Antena Meniu Search
x

Video Majorarea salariilor din învăţământ, decisă azi de Guvern. Profesorii ar putea avea cu opt procente în plus, de la 1 ianuarie

Este şedinţă de Guvern, azi, la Palatul Victoriei. Pe ordinea de zi sunt mai multe proiecte importante, printre care creşterea salariilor din învăţământ. De anul viitor, angajaţii din Educaţie ar putea primi o majorare de 20% a salariilor, însă în două tranşe. Profesorii ar putea avea cu opt procente în plus, începând cu 1 ianuarie 2024 şi încă 12%, în a doua jumătate a anului viitor.      

de Redactia Observator

la 28.12.2023, 10:57

Vezi și

Chiar dacă Executivul a anunţat că de la începutul anului viitor salariile din tot sistemul bugetar vor fi majorate cu 5 procente, angajaţii Ministerul Finanţelor nu se încadrează aici. În această categorie intră şi angajații ANAF, CNAS sau cei din vămile din România. 

Guvernul ar putea adopta proiectul de lege care vizează obligaţia asigurării RCA a trotinetelor şi bicicletelor electrice

Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de joi, proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice.

"Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulaţiei publicului. Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de 'vehicul', pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România", se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pe acelaşi subiect

Ca urmare, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehicule care până în prezent nu au fost supuse înmatriculării/înregistrării - trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule, se mai menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Ajutor de stat pentru CE Valea Jiului pentru închiderea și punerea în siguranță a extracției de huilă

Guvernul va aproba joi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă a Societăţii Complexul Energetic "Valea Jiului", care are în vedere suma de peste 349 milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 - iunie 2024. Totodată, un proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei de joi prevede alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 3,115 milioane de lei pentru asigurarea burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional, care sunt susţinute de la bugetul de stat potrivit noii legi a învăţământului preuniversitar care a intrat în vigoare în acest an.

De asemenea, Guvernul va adopta în şedinţa de joi şi o hotărâre referitoare la stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiţi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024. "Pentru anul 2024 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România", se prevede în articolul unic al acestei hotărâri de guvern. "Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, iar găsirea unor soluţii pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă reprezintă una din priorităţile Guvernului României la acest moment. În contextul emigraţiei şi a tendinţele demografice negative, imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă de pe piaţa internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări şi pentru a susţine creşterea economică", se menţionează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern. Un alt proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei se referă la declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere pentru metroul din Cluj-Napoca, lucrare de utilitate publică de interes naţional. Suma prevăzută pentru despăgubirile imobilelor expropriate este de peste 283 milioane de lei, care va fi alocată prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, se arată în nota de fundamentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Majorarea salariilor din învăţământ, decisă azi de Guvern. Profesorii ar putea avea cu opt procente în plus, de la 1 ianuarie