Antena Meniu Search
x

Parlamentarii muncesc doar câteva ore săptămânal, dar primesc aceleași beneficii financiare

Cazarea în București a unui parlamentar din provincie e peste 9000 de lei. Plata angajaților și cheltuielile biroului de parlamentar se apropie de 30 de mii de lei. Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.

de Larisa Bernaschi

la 21.09.2020, 00:12

Vezi și
  • Câţi dintre români nu visează să muncească puţin, pe un salariu de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie? Mulţi îşi doresc, dar puţini sunt aleşi, la propriu. Senatorii şi deputaţii au ajuns să muncească câteva ore pe săptămână fără să renunţe la vreun beneficiu financiar. 12.000 de euro plăteşte statul în fiecare lună pe cap de parlamentar.

În fiecare miercuri, holurile din Parlament deveneau furnicar. Era ziua votului final pentru proiecte de lege, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor.

Parlamentarii s-au obișnuit deja cu o vacanța prelungita. Decizia a fost luata după ce au apărut mai multe cazuri de Covid 19. Mai au trei luni din acest mandat și parlamentarii nu mai vor sa mai vina la munca. Ar fi trebuit să fie teoretic o sedinta de plen însă ușile sunt inchise.

De exemplu, săptămâna aceasta a fost programat un singur plen, la Camera Deputaţilor, cu un singur proiect de lege pe ordinea de zi. Deputaţii nu s-au înghesuit să facă act de prezenţă. Votul se face la distanţă, de pe tabletă, sau telefonic.

Program scurt, însă veniturile rămân la fel. Salariul unui parlamentar fără alte funcţii ajunge la peste 18.000 de lei, iar preşedintele Senatului sau al Camerei câştigă lunar aproximativ 20.000 de lei. Şi asta nu e tot.

Chiar dacă nu vin fizic la Bucuresti, atât senatorii cât și deputatii primesc în continuare toate beneficiile. Le sunt decontate transportul, cazarea și abonamentul de telefonie mobila.

Şi sumele nu sunt deloc mici. Pe lângă indemnizaţie, parlamentarii primesc peste 9.000 de lei pentru cazarea în Capitală, dar şi fonduri de aproape 30.000 de lei pentru plata angajaţilor sau a chiriei pentru biroul parlamentar. În total, costurile se ridică la peste 12.000 de euro pe lună pentru fiecare parlamentar. Legislativul României numără 465 de parlamentari.

Săptămâna viitoare sunt alegeri locale şi parlamentarii şi-au luat deja liber. Şi, cel mai probabil, până la sfârşitul mandatului în decembrie, vom număra pe degete zilele în care vor veni la serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Parlamentarii muncesc doar câteva ore săptămânal, dar primesc aceleași beneficii financiare