Ministrul Aurescu îi răspunde lui Vladimir Putin: Acuzațiile sunt complet false. Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive în România
Președintel rus, Vladimir Putin, a declarat, marți, că lansatoarele de rachetă din România sunt un pericol pentru țara sa, acuzând naţiunile occidentale că ignoră preocupările majore de securitate ale Rusiei. În replică, ministrul român de Externe, Bogdau Aurescu, a transmis că aceste acuzații sunt complet false.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Tânăr bătut până la inconştienţă cu un ciocan de 8 bărbaţi, în Militari Residence. Atacul a fost surprins de camere
"Sprijinul pentru valorile Alianței Nord-Atlantice în România este foarte ridicat. De aceea, am cerut consolidarea prezenței NATO în țară și suntem fericiți că nu doar SUA, ci și Franța a decis să desfăşoare elemente militare în România.
Pe 3 februarie voi găzdui în București o întâlnire la care vor participa miniștrii de externe ai statelor membre NATO situate pe Flancul Estic, alături de ministrul francez de Externe, pentru a discuta despre situația de securitate din zona Mării Negre. De asemenea, și ministrul ucrainean de Externe va participa la întâlnire", a declarat Aurescu, într-un interviu pentru CNN.
Marți, președintele Rusiei a reiterat că lansatoarele de rachetă din România și Polonia sunt un pericol pentru securitatea Rusiei. În replică, șeful diplomației române subliniază că aceste acuzații sunt "complet false". Ministrul Aurescu a explicat faptul că sistemul de apărare este direcționat către posibile atacuri din afara spațiului euro-atlantic. "Suntem pregătiți să îi permitem Rusiei să verifice dacă există rachete ofensive, dar nu sunt, asta e sigur".
- Vladimir Putin spune că lansatoarele de rachetă din România sunt un pericol pentru Rusia: "Îngrijorările Rusiei...
- Putin susţine că Scutul de la Deveselu e o ameninţare pentru ţara sa. Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc că vor...
- România, descoperită la Marea Neagră în cazul unui conflict cu Rusia. Nave puţine, vechi şi slab dotate...
Kremlinul acuză Occidentul că a stârnit ”isterie” în legătură cu Ucraina
Comentariile preşedintelui rus au urmat discuţiilor cu premierul ungar Viktor Orban, cu care Putin are legături amicale, la Moscova.
Este pentru prima dată când Putin comentează public despre criza geopolitică în ultimele câteva săptămâni, în pofida unui val de întâlniri diplomatice şi convorbiri telefonice între oficialii ruşi şi occidentali.
În timp ce peste 100.000 de militari ruşi rămân staţionaţi în diferite puncte de-a lungul graniţei Rusiei cu Ucraina, există în continuare preocupări sporite că Putin ar putea fi gata să dea undă verde ca trupele sale să invadeze Ucraina. Rusia a negat că plănuieşte o invazie, dar încrederea în cuvântul Rusiei a fost scăzută de când a anexat Crimeea de Ucraina în 2014 şi a sprijinit separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.
Analiştii politici cred că Rusia doreşte să-şi menţină sfera de influenţă şi puterea asupra fostelor state sovietice şi să oprească gravitaţia Ucrainei către Occident. Rusia a insistat că vrea doar să-şi protejeze interesele de securitate, în special în faţa unei NATO extinse, care a desfăşurat echipamente militare în Europa de Est.
Cu privire la desfăşurarea de trupe de-a lungul graniţei sale cu Ucraina, Putin a insistat anterior, la sfârşitul anului trecut, că Rusia are dreptul de a-şi deplaseze trupele oriunde doreşte pe teritoriul său. Kremlinul a acuzat Occidentul că a stârnit ”isterie” în legătură cu Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰