanţe. Cele mai multe fonduri le va primi Ministerul Sănătăţii, peste 3,5 miliarde de lei, urmat de Ministerul Fianţelor, pentru acţiuni generale, şi Ministerul Dezvoltării. Reduceri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, peste 2,7 miliarde de lei, Curtea de Conturi şi Senat.

Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Reclamă

Peste 7 milioane de lei va primi în plus şi Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, peste 6 milioane Ministerul Energiei, peste 5 milioane Ministerul Mediului, peste 3 milioane Ministerul Transporturilor şi peste 2 milioane Ministerul Educaţiei.

Administraţia Prezidenţială va primi bani la rectificarea bugetară, dar şi Secretariatul General al Guvernului, în timp ce de la Senat vor fi tăiate fonduri. Camera Deputaţilor nici nu primeşte în plus, dar nici nu i se taie din fondurile alocate iniţial.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară.

Cele mai mari tăieri de fonduri vor fi la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, vor fi tăiate fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

Reclamă

Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Ea a oferit exemplul Senatului, care a renunţat la 4 milioane lei, bani pe care nu i-a consumat forul legislativ şi care pot fi cheltuiţi de alte instituţii care au nevoie. Discuţiile pe rectificare vor continua marţea care vine, a adăugat ea.

Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Ea a oferit exemplul Senatului, care a renunţat la 4 milioane lei, bani pe care nu i-a consumat forul legislativ şi care pot fi cheltuiţi de alte instituţii care au nevoie. Discuţiile pe rectificare vor continua marţea care vine, a adăugat ea.

Reclamă

Orban, despre bugetul Ministerului Transporturilor: În opinia premierului şi a mea, solicitările sunt exagerate şi nu sunt conforme cu necesităţile reale

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a afirmat că, în opinia sa şi a premierului Florin Cîţu, solicitările Ministerului Transporturilor la rectificarea bugetară sunt exagerare şi nu sunt conforme cu necesităţile reale.

“În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Transporturilor, opinia, atât a premierului, cât şi opinia mea, este că solicitările sunt exagerate şi nu sunt conforme cu necesităţile reale, ci mai ales cu execuţia bugetară pe primele şapte luni ale anului. Sigur că va fi o creştere alocărilor bugetare, o creştere de peste 350 de milioane, din datele pe care le avem şi această creştere noi o considerăm o creştere suficientă ţinând cont de execuţia bugetară şi de stadiul diferitelor proiecte de investiţii”, a afirmat Orban, marţi, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

Reclamă

El a menţionat că trebuie făcută o analiză a modului cum s-au derulat proiectele de investiţii. 

“Sigur că aici trebuie făcută o analiză extrem de serioasă pe mod de derulare a proiectelor de investiţii, pe ritmul de derulare a proiectelor care urmează să intre în execuţie pentru că aici sunt foarte multe obiective de investiţii care sunt incluse în lista obiectivelor de investiţii care generau cheltuieli şi aici trebuie văzut foarte clar ce se întâmplă cu aceste obiective de investiţii. În ceea ce priveşte fondurile europene, ne aducem aminte că Ministerul Transporturilor beneficiază de cea mai generoasă alocare, numai că până acum au fost absorbiţi bani în special pentru cererile care au fost depuse în anul anterior, mai puţin pe cele depuse după 1 ianuarie. Din analiza pe care am făcut-o e o creştere suficientă”, a transmis Ludovic Orban.

Reclamă

Cioloş: Vom solicita o creştere a sumei faţă de ceea ce a fost propus la rectificare privind subvenţiile transport călători CFR şi la Metrorex. Trebuie o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii

Dacian Cioloş a anunţat că USR PLUS va solicita o suplimentare a bugetului Ministerului Transporturilor şi cel al Sănătăţii, la discuţiile de marţi privind rectificarea bugetară. El a adăugat că e nevoie de sume suplimentare pentru subvenţiile transport călători şi CFR şi la Metrorex, pentru acoperirea gratuităţile pentru pensionari, chiar şi cu reducerea costurilor gratuităţilor pentru studenţi de la 100% la 50% şi pentru ca CNAIR să nu intre în incapacitate de plată sau să i se blocheze conturile, deoarece are nişte datorii de plătit. Referitor la Ministerul Sănătăţii, bugetul trebuie suplimentat pentru acoperirea plăţii personalului şi a sporurile pentru combaterea COVID, cât şi pentru costuri legate de campania de vaccinare, serviciile de ambulanţă, alte tipuri de vaccinuri decât cel împotriva coronavirusului, pentur medicamente şi tratamente, cât şi pentru ca centrele de vaccinare să îşi poată desfăşura activitatea.

Reclamă

„Am avut astăzi şedinţa Biroului Naţional USR-PLUS în care am discutat mai ales pregătirea şedinţei de coaliţie de astăzi după-amiază când principalul subiect pe agendă va fi discuţia privind proiectul de rectificare bugetară. Aici vreau să fac o precizare, ca să fie foarte clar, rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, aşa cum şi adoptarea bugetului a fost o responsabilitate a coaliţiei. Deci acolo se iau deciziile. Nu poate să decidă premierul singur şi nicio altă persoană individual sau ministrul de Finanţe rectificarea”, a afirmat Dacian Cioloş, marţi, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS.

El a mai spus că USR PLUS va propune suplimentarea bugetelor Ministerului Transporturilor şi Sănătăţii.

„Sunt câteva propuneri care au fost făcute deja legate de rectificare. Avem aşteptări pentru câteva ministere care nu sunt satisfăcute cu ceea ce a fost propus până acum. Aş vrea să mă refer în primul rând la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Sănătăţii. Mai sunt şi alte ministere care au nevoie de ajustări mai mici, ajustări care am înţeles că se vor face pentru că toate au în spate argumente. Nu există nicio solicitare care să nu aibă argumente foarte clare legate buna funcţionare a unor instituţii sau de programul de guvernare. La Ministerul Transporturilor avem o execuţie bugetară bună, bugetul pe investiţii se execută conform planului. Ştiţi că toate şantierele sunt deschise. A fost o prioritate a ministrului Cătălin Drulă. Acolo e o execuţie bugetară foarte bună, aş spune chiar istorică dintr-un anumit punct de vedere pentru că se lucrează pe toate şantierele. Banii pentru investiţii, până la sfârşitul anului, vor fi cu siguranţă cheltuiţi. Dincolo de execuţia bugetară pe partea de investiţii, există o altă parte a bugetului Ministerului Transporturilor care vizează buna funcţionare a unor instituţii, structuri, companii care se află în subordinea Ministerului şi care sunt instituţii cheie şi pentru cetăţeni în general. Vom solicita o creştere a sumei faţă de ceea ce a fost propus la rectificare privind subvenţiile transport călători şi CFR şi la Metrorex. Aici statul român are nişte angajamente de a acoperi aceste cheltuieli, prin lege, şi deci ele trebuiesc acoperite. E vorba de interesul călătorilor şi de buna funcţionare a acestor companii care prestează servicii publice”.

Reclamă

Acesta a explicat că trebuie acoperită gratuitatea oferită pensionarilor, la călătorie.

„Apoi va mai fi nevoie de o suplimentare pentru acoperi gratuităţile pentru pensionari, chiar şi cu reducerea costurilor gratuităţilor pentru studenţi de la 100% la 50%. Aici statul are nişte obigaţii deoarece costurile nu sunt prevăzute în limita bugetului disponibil, ci ele trebuiesc acoperite atât cât cheltuie compania CFR pe bilete cu gratuităţi 100% sau 50% pentru studenţi şi aici bugetul alocat este deja consumat. Deci e nevoie de o suplimentare. Apoi întreţinerea drumurilor şi a căilor ferate. Aici la fel aceste lucrări de întreţinere se derulează, ele se execută şi costurile respective trebuiesc acoperite. La CFR Călători şi companii care au fost afectate de restricţiile privind COVID, statul român, Guvernul a negociat cu Comisia Europeană un ajutor financiar, aşa cum s-a întâmplat pentru toate companiile de profil în UE. Din acel ajutor negociat cu CE care un minim necesar pentru aceste companii, doar o mică parte a fost acoperit de buget. Deci va fi nevoie de diferenţa pentru ca aceste companii să nu intre în incapacitate de plată din cauza acestor reduceri de activităţi care au fost impuse prin reguli şi restricţii”, a completat liderul USR PLUS.

Reclamă

Cioloş a vorbit şi de CNAIR.

„Apoi, pentru ca CNAIR să nu intre în incapacitate de plată sau să i se blocheze conturile are nişte datorii de plătit pe baza unor decizii ale unor Curţi de Arbitraj pe anumite proiecte. Sunt decizii din 2020 care trebuiesc plătite în acest an şi acolo e interesul nostru, al tuturor, CNAIR să poată funcţiona, iar aceste cheltuieli trebuiesc acoperite”, a mai spus Dacian Cioloş.

Referitor la sume în plus pentru Ministerul Sănătăţii, co-preşedintele USR PLUS a explicat că majoritatea sunt pentru campania de vaccinare.

„La Ministerul Sănătăţii mai e nevoie de o suplimentare pentru plata personalului şi aici mă gândesc în primul rând pentru personalul medical la sporurile pentru combaterea COVID. Acestea sunt decizii din 2020 sau pe baza unor legi adoptate în 2020 pentru acordarea acestor sporuri Ministerul Sănătăţii are nevoie de bani şi în a doua jumătate a anului pentru asta. Apoi mai e nevoie de o suplimentare la Cheltuieli, Bunuri şi Servicii pentru vaccinări, pentru campania de vaccinare, pentru servicii de ambulanţă, pentru anumite alte vaccinuri decât COVID şi medicamente sau tratamente care trebuiesc acoperite. Şi o altă suplimentare va fi necesară pentru centrele de vaccinare pentru ca acestea să îşi poată desfăşura activitatea. Alocarea bugetară iniţială nu a acoperit costurile pe tot anul. Sunt bani de care avem nevoie pentru ca Ministerul Sănătăţii să îşi poată face treaba şi să poată să fie pregătit şi pentru valul patru care vedem că se apropie cu paşi repezi. Mai sunt şi alte ajustări la alte ministere care vor trebui făcute, dar care sunt neproblematice, din punctul nostru de vedere”, a conchis Cioloş.

Sursa: News.ro

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Reclamă
Reclamă
Citește și
recomandari pe a1.ro
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Fiindcă soacra era prea băgăcioasă și îi umbla prin lucruri, o tânără s-a „răzbunat” în cel mai neașteptat mod. Ce a făcut
Top știri
Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
1
Eveniment • ieri la 18:44

Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"

Mama copilului sfâșiat de câine nu înțelege cum s-a putut întâmpla tragedia: "Până şi hoţii mi-au intrat şi mi-au mângâiat câinii"
Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''
2
Eveniment • ieri la 19:29

Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''

Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''
Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
3
Eveniment • ieri la 13:56

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei

Băiețelul sfâșiat în Dâmbovița a fost atacat de doi ciobănești caucazieni. Câinii erau liberi în curtea familiei
Vremea 24 ianuarie - 6 februarie 2022. Ger și ninsori în aproape toată țara, la început de februarie
4
Vremea • ieri la 11:39

Vremea 24 ianuarie - 6 februarie 2022. Ger și ninsori în aproape toată țara, la început de februarie

Vremea 24 ianuarie - 6 februarie 2022. Ger și ninsori în aproape toată țara, la început de februarie
Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio
5
Eveniment • ieri la 20:43

Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio

Un tânăr de 19 ani a produs un accident cu patru răniţi, între care o fată de 10 ani. Şoferul lăsase acasă un bilet de adio
RECOMANDĂRI
Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după greva ilegală. Condițiile pentru angajarea la STB
Eveniment • la 12:30

Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB

După cinci zile de criză, greva salariaţilor STB din Capitală a luat sfârşit. Acţiunea de protest a fost suspendată, iar...

Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB
”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice
Sanatate • la 11:48

”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice

”Următoarea pandemie a început.” Peste un milion de oameni au murit în lume într-un singur an din cauza rezistenței la antibiotice
Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Eveniment • la 12:30

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket

Reacţia Auchan în cazul tinerei filmate când înţeapă mai multe prezervative apoi le pune la loc pe raft, într-un supermarket
Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat
Eveniment • la 07:36
Video

Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat

Jaf armat la o cafenea din Suceava. Un tânăr a amenințat vânzătoarea cu pistolul și a golit de bani casa de marcat
PARTENERI
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a topit acidul din buze. Primele imagini cu blondina: ”Nici eu nu mă așteptam” / FOTO
spynews.ro
Cum arată Bianca Drăgușanu după ce și-a topit acidul din buze. Primele imagini cu blondina: ”Nici eu nu mă așteptam” / FOTO
VIDEO | O femeie a fost accidentată mortal pe o trecere de pietoni, pe verde, și târâtă 17 metri. Procurorii au clasat dosarul și spun că șoferul nu era obligat să oprească
libertatea.ro
VIDEO | O femeie a fost accidentată mortal pe o trecere de pietoni, pe verde, și târâtă 17 metri. Procurorii au clasat dosarul și spun că șoferul nu era obligat să oprească
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
bzi.ro
Cu câți lei se vinde o monedă de 2 euro din anul 2017
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
bzi.ro
Horia Moculescu este conectat la un aparat de oxigen. Detalii de ultimă oră despre starea de sănătate a compozitorului
Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 26 ianuarie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
gandul.ro
Irina a murit cu ordinul de protecție în mână! Ultimele ei cuvinte: 'A venit peste mine în casă…'
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
prosport.ro
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Fenomen neobișnuit care va lovi lumea cu putere: Râurile din cer, ce se prăvălesc pe Pământ VIDEO
Ziare.com
Fenomen neobișnuit care va lovi lumea cu putere: Râurile din cer, ce se prăvălesc pe Pământ VIDEO
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
redactia.ro
Marian Godina explica gestul piciorul! Adevărul dur despre polițistul care a cauzat accidentul mortal
Vlad Gherman lansează o nouă piesă muzicală. Când va fi data la care va putea fi ascultată: "Vă promit un început de an 2022 în forță"
tvhappy.ro
Vlad Gherman lansează o nouă piesă muzicală. Când va fi data la care va putea fi ascultată: "Vă promit un început de an 2022 în forță"
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
GSP
Diana, 22 de ani, este victimă a răzbunării pe internet: „Sunt dezgustată. Am ajuns în centrul unui infern, asaltată de mii de mesaje”
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
money.ro
Vlad Dobrescu cântă rap cu burta plină! Hip-hop-erul are o afacere cu supă
„A alunecat şi s-a dus direct în cap!” Anamaria Prodan, necruţătoare cu Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluiri incredibile despre antrenor
as.ro
„A alunecat şi s-a dus direct în cap!” Anamaria Prodan, necruţătoare cu Laurenţiu Reghecampf. Dezvăluiri incredibile despre antrenor
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
as.ro
„Cât de frumoasă ești!” Anamaria Prodan, apariție spectaculoasă alături de unul dintre cei mai bogați șeici din lume. Averea familiei bărbatului este fabuloasă
Averile lui Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates s-au micșorat cu zeci de miliarde de dolari în ianuarie. 2022 a început cu o scădere semnificativă
UseIT
Averile lui Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates s-au micșorat cu zeci de miliarde de dolari în ianuarie. 2022 a început cu o scădere semnificativă
Superbet
Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)

Ai parte de bonusuri-surpriză în jocul cu lumini (p)
Observator de bine
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • ieri la 17:28
Video

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs

Observator de bine, 24 ianuarie 2022, prezentat de Ioana Scărlătescu.

Observator de bine, 24 ianuarie 2022. Un american şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva căţelul, atacat de urs
Mihaela Donosa
Observator de bine • pe 21.01 la 17:45
Video

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză

Observator de bine, 21 ianuarie 2022. Elton John şi-a reluat turneul de adio, după doi ani de pauză
Ioana Scărlătescu
Observator de bine • pe 20.01 la 18:20
Video

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi

Observator de bine, 20 ianuarie 2022. Povestea şoferului care oferă curse gratuite copiillor cu dizabilităţi

News Alert

Cum vor fi recrutaţi de acum înainte poliţiştii români

Cum vor fi recrutaţi de acum înainte poliţiştii români