Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nicuşor Dan a explicat ce se va întâmpla dacă trece referendumul din 24 noiembrie. Consultarea bucureştenilor va costa 7 milioane de lei

Referendumul propus de Nicuşor Dan a primit undă verde de la consilierii generali. Acesta va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Bucureştenii sunt chemaţi să răspundă la două întrebări ce ţin de administraţia Primăriei Capitalei, dacă oferă mai multă putere primarului general pentru gestionarea banilor colectaţi şi pentru autorizaţiile de construire. În plus, a fost aprobată şi întrebarea din partea PSD despre consumul de droguri în şcoli. 

de Redactia Observator

la 21.10.2024 , 15:04

Ce se va întâmpla dacă bucureştenii vor răspunde DA la referendumul din 24 noiembrie Ce se va întâmpla dacă bucureştenii vor răspunde DA la referendumul din 24 noiembrie - Profimedia

Întrebat ce se va întâmpla dacă bucureștenii vor răspunde cu "DA" la referendum, "cum se va schimba legea", Nicușor Dan a spus că "dacă se schimbă legea cu privire la repartizarea taxelor și impozitelor locale, dacă trece referendumul, în momentul în care Parlamentul va vota la sfârșitul lui 2024 sau, cel mai probabil, la începutul lui 2025 bugetul de stat, va exista un articol acolo despre împărțirea cotei impozitului pe venit ale bucureștenilor între Primăria Generală și primăriile de sector". El a mai spus că se arată încrezător în faptul că Parlamentul "va ține cont de referendumul pe care noi tocmai l-am desfășurat".

Întrebat, de asemenea, dacă referendumul ar putea deveni "palpabil", în condițiile în care ar fi nevoie de o schimbare legislativă în Parlament, Primarul General a răspuns că "dacă vorbim despre taxe și impozite, momentul este foarte previzibil, legea bugetului de stat pe 2025. Dacă vorbim despre competențele de emitere a autorizațiilor de construire, atunci poate că trebuie să așteptăm sesiunea parlamentară care începe în februarie 2025".

Referendum în Bucureşti. Ce se întâmplă, după votul în Consiliul General

Articolul continuă după reclamă

Primarul Capitalei a declarat luni, după votul din CGMB pentru convocarea referendumului local, pe 24 noiembrie, că estimează costurile acestuia la 7 milioane de lei. El a precizat că, dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal şi la referendum se va putea vota în aceleaşi secţii de votare ca la scrutinul naţional.

Pe acelaşi subiect

"Consiliul General a votat declanşarea referendumului local pentru 24 noiembrie. Referendumul local va avea cele două întrebări pe care le-am propus, una privind împărţirea banilor care se strâng din taxele şi impozitele bucureştenilor între Primăria generală şi primările de sector, pentru că de ani de zile există o discrepanţă între atribuţiile noastre şi banii pe care îi primim noi, distribuiţi de către guvern din aceste taxe şi impozite, şi atribuţiile sectoarelor şi banii pe care îi primesc dumnealor", a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă. El a precizat că a doua întrebare se referă la posibilitatea ca primarul municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe toată suprafaţa oraşului, aşa cum se întâmplă în toate capitalele europene.

"Traficul din Bucureşti, care-i principala problemă a bucureştenilor, vine din modul în care s-a dezvoltat urbanistic oraşul ăsta, necontrolat, şi atunci, dacă primarul municipiului este responsabil de trafic, e normal ca primarul să fie responsabil şi de modul în care se construieşte în oraş", a precizat Nicuşor Dan. Primarul a mai spus că consilierii Generali de la PSD au propus o a treia întrebare, care a fost votată de celelalte partide politice, legată de înfiinţarea de către primăria capitale a unei structuri care se ocupe de problematica drogurilor în municipiul Bucureşti.

Despre ce se întâmplă după votul din CGMB, primarul a explicat că referendumul a fost convocat şi, din acest moment, hotărarea de Consiliu general se duce la Prefectul Capitalei. "Prefectul înştiinţează, conform legii, Ministerul de Interne, care mai departe înştiinţează AEP-ul, se constituie un birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea acestui referendum. Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comansează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi în fiecare secţie de votare vom avea o singură comisie şi mai multe buletine de vot, turul întâi alegeri prezidenţiale şi aceste trei buletine de vot pentru referendumul nostru local", a explicat primarul.

Costul referendumului, estimat la 7 milioane de lei

Nicuşor Dan a subliniat că, dacă nu se întâmplă lucrul ăsta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii în aceeaşi sală şi, bineînţeles că şi costurile vor fi ceva mai mari pentru că toţi oamenii ăştia trebuie plătiţi conform legii, iar costurile vor fi suportate de Primăria Capitală.

Întrebat care vor fi costurile referendumului, Nicuşor Dan a spus: "Estimăm 7 milioane de lei". Primarul a mai declarat că, în afară de a plăti cheltuiele finale, nu primarul municipiului organizează referendumul. "El este organizat de biroul electoral municipal compus, după cum ştiţi, de judecători şi de reprezentanţii partidelor, în ceea ce priveşte interpretarea legii, de prefect şi de Autoritatea Electorală Permanentă în ceea ce priveşte coordonarea primarilor de sector şi a tuturor chestiunilor logistice", a mai spus Nicuşor Dan. 

La ce întrebări vor răspunde bucureştenii

Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, organizarea unui referendum local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi Primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti. La iniţiativa PSD, a fost adăugată, printr-un amendament, o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli. Acest amendament a fost aprobat de Consiliul General cu 45 de voturi "pentru", trei abţineri şi un vot "împotrivă".

Astfel, cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" sunt următoarele:

1. "Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?"

2. "Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?"

3. "Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri politice » Nicuşor Dan a explicat ce se va întâmpla dacă trece referendumul din 24 noiembrie. Consultarea bucureştenilor va costa 7 milioane de lei